Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Politiker – ni måste ta tag i bostadshaveriet

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hundratusentals svenskar har drabbats på grund av politikernas feghet och oförmåga att ta tag i bostadspolitiken. 

Politiker, ta er samman. 

Bostadsmarknaden är ett haveri och läget är akut. 

Ja jösses, det måste vara jobbigt att vara politiker. Å ena sidan ser du med glasklar skärpa vad som är fel, så pass kompetent är du. Du ser också vad som behöver göras, och du vet att det kommer att svida. 

För det var ju detta med att du har ett val att vinna. 

Att exempelvis slopa en uppskovsränta är inte lika publikvänligt som att lova 1 000 kronor mer i månaden till pensionärerna "på sikt", oklart när och till vem. När Socialdemokraterna på sin dag under Almedalsveckan redogjorde för sina viktigaste löften inför valet på DN Debatt nämndes inte bostadsmarknaden med en bokstav. Det får mig att undra; när ska också Sveriges än så länge största parti ta tag i det haveri som kallas bostadsmarknaden? 

LÄS MER: Vi sviker en hel generation som inte kan påbörja sina liv 

Lättare att införa amorteringskrav

När Expressen lät partiet tycka till kring ett antal bostads- och skuldreformer gav man undvikande svar i stil med "Det var en av idéerna som Finansinspektionen tittade på, men inget sådant förslag har lagts" (om förslaget att en del av lånet måste vara bundet). 

Svaret är symptomatiskt för regeringens agerande under hela mandatperioden. I stället för att inse att man sitter i regeringen, med chans att påverka, är det lättare att lägga frågorna i händerna på myndigheter. "Finansinspektionens" amorteringskrav är politiskt  lättare att genomföra än att exempelvis ta ett regeringsbeslut att trappa ned ränteavdragen, för att få bukt med svenskarnas skyhöga skulder. 

Allianspartierna är knappast fria från skuld. Det dröjde inte mer än ett år efter maktskiftet innan före detta finansminister Anders Borg krävde nedtrappade ränteavdrag. Den försiktigt självkritiska analysen att han själv haft åtta år på sig att genomföra detta gjorde han uppenbarligen inte. 

LÄS MER: Det vill partierna med din boendeekonomi 

Behovet av åtgärder akut

Nu är behovet av åtgärder akut. Bostadsmarknaden är ett sår, och har i princip helt slutat att fungera. Priserna är fortfarande skyhöga och skuldberget växer. Det är omöjligt för förstagångsköpare att ta sig in, medan äldre inte har möjlighet att flytta till mindre. Flyttkedjorna har fryst fast. Hyresmarknaden är sedan länge ur funktion. Undersökningar visar att många unga anser det vara hopplöst att någonsin kunna äga en bostad. 

Det är inte värdigt Sverige. 

Inte bara politiker borde vara självkritiska. Byggbolagen måste bygga billigare, mer effektivt och inte bara för den medelklass som har råd. 

FRIDA BRATT: Låt inte banken röra din pension 

Gör slag i saken efter valet

Men det är politikerna som har makt att göra de stora och akuta reformerna. Inget kommer att hända före valet. Men eftersom partier på båda kanter efterlyser blocköverskridande överenskommelser kring bostadspolitiken, bör de kunna göra slag i saken efter valet.

Att trappa ned ränteavdragen försiktigt och successivt är rimligt i dessa lågräntetider, och ett sätt att finansiera exempelvis lägre reavinstskatt på bostadsvinsten så att fler har råd att flytta. Amorteringskravet borde ses över så att det läggs på bankens totala bolånestock, och inte på den enskilde. Samtidigt behöver vi också morötter bland alla skuldåtstramande åtgärder. Ett subventionerat bostadssparande skulle kunna vara en sådan morot. 

LÄS MER: Bli en vinnare på den osäkra bostadsmarknaden 

Vissa reformer kommer att svida. Ett nedtrappat ränteavdrag kommer inte vara populärt bland väljarna. Men att göra som man gjort hittills, med små ingrepp här och där blir som små plåster på benbrott. 

Politikerna har klarat av att tillsammans gå ihop och genomföra stora reformer tidigare. Den svenska skattereformen 1990–91, där man sänkte högsta marginalskatten från 80 procent, var en sådan. Pensionsöverenskommelserna från början av 2000-talet och från december förra året är andra, mer nutida, exempel. 

Så för alla hundratusentals svenskar som i dag inte har en chans att ta sig in på bostadsmarknaden: Ta er samman, politiker. Läget är faktiskt akut. 

FRIDA BRATT: Himlen är svart men jag tror vi är beredda

***

AVGIFTSHÖJNING

En höjning av pensionerna är välbehövligt, och mer pengar behöver betalas in i systemet. Men Socialdemokraterna hade under sitt utspel i Almedalen kunnat vara ännu lite tydligare med att den åtgärd man går till val på, det vill säga en höjning av pensionsavgiften, får effekt för den som går i pension först om 20-30 år. 

***

FÖRSÄKRINGSFÄLLA

Ska du på charter nu på semestern? Gå inte på resebolagets erbjudande om en reseförsäkring. Ett reseskydd för 45 dagar har du nämligen redan i din hemförsäkring. Och glöm inte heller att om du betalar resan med kort får du också ett avbeställningsskydd "på köpet". Kolla det skyddet innan du går på resebolagets erbjudande om att teckna ett separat avbeställningsskydd. 

***

KORTKOLL

Visst kollar du ordentligt vad du får betala i valutaväxlingspåslag och uttagsavgift utomlands med ditt kreditkort? Avgifter på 2-3 procent kan annars bli en trist upptäckt.  Det finns faktiskt kort helt utan sådana avgifter. Klokt är att nyttja olika typer av kort för olika syften. Konsumenternas bank- och finansbyrå har en utmärkt tjänst där du enkelt kan jämföra egenskaperna hos 84 olika kort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!