Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Så sparar du bäst från hängmattan i sommar

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Är du orolig för börsen samtidigt som du vill kunna slappna av i solstolen på semestern?

Då är det kanske läge att dra ned på risknivån i dina fonder.

Här är de bästa fonderna för hängmattan. 

Vi har ett halvår av stora svängningar på börsen bakom oss. Året började med oro för att den amerikanska centralbanken Fed skulle börja höja räntorna, och sedan följde bland annat politisk oro i Italien och Trumps tullar som gör att ett världshandelskrig hotar. Allt som allt är det svårt att räkna med en lugn sommarbörs.

Sparar du till pensionen eller till barnen finns det absolut ingen anledning att dra ned på risken över sommaren.

LÄS MER: Datumen du ska ha koll på för din plånbok 

Men ska du använda pengarna inom 5–7 år är det klokt att vara aktiv i sitt sparande, och periodvis sänka eller öka risken.

Känner du en oro över börsen och vill kunna koppla av i sommarstugan utan att hålla koll på börsen kan det därför vara läge att dra ned på risken. Har du en kortare spartid än 5 år bör du överhuvudtaget inte ha pengarna i fonder, utan på ett sparkonto. 

Här är ett antal fondtyper som kan ge lugn och ro i hängmattan i sommar:

1. Billiga blandfonder

Blandfonder består till ungefär hälften räntor och hälften aktier, och har ofta höga avgifter i förhållande till den avkastning de kan ge. Men har blandfonden en låg avgift kan de vara ett vettigt alternativ. 

Swedbank Robur Access Mix har en årlig avgift på överkomliga 0,2 procent. KPA Etisk Blandfond har en årlig avgift på 0,4 procent. 


LÄS MER: 30 sparknep – så lever du billigare  


2. Korta räntefonder

Korta räntefonder har mycket låg risk, men ger å andra sidan ingen avkastning. Av det skälet har bland annat Swedbank sänkt avgiften på sina korta räntefonder. Swedbank Robur Penningmarknadsfond är till och med gratis. Men se fonden endast som en tillfällig parkering – den kommer inte att ge någon avkastning. 

LÄS MER: Så lite behöver du spara för att trygga din pension 

3. Företagsobligationsfonder

Fonder som investerar i företagsobligationer innehåller en högre risk än korta räntefonder, men kan därför också ge lite mer i avkastning. Spiltan Högräntefond har gett lite mer än andra företagsobligationsfonder de senaste fyra åren och den årliga avgiften ligger på 0,75 procent. En billigare fond, Skagen Krona med en årlig avgift på 0,2 procent placerar både i företagsobligationer och korta räntefonder. 

LÄS MER: Stor guide för varje ålder – så ska du spara 

4. Hedgefonder

Hedgefonder är komplicerade och kräver att du läser på om fondens strategi. Är du beredd att göra det kan de vara ett kompletterande alternativ. Atlant Stability är en hedgefond med låg risk, som kostar 0,52 procent i årlig avgift plus en andel av den avkastning fonden uppnår utöver sitt jämförelseindex. Tittar vi tillbaka har den gått bra när aktiemarknaden har skakat. 

LÄS  MER: Eric och Alexandra ska gå i pension innan 40 

5. Sparkonto

Ska du använda pengarna inom fem år är det sparkonto som gäller. Hos storbankerna får du noll i ränta, men de mindre bankerna kan ge lite mer om du är beredd att byta. Avida Finans erbjuder just nu högst rörlig ränta med fria uttag, på 0,75 procent. 

LÄS MER: Oväntade plastkorten som ger bäst ränta för pengarna