Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Slaget om pensionärerna är i gång – 40 års slit ska löna sig

Att de två största partierna nu vill sänka skatten för pensionärer som arbetat är rimligt. 

Åtminstone om de inte vill signalera att 40 års slit inte är något värt.

Slaget om pensionärerna är nu i full gång. Det var knappast oväntat att pensionärerna skulle hamna i centrum för plånboksfrågorna i valrörelsen. Det är en stor och viktig väljargrupp. Alliansen gav i princip Socialdemokraterna och Vänsterpartiet öppet mål när de "glömde" att i och med jobbskatteavdraget uppstår en skillnad i beskattning mellan lön och pension. 

Ideologiskt kanske det rimmar med den borgerliga devisen att arbete alltid ska löna sig bäst, men det har blivit uppenbart med åren att skatteklyftan är svår att motivera även för Alliansen. 

 

LÄS MER: Räkna med att Alliansen svarar på pensionslöftet 

350 kronor i lägre skatt

Finansminister Magdalena Andersson missar heller inget tillfälle att påpeka att det var just Alliansen som skapade denna skatteklyfta. Så även på fredagen, när Socialdemokraterna relanserade sitt nygamla förslag att helt slopa klyftan 2020. Regeringen tar ett steg närmare detta genom att för 2019 sänka skatten på inkomster från 17 175 kronor i månaden, genom att förstärka det så kallade grundavdraget. Den som har en inkomst på 25 000 kronor i månaden får ungefär 4 200 kronor i lägre skatt per år, alltså 350 kronor i månaden. 

Utspelet kommer 45 dagar månad efter att Socialdemokraterna aviserat att man förutom sänkt skatt också vill höja pensionerna, med upp till 600 kronor i månaden för sex av tio pensionärer. 

LÄS MER: Kampen om pensionärerna – därför lär de få mer pengar 

Moderaterna har svarat

Men också Moderaterna vill slåss om pensionärerna, som alltså är en mycket attraktiv väljargrupp att få på sin sida. Partiledaren Ulf Kristersson lovade så sent som för en vecka sedan att den som har en pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor får sänkt skatt med 200 till 300 kronor i månaden med Moderaterna vid rodret. Skatteklyftan ska helt bort, sa Moderatledaren, och det även fast partiet vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag om man vinner valet. 

Under regeringens mandatperiod har skatten för pensionärer sänkts i flera omgångar, samtidigt som det pågår – partiöverskridande – arbete med en förbättring av grundtryggheten i systemet. Man har därtill höjt bostadstillägget. Fokus har främst varit på de pensionärer som har de allra lägsta inkomsterna. 

Rimligt med sänkt skatt

Gott så. Men nu sätter landets två största partier också fokus på pensionärer som faktiskt har ett helt yrkesliv bakom sig. Som har arbetat varje dag i 40 år och betalat in skatt. Det är rimligt att man också sänker skatten för den här gruppen. 

Annars skulle garantipensionen, som de som inte har arbetat får, och pensionen för den som arbetat ett helt liv – men haft låg lön – hamna väldigt nära varandra. Det vore som att säga att 40 års slit inte är något extra värt.