Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Riksbanken kan höja räntan mitt i julhandeln

Räkna med att riksbankchefen Stefan Ingves snart meddelar räntehöjning. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mycket talar för att Riksbanken höjer räntan dagarna innan julaftonen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

December eller februari – det är den stora frågan. 

Mycket talar för att Riksbanken höjer räntan för första gången på sju år när svenskarna shoppar som mest, dagarna innan julafton. 

Du gör klokt i att göra plånboken beredd på skiftet. 

Riksbanken har en kompakt historia av att ständiga lova räntehöjningar, och ständigt skjuta upp dem. Facit är nu att räntan höjdes senast för sju år sedan, 2011. Under några år var trovärdigheten i Riksbankens prognoser oerhört låg. Vad Riksbanken sa var en sak, vad de gjorde var en annan. 

LÄS MER: Beskedet: Högre sparräntor hos nischbankerna 

Ovanligt bestämd direktion

Men något hände i samband med räntemötet i september.

Plötsligt var Stefan Ingves tydlig. Höjningen kommer att, när den blir av, uppgå till 25 punkter. På så sätt slog Riksbankschefen hål på spekulationerna om en försiktig höjning med 10 punkter. Och när det penningpolitiska protokollet från mötet blev offentligt blev bilden av en direktion som faktiskt bestämt sig än tydligare. Räntan ska höjas. 

LÄS MER: Här är bolåneräntan du måste vara beredd på 

Det lät faktiskt som att en inflation (rensat för stigande energipriser) under målet kan accepteras av direktionen. 

Analytiker och investerare hoppas förstås få en indikation från riksbankchefen Stefan Ingves om när det blir i samband med onsdagens besked. Det är långt ifrån säkert att vi får det. Lämnas räntebanan oförändrad innebär det en lika stor sannolikhet för en höjning i december som i februari. Ledtrådar får vi då först den 2 november, när det penningpolitiska protokollet från mötet blir offentligt. 

FRIDA BRATT: Här är bolåneräntan du måste vara beredd på 

Mycket talar för höjning i december

För att höjningen verkligen blir av i december talar flera faktorer. 

Inflationen rensat för energipriser låg i enlighet med Riksbankens prognos i september. Svensk tillväxt har kommit in lite lägre än vad Riksbanken väntat sig, men flera ledamöter har tonat ned den statistikens betydelse. Därmed kan Riksbanken fatta beslut om en räntehöjning när svenskarnas julhandel är som allra mest intensiv, den 20 december. 

För en höjning i februari talar å andra sidan just lite sämre utfall för svensk tillväxt, och lite svagare arbetsmarknadsstatistik. 

LÄS MER: Höjning på gång – gör så här när räntorna stiger 

Var beredd på skiftet

För din del spelar det dock mindre roll vilken månad höjningen blir av. Det viktiga är att den händer och att det, i kombination med höjningar av andra centralbanker i omvärlden, innebär ett skifte i penningpolitiken. 

En höjning av Riksbanken betyder inte snabbt stigande bolåneräntor – det kan dröja innan de kan göra höjning nummer två. Om den ens blir av. Konjunkturen väntas ju snart mattas av. 

LÄS MER: Bästa metoden – så snabbt sparar du till en miljon 

Men att bankerna kommer att följa med upp när Riksbanken väl höjer är ingen högoddsare. Gör inte av med alla pengar på julklappar i december  – lite extra i bufferten skadar inte när vi går mot högre räntor.