Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Roboten vet vad du vill – innan du själv insett det

Roboten Sophia, skapad av Hanson Robotics presenterades på en techfestival i Holland i november. Hajpen kring AI är stor, skriver Frida Bratt. Foto: ROBIN UTRECHT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hajpen kring AI, artificiell intelligens, är enorm och finansaktörer slåss om att hitta nya möjligheter att tillämpa den nya tekniken i tjänster som ska förbättra vår privatekonomi. 

Än så länge har de en lång bit kvar. Ändå finns skäl att vara optimist. 

Alla är vi partiska på något sätt. Vi har vår grundsyn på saker, våra värderingar och våra vanor, medvetna eller omedvetna. Den som säger något annat talar helt enkelt inte sanning. 

Det här är bra i vissa sammanhang – hur beige vore inte en person utan åsikter och värderingar – men sämre i andra. Forskning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitik visar exempelvis att jobbansökningar väljs bort redan när den sökande nått 40 års ålder, vilket ju beror på att någon i rekryteringsprocessen har den naturligtvis helt felaktiga uppfattningen att personer som är över 40 presterar sämre än de som är yngre. 

LÄS MER: Skulle du kunna gå i pension när du fyller 40?

Lösningen kan vara AI, har det hetat. Det vill säga att ett företag exempelvis låter algoritmer styra urvalet baserat på vilka egenskaper arbetsgivaren vill ha för tjänsten. En robot har inga egna värderingar eller förutfattade meningar som kan verka som skygglappar för en rationell rekryteringsprocess. 

Nu har det dock visat sig inte vara så enkelt. 

Kvinnliga sökanden valdes bort

Techjätten Amazon testade att använda en robot för rekrytering – och det visade sig snart att roboten systematiskt nedgraderade alla cv:n som på något sätt visade tecken på att den sökanden var kvinna. Anledningen? Roboten hade bara tränat på manliga sökanden och "lärt sig" därefter. Risken när vi talar om att AI ska vara "opartiskt" är alltså att vi baserar den på data som består av mänskliga avtryck, något som bland andra Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea, lyft fram. 

LÄS MER: Fyra myter om ditt sparande – detta stämmer inte alls 

Så kallad robotrådgivning har av förespråkarna lanserats som lösningen på den problematik som finns i traditionell investeringsrådgivning – att den människa som ger råd har preferenser och intresse i vilken fond (helt en dyrare) hen rekommenderar till kunden. Om en robot ger investeringsråd finns ingen sådan problematik. 

Men det är förutsatt att intressekonflikten inte byggs in i roboten. Det vore vanskligt, eftersom det finns en utbredd tro att roboten inte skulle vara färgad, att det handlar om en opartisk dator utan värderingar som pekar ut riktningen. Pensionsmyndigheten har i en genomgång av de sparrobotar som finns på marknaden kommit till slutsatsen att kunden i dagsläget lika gärna kan köpa vanliga (billigare) aktiefonder. 

LÄS MER: Bästa metoden: Så sparar du till en miljon 

Roboten lär sig vad du vill ha

AI har faktiskt i allt högre utsträckning kommit att användas allt mer i sammanhang där själva syftet är att vi ska påverkas. Fick du också ett "du kanske också är intresserad av..?" och några uppräknade varor som du faktiskt tyckte var bra val, strax innan du skulle betala i e-butikens kassa på Black Friday? Japp, det är butiken som med hjälp av AI redan vet vilka varor du kommer vara intresserad av – baserat på dina historiska köpmönster. Roboten vet att du kommer gilla en blå klänning med trumpetärmar innan du själv vet det. 

LÄS MER: Hållbarhet är fint och bra men bara när det passar

Människans vilja, att du ska handla mer, är inbyggd i systemet. 

Tron på AI är stor och potentialen är enorm. Men företag upptäcker potentialen i det faktum att AI kan användas för att påverka vårt beteende, och då är det farligt om vi tror att roboten är opartisk. 

Privatekonomin kan bli bättre

Trots den dystra bilden har vi paradoxalt nog starka skäl att vara optimister. Den nya tekniken kan trots allt rätt utvecklad göra mycket för vår privatekonomi. En robot som utan påverkan från utomstående kan tillgodogöra sig information om dina tillgångar, skulder, hur länge du vill spara och hur stor risk du är villig att ta – och sedan ger ett förslag på hur alla dina tillgångar bör placeras och investeras. Det vill säga du skulle då också kunna få förslag på hur mycket du bör lägga i en buffert och hur mycket du bör amortera på bolånet. Kanske kan du rentav få hjälp med att genomföra flyttar och byten. 

Då skulle mångas privatekonomi förbättras, tack vare roboten. 

LÄS MER: Välj aldrig mellanmjölksvägen – då förlorar du mest pengar 

I KORTHET

BNP-NAGELBITARE

På torsdag får vi veta hur mycket svensk ekonomi växt i tredje kvartalet, och det är en siffra som lär få finansmarknaden att sitta på helspänn. Analytiker tror enligt SME Direkt att tillväxten kommer att bli noll jämfört med tredje kvartalet. Det kan jämföras med Riksbankens tro på en tillväxt på 0,3 procent. Det vore inte bra för Riksbankens planer på en räntehöjning i vinter om tillväxten plötsligt blir väldigt mycket lägre än vad man trott. Nagelbitare på torsdag, alltså. 

 

SHOPPING-ÅNGER

Att vi av alla fina högtider som finns runtom i världen väljer att importera en rea-dag från USA är smått deprimerande, och i år nådde Black Friday-hetsen inga gränser. Personligen höll jag mig till den gyllene regeln att bara köpa sådant jag ändå har tänkt köpa till ordinarie pris. Då går det att fynda. Men mycket av det som köptes lär ångras, slängas eller ligga och damma i garderoben. Det ligger inte precis i tiden. Kan vi skicka tillbaka den här "högtiden" till USA, någon?

 

JULSTRESS FÖR MAY

Utträdesvtalet för Storbritannien är godkänt och klart av de 27 (kvarvarande) EU-länderna. Men ännu återstår ett tungt lass för premiärminister Theresa May – att få avtalet godkänt i det brittiska parlamentet. Röstas ska det göras i mitten av december, och risken för ett nej är till synes stor. Då får May 21 dagar på sig att tänka ut hur hon ska gå vidare. Ingen julefrid, direkt.