Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Så påverkas din resa av den svaga kronan

Kronans fall ned till ”krisnivå” visar att vår valuta i princip helt släppt kopplingen till svensk konjunktur. 

Din semesterkassa krymper visserligen – men allt är inte nattsvart. 

Vi översätter det hela till pizza-termer. Den pizza för 12 euro som du i augusti 2012 betalade 99 svenska kronor för kostar nu, allt annat lika, 124 kronor.

Eurokursen på 10,30 kronor är en nivå som snarast associeras med kris. Extra intressant eftersom Sverige AB, i termer av export och industri, går bra. Alla indikatorer – frånsett bostadsmarknaden beroende på hur man väljer att se det – pekar åt rätt håll.

Detta högkonjunkturens tåg som tuffar på framåt i god takt eldas dock som bekant på rejält av Riksbankens minusränta. Och det är här vi hittar en av förklaringarna till kronans fall. Medan andra centralbanker börjar gå mot ett högre ränteläge, väntas Riksbanken av många bedömare hålla kvar vid sin minusränta ännu längre än vad banken i dag kommunicerar. 

 

FRIDA BRATT: Därför ska du se upp med de nya bolånen 

Oro för handelskrig

Möjligen kan Riksbankens agerande påverkas av hur bostadsmarknaden utvecklar sig. Det finns en oro bland utländska investerare för den svenska bostadsmarknaden, vilket också smittar av sig på kronvärderingen. 

Den tredje förklaringen till kronfallet är att en liten valuta som den svenska kronan sällan trivs i ett oroligt klimat, som vi fått till följd av hotet om ett handelskrig. 

Du påverkas av den svaga kronan på flera sätt. Dina restaurangbesök i Spanien i sommar blir alltså dyrare, liksom shoppingen. Du påverkas också indirekt av att svenska importbolag får betala mer, vilket redan syns i höjda priser på smör och olja, enligt HUI Research, skriver nyhetsbyrån TT.

 

LÄS MER: Efter Feds besked – dags att se över din ekonomi 

Fondsparare vinnare

Men allt är inte nattsvart. Sparar du i fonder som placerar utomlands är du en vinnare. 

När kronan försvagas stiger nämligen en fond som placerar i exempelvis Europa i värde – man får helt enkelt mer tillbaka i kronor för varje euro man köper fondandelar för. Det kan vi se på att indexet MSCI Europe stigit med 8,2 procent på ett år, medan snittet för Europafonderna under samma tid är en uppgång på 10,5 procent. Också USA-fonderna har gynnats av dollarns förstärkning gentemot kronan, och även de populära globalfonderna. 

Mycket talar för att kronpressen fortsätter ett tag till. På kort sikt är det du som sparar i utlandsfonder och som tagit höjd för högre utgifter på utlandsresan i sommar som är vinnare.