Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Så skyddar jag mina pengar i turbulensen

Trots gårdagens uppgång är börsen nu läskig på riktigt.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

AB Volvo släpper en kanonrapport – och aktien faller. 

Börsen steg rejält på måndagen, men mycket talar för att stöket kommer att fortsätta.

Jag gör så här för att skydda mina sparpengar. 

I den rapportflod som höll analytiker och ekonomijournalister fullt upptagna under framför allt förra veckan var det särskilt en siffra som samtliga fullkompligt kastat sig över. Bolagens orderingång. 

Rörelseresultatet stiger. Fint, men orderingången? Rörelsemarginalen var bättre än väntat. Kul, men orderingången? 

Varför är då just denna orderingång så viktig?

LÄS MER: Fyra myter om ditt sparande – detta stämmer inte alls 

Därför att den säger oss något om framtiden. Behövs exempelvis fortsatt många lastvagnar rullandes på vägarna indikerar det att ekonomin fortfarande bokstavligen rullar på i hög fart. De goda tiderna kanske håller i sig, trots allt.

Lastvagnsjätten AB Volvo svek ingen. 26 procent ökade orderingången med i det tredje kvartalet. Det var bättre än någon hade väntat sig. Aktien höjdes till skyarna på rapportdagen. 

Hade man kunnat tro.

LÄS MER: Bästa metoden: Så sparar du till en miljon 

Sämre konjunktur på väg

I stället handlades Volvo ned på en sur börs. Investerarna är på dåligt humör. Stora mörka moln tornar i stället upp sig: Konjunkturen är på väg ned och Volvo är ett bolag som traditionellt drabbas hårt i lågkonjunktur. 

Nu är inte alla eniga om att vi verkligen har en lågkonjunktur för dörren. Men de flesta är överens att den fantastiskt långa högkonjunktur vi haft de senaste åren är på sluttampen. 

Vi får allt fler signaler om det. Det är sämre humör bland inköpschefer i Europa, det är minskad försäljning av hus i USA. Statistik som bekräftar den bild som tunga organisationer som Internationella Valutafonden och OECD har, vilka både nyligen dragit ned sina prognoser över den globala tillväxten. 

LÄS MER: Därför har du för mycket pengar på ditt sparkonto 

Köpläge eller inte?

En del optimister kanske skulle säga att turbulensen är en liten korrigering och att nedgången ger köpläge. Men det bygger ju på att börsen stiger inom kort igen. Under gårdagen steg visserligen Stockholmsbörsen. Men det finns en stor skillnad nu jämfört med när investerare tidigare sett köpläge – räntorna stiger. 

Centralbankerna är i färd med att höja styrräntorna. Börsen gillar traditionellt sett inte stigande räntor, eftersom placerare då riskerar att flytta pengar till räntepapper när de senare kan ge lite mer. När investerare säljer faller kurserna. 

LÄS MER: Stor genomgång: Så bra är storbankernas fonder 

Man brukar säga att börsen ligger omkring nio månader före den reella ekonomin. Och om alla vet att konjunkturen snart viker – varför inte agera nu innan det blir rejält trångt i gången? Det är säkerligen så många resonerat under de senaste veckornas turbulens. 

Så gör jag

Framtiden är oviss. Men för min del räknar jag med fortsatt stök under hösten. För att skydda pengarna har jag delat upp mitt sparande i "påsar". 

Pensionspåsen 

Rör jag inte. Pengarna ska jag ha om flera decennier. Jag är av åsikten att det lönar sig på sikt att vara investerad i aktier (eller aktiefonder) och jag tål nedgångar på vägen. 

LÄS MER: Valet som kan höja din pension med en tusenlapp 

Sparandet till barnen-påsen

Mina barn är små, och pengarna tål turbulens eftersom de ska användas om lång tid. Jag rör inte pengarna. 

LÄS MER: Så sparar du till ditt barn 

Pengar jag ska ha inom tio år-påsen

Det är här vi behöver agera nu och hitta en balans mellan aktier och räntor man är bekväm med. Blandfonder, företagsobligationsfonder och korta räntefonder är alternativ. Se mina tips på fondval här

Amorteringen

Jag gillar att amortera. Amortering har under åren med låga räntor varit utskälld som sparform, men i ett stigande ränteläge blir den mer attraktiv. Det du "sparar" på att amortera är ju den bolåneränta du slipper betala, och den väntas stiga lite nu när Riksbanken planerar att höja reporäntan. På så vis är amorteringen ett sparande och ett skydd mot stigande räntor – och mot risken att bostadspriserna faller ytterligare. 

LÄS MER: Höjs din bolåneränta vet du att banken ljugit 

Bufferten

Den har jag alltid på sparkonto – oavsett vad som händer på börsen. 

Självklart måste du göra de val som passar för just din privatekonomi. Men se till att alltid göra medvetna val – så slipper du ångra dig i efterhand. 

LÄS MER: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha nu 

I KORTHET

DYR BLOMKÅL

Äter du så kallad LCHF-kost? Då gäller det att hålla koll på plånboken. Blomkål, en populär ersättare för pasta, ris och potatis, har rusat med hela 55 procent på ett år. Andra viktiga ingredienser i den kolhydratfattiga kosten är grädde och smör – vilka i sin tur har rusat med 9 respektive 13 procent i pris. Dyrt med blomkålsgratäng, med andra ord. 


PAKISTANSK LÄTTNAD

Medan världens stora fondmarknader visar idel rött finns en smal fondtyp som sticker ut. Fonden Tundra Pakistan har den senaste veckan stigit med 6,5 procent, efter att Pakistan i förra veckan fick klart med stödlån från Saudiarabien. Men var försiktig med att hoppa på smala landfonder – risken är skyhög. På sex månader har Tundra Pakistan fallit med nära 30 procent till följd av landets valutakris. 


FEJKMYNDIGHETER

Vi berättade i veckan om Skuldsanerarnas riksförbund, som erbjuder tjänster som är gratis hos kommunerna. Andra exempel är Transportverket.se och Vägtrafikregister.se – två sajter som ger intrycket av att en myndighet står bakom. Det gör det inte, och sajterna tar betalt för tjänster som är gratis. Se upp för mer än halt väglag framöver, alltså.