Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

Rusa inte till banken för att binda bolåneräntan

Riksbanken lär höja räntan snart – men det är inte säkert att höjningarna kommer att fortsätta.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Riksbanken lär inte ställa in planerna på en räntehöjning i vinter på grund av det sämre läget i svensk ekonomi.

Men höjningarna kan bli betydligt färre än vad Stefan Ingves tänkt sig. 

Det påverkar din bolåneränta. 

Svensk ekonomi är fortfarande stark, men nu börjat tecknen på en avmattning synas allt tydligare. Finansinspektionen konstaterade i veckan i sin stabilitetsrapport att tillväxten mattas av, och Konjunkturinstitutet gjorde detsamma i sin barometer. På torsdagen anlände SCB:s siffror som visar att svensk BNP sjunker med 0,2 procent jämfört med kvartalet innan. Det är enligt Direkt första gången det händer sedan andra kvartalet 2013.

Det här är siffror som knappast gör tillvaron enkel för Riksbanken och chefen Stefan Ingves. Centralbanken har under hösten tydligt signalerat att de har bestämt sig; en första räntehöjning kommer att komma och det i december eller i februari. 

LÄS MER: Riksbanken kan höja räntan mitt i julhandeln

Farhågor om Riksbanken hinner höja

Kritiken mot Riksbankens ultralätta penningpolitik under de senaste åren har varit massiv. I stort går den ut på att räntan har hållits låg under flera år av högkonjunktur. Farhågor har rests huruvida Riksbanken verkligen kommer hinna höja räntan innan det är för sent, det vill säga innan Sverige går in i en lågkonjunktur.

Jag tror inte att räntehöjningen i vinter ställs in på grund av de sämre konjunkturprognoserna. Riksbanksledamöterna har varit tydliga med att de kan tolerera sämre utfall för både inflation och tillväxt och ändå gå vidare med en höjning. Dessutom fortsätter inflationen att ligga omkring målet, om energipriser räknas in. Och det är inflationen, och inte tillväxten, som Riksbanken tittar på. 

Sedan finns det visserligen farhågor kring just inflationen, framför allt att den hålls uppe av just energipriser. Men också att den kan hållas uppe av exempelvis högre matpriser som en effekt av sommarens torka. Det är en effekt som i så fall skulle avta med tiden, vilket kan påverka inflationen negativt.

LÄS MER: Låntagare – förbered dig på höjd boendekostnad

Sämre ekonomi försvårar höjningar framöver

LÄS MER: Höjs din bolåneränta så vet du att banken ljugit

Det går dock knappast att komma i från att den sämre tillväxten försvårar räntehöjningarna framöver, de som är planerade under kommande år. Riksbanken lär vilja få en första räntehöjning överstökad innan läget blir allt sämre. Dessutom är en räntehöjning nu förväntad av marknaden. Men fortsätter svensk ekonomi att vika är det svårt att se hur Riksbankens prognos av räntehöjningar framöver ska kunna bli verklighet. 

LÄS MER: Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok

Din boränta lär med andra ord höjas något i vinter, men det är långt ifrån säkert att det blir så mycket mer. Din bolåneränta påverkas också av vad den amerikanska centralbanken gör, och ett uttalande från Fed-chefen Jerome Powell under gårdagen tolkades av marknaden som att Powell är beredd att slå av på taken i räntehöjningarna. 

Ingen anledning att rusa till banken för att binda lånet, med andra ord. 

Binder du dina lån nu?