Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Powell höjer som väntat – men kan Trump sätta stopp?

Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Fed höjde som väntat räntan i kväll och flaggar dessutom för snabbare höjningar framöver.

Men resan tillbaka mot ett "normalt" ränteläge i USA kan bli krokig. Anledningen stavas - Donald Trump. 

Att höjningen från intervallet 1,5-1,75 procent med 25 punkter till 1,75-2 procent skulle komma var näst intill kassaskåpssäkert. Fokus låg i stället på hur många gånger ytterligare man väntas höja i år. I mars var prognosen tre gånger, nu är den fyra. Det vill säga två höjningar till innan årsskiftet. 

LÄS MER: Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok 

Anledningen till att man nu går vidare med räntehöjningarna i lite snabbare takt än vad man tidigare trott är förstås att amerikansk ekonomi går på högvarv. Fed vill inte se någon som helst risk för överhettning. Sysselsättningen är stark, med en arbetslöshet på låga 3,8 procent. Senaste gången den var så låg var år 2000. 

Manegen är krattad för Fed att strama åt snabbare än andra centralbanker, för det är precis vad man gör. 

Marknaderna förberedda

Marknadsreaktionerna var små, även om räntorna steg något, dollarn stärktes och börserna backade lite. Fed har lagt ned stor tid och möda på att förbereda marknaderna på att räntehöjningarna kommer. Till synes är både kvällens höjning och att två ytterligare höjningar kommer att komma i år till stor del redan inprisade av analytiker. 

LÄS MER: Börsen inte längre lika rädd för Powell 

Snabbare höjningar från Fed betyder högre marknadsräntor, och det påverkar även oss i Sverige. Bankernas finansiering av våra bolån påverkas av marknadsräntorna. Högre marknadsräntor pressar allt annat lika bankernas marginaler. I den marknad vi är vana vid skulle det kunna betyda högre bolåneräntor. Men i dag har vi en ny konkurrenssituation, där bankerna tycks villiga att pressa marginalerna för att behålla och locka nya kunder.

Sparandet påverkas

I högre utsträckning påverkas i stället delar av vårt sparande. Obligationsfonder, långa räntefonder, faller paradoxalt nog när marknadsräntorna stiger. Sitter du på sådana kan det vara läge att sälja nu.

 I ett längre perspektiv bäddar högre räntor också för en sämre börs, eftersom investerare i högre utsträckning lockas från aktier till räntor. Och när många säljer aktier samtidigt så pressas aktiekurserna och börsen faller. Hittills har dock den amerikanska börsen tuffat på och klarat den påbörjade resan mot ett högre ränteläge helt okej. 

Världshandelskrig kan bromsa

Men inget av detta är skrivet i sten. Jerome Powell sade själv på presskonferensen i samband med räntebeskedet att "ekonomin kan ändras hela tiden". 

Donald Trump är nära att i princip ensam starta ett fullskaligt världshandelskrig. Eskalerar det kan hundratusentals amerikaner förlora sina jobb. I förlängningen skulle det kunna slå mot amerikansk ekonomi. OECD har varnat för att tullarna kan bromsa den starka konjunktur som världen är inne i.

LÄS MER: Så påverkas Sverige av ett handelskrig 

En inbromsad konjunktur är ingen miljö för räntehöjningar. Resan mot ett "normalt" ränteläge i USA, som ligger åtminstone en procentenhet över dagens nivå, kan bli krokig. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!