Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Rädda ditt sparande och parera den nya börsoron

Den nya populistregeringen i Italien och Trumps nya tullar oroar investerarna. 

Så hanterar du den förnyade oron på börsen. 

Just när den värsta nervositeten för den amerikanska centralbankens räntehöjningar lagt sig något hittar börsen nya härdar att oroas över. 

På torsdagen gav USA:s handelsminister Wilbur Ross det väntade beskedet att USA inför stål- och aluminiumtullar mot EU. Och det dröjde inte länge innan EU-kommissionen svarade med att man i sin tur kommer införa strafftullar mot USA. Sedan tidigare har EU en lista förberedd på varor som kan beläggas med tull från och med 20 juni. Allt som allt innebär torsdagens besked att handelskriget på allvar är i gång. 

Det uppskattas knappast av världens investerare, förutom möjligen de som har aktier i amerikanska stålbolag. Stockholmsbörsen föll med 0,8 procent på torsdagen och amerikanska Dow Jones föll 1 procent. 

Nervöst läge

Den andra oroshärden är Italien. 

Sent på torsdagen kom beskedet att landets politiker till slut har lyckats bilda en regering. Och det blir utan EU-skeptikern Paolo Savona som finansminister, till marknadens lättnad. Men det är nu fritt fram för populistregeringen mellan Lega och Femstjärnerörelsen. Investerare har fruktat att en sådan populistregering ska öka utgifterna så mycket att Italien i praktiken skulle kunna gå bankrutt, dels av att populisterna består av en samling euroskeptiker. Italien är EU:s tredje största ekonomi – landet FÅR helt enkelt inte lämna. 

LÄS MER: Låga räntan blir en smäll mot din plånbok 

Det finns därutöver hos investerare en underliggande vetskap om att den börsfest vi haft nu lider mot sitt slut, trots att det globalt sett råder högkonjunktur. Vi har trots allt haft en börsuppgång i nio år nu. Oavsett om oron är en början på ett större fall eller inte, så kan vi inte räkna med en fortsatt liknande uppgång framöver. 

LÄS MER: Börsen inte längre lika rädd för Powell 

För att parera oron med ditt sparande är en klok strategi att dela upp sparandet i "påsar".

Gör så här

1. Pensionspåsen. 

Här har du din tjänstepension, fonderna i premiepensionen och ditt privata sparande. Det här är pengar du inte ska göra något alls med. Säljer du i första bästa nedgång riskerar du att ta förluster som du inte behöver ta nu, och dessutom tar det lång tid att bygga upp en ny exponering igen. 

Fortsätt lugnt att föra över pengar i ett månadssparande varje månad. Går börsen ned får du ju fler fondandelar för dina pengar, och du sprider riskerna.

2. Buffertpåsen.

Pengar som du sparar för att ha för oförutsedda utgifter ska inte vara på börsen, varken i goda tider eller när börsen börjar darra. Har du dessa pengar på börsen, i aktier eller i fonder, ska du sälja direkt. Lägg dem på ett sparkonto, kanske hos någon av de mindre bankerna som ofta kan ge lite ränta till skillnad från storbankerna. 

3. Bra att ha-påsen

Det är här du möjligen kan behöva agera om du tror på ett större fall närmaste tiden, särskilt om du tror att oron är ett tecken på en längre tids nedgång. Här pratar vi sparande som du har tänkt använda om 5-7 år, som du kanske tänkt ska gå till resor, renoveringar eller bilköp. 

Har du allt kapital i aktiefonder eller aktier kan det vara läge att se över fördelningen mellan räntor och aktier. I första hand är det smala högriskfonder, exempelvis branschfonder, som bör sättas upp på säljlistan. Banksektorn är den bransch som redan påverkats av oron. 

På köplistan bör du sätta billiga blandfonder. Du kan också kombinera aktiefonderna med en del billiga korta räntefonder, och på så sätt skapa din egen blandfond.

Kaoset i Italien

Flera försök att bilda regering i Italien har misslyckats. 

I måndags avvisade landets president Sergio Mattarella populistkoalitionens förslag till finansminister. I praktiken satte han då stopp för en koalitionsregering bestående av populistiska Femstjärnerörelsen och det rasistiska Lega.

Istället har IMF-veteranen Carlo Cottarelli fått mandat att bilda en övergångsregering, en så kallad teknokratregering bestående av tjänstemän. Denna kommer inte att få stöd av Femstjärnerörelsen och Lega, som i stället har uppmanat medborgarna att visa sitt missnöje mot beslutet genom protester. Nyval är att vänta, och det spekuleras om att det kan ske efter sommaren.