Frida Bratt

Så gör du med dina pengar under börsraset

Oron är stor efter raset på börsen. Vincent Napolito jobbar med aktier i New York.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna kollar kursen i Hong Kong efter raset under onsdagen.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Varför rasar börsen?

Hur länge kommer det att pågå?

Hur ska jag tänka med mitt sparande.

Dina Pengars Frida Bratt svarar på viktigaste frågorna.

Varför rasar börsen?

Flera förklaringar finns. 

Oron för handelskriget har blossat upp igen. Börsen steg i måndags på lättnad efter helgens G20-möte, då USA och Kina enats om en vapenvila. Nu tycks marknaden ha insett att det egentligen inte betyder särskilt mycket, tuffa förhandlingar väntar fortfarande, och den uppfattningen stärktes när Donald Trump i natt twittrade att "han är en tullman". 

I bakgrunden fortsätter också oron för vikande konjunktur att sätta sin prägel på börsen, som i sin tur ger en oro för att bolagsvinsterna inte ska se lika goda ut som man hoppats på. Dessutom är vi i ett stigande ränteläge. I förra veckan tog börsen fasta på att Fed-chefen Jerome Powell uttalats sig på ett sätt som uppfattades som att det inte blir så många fler räntehöjningar, men på tisdagen klargjorde en annan av centralbankens representanter att han står fast vid strategin att räntorna ska höjas mer. 

En annan förklaring som en del analytiker lyfter fram är oron för den kinesiska tillväxten som spökar. De kinesiska börserna har rasat i år. 

Kommer raset att fortsätta?

Det bör man räkna med. 

Det mesta handlar om vad USA gör och hur centralbankerna agerar. Börsen lär fortsätta att åka jojo i december eftersom marknaden är på helspänn inför varje signal som Trump och Powell ger om handelskonflikten respektive räntehöjningstakten. Investerarna oroar för att Fed ska höja styrräntan i för snabb takt.

Dessutom dyker det upp allt fler signaler på att konjunkturen viker. Läget i börsbolagen har ännu inte fundamentalt ändrats, utan det är oro för att kommande års vinster inte blir så goda som man redan prisat in i aktiekursen. Det gör att det inte går att tala om låga värderingar, trots att kurserna har fallit. Det finns ytterligare fallhöjd. 

Hur ska man agera som sparare?

Man bör ha med sig att börsen kan falla ännu mer under nästa år. Det är inte säkert att vi får en regelrätt krasch, men man ska inte räkna med att den fina börsutveckling vi haft de senaste nio åren kommer att fortsätta. Det är därmed inte rätt läge att gå in brett på aktiemarknaden. Har du pengar på börsen som du vill använda inom fem år bör du sälja. Men det gäller oavsett börsläge, sådana pengar ska inte vara placerade på aktiemarknaden. 

Men sparande till pensionen, till barnen eller barnbarnen behöver du inte göra något med. Aktiemarknaden går upp och ned, och du behöver inte agera på sådana här rörelser. Fortsätt lugnt månadsspara. Är du nära pension bör du dock ta ned risken, kanske genom att satsa på en billig blandfond. Eller helt enkelt parkera en del av kapitalet i en (billig) korträntefond.