Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Så får du full koll på din tjänstepension

Det röda kuvertet – tjänstepensionenFoto: TT NYHETSBYRÅN / COLLECTUM

Lider du av pensionsångest?

A och O för att undvika en knaper pension på ålderns höst är att se till att ha en tjänstepension – och placera den rätt.

Så här får du full koll på tjänstepensionen. 

Har du koll på din tjänstepension?

Expressen har tidigare berättat hur unga kvinnor födda på 1980-talet är nuvarande pensionssystems förlorare. De kommer endast få 42,2 procent av sin slutlön i inkomstpension, enligt en prognos för Min Pension. 

Det gör att tjänstepensionen, som de flesta av oss får från vår arbetsgivare, får en mycket stor betydelse. Så här tar du hand om din, ibland bortglömda, pengapåse. 

LÄS MER: Varannan har inte koll på sin tjänstepension

1. Var finns din pension?

Logga in med e-legitimation på Minpension.se. Där ser du hos vilket pensionsbolag dina pensionsförsäkringar finns och i vilken typ av försäkring de ligger placerade. 

2. Välj pensionsbolag

Har du kollektivavtalad tjänstepension har varje avtalsområde en valcentral. Det är här du loggar in om du vill byta pensionsbolag. Har du inte gjort något val ligger din pension placerad i avtalsområdets icke-valsalternativ. Det är ofta en traditionell livförsäkring, som förvaltas av pensionsbolaget till låg risk men också ofta låg avkastning. Inom avtalet för privatanställda tjänstemän är icke-vals alternativet en traditionell livförsäkring hos Alecta, och valcentralen heter Collectum. Collectum har bra jämförelser av pensionsbolagens erbjudanden.

Inom kollektivavtalet gör valcentraler ofta upphandlingar som gör att du får rabatterade fondavgifter, men också ett begränsat utbud av bolag att välja bland. 

3. Välj – aktiv eller passiv?

Vilket pensionsbolag du ska välja bör avgöras om du vill välja en fondförsäkring eller en traditionell livförsäkring. Den förstnämnda kräver att du är aktiv, men ger också chans till högre avkastning. I en fondförsäkring väljer du själv fonder, vilket ställer krav på att pensionsbolaget erbjuder ett bra utbud med många prisvärda fonder. 

Ska du välja traditionell livförsäkring är det extra viktigt att bolaget är har har låg skuld i förhållande till sina tillgångar – den så kallade solvensgraden bör vara minst 100 procent. Annars finns risk för att bolaget sänker återbäringsräntan under din spartid. Du hittar solvensgraden på pensionsbolagets hemsida. 

4. Välj fondförsäkring om du är ung

Du behöver placera pengarna på börsen om du har långt kvar till pensionen, så de får chans att växa. Välj fondförsäkring med e-legitimationen hos valcentralen. 

Traditionell livförsäkring, som har lägre risk, bör du bara välja om du närmar dig pensionen eller om du har fått bra villkor med en hög garanterad ränta. I nyare traditionella livförsäkringar ges numera inga sådana villkor. Inom vissa avtalsområden måste dock hälften av kapitalet ligga i en traditionell livförsäkring, exempelvis inom ITP. 

5. Välj rätt fonder

Logga in hos pensionsbolaget och klicka på din fondförsäkring. Nu är det dags att välja enskilda fonder. För de allra flesta passar billiga indexfonder utmärkt för pensionssparande. Aktivt förvaltade fonder, som kostar mer men ger möjlighet till lite högre avkastning, kräver mer kunskap och att du läser på. 

Lägg 60 procent av kapitalet i en global indexfond, exempelvis Swedbank Access Global. Betala inte mer än 0,2-0,3 procent för din globala indexfond. 

6. Välj en krydda

Lägg 20 procent i en indexfond som placerar på tillväxtmarknader, som Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, som inte kostar mer än 0,44 procent. Resterande 20 procent kan exempelvis läggas i en indexfond som placerar i Sverige, som Swedbank Robur Access Sverige.