Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Nej, Skandia – kunderna vill INTE ha skräpfonder

Nej Skandia, pensionsspararna efterfrågar inte dyra skräpfonder. Det är det ni som gör. Med de kletiga upplägg som är verklighet i finansbranschens är kundens efterfrågan det sista någon tänker på. Och de som kan minst är de som förlorar mest. 

Expressen har tidigare avslöjat att Skandia säger sig ha rensat ut fonder som man egentligen har kvar på ett dolt fondtorg, till för försäljare. Det är fonder som är paketerade, mycket dyra och som i regel går dåligt. Rena skräpfonderna, med andra ord, som – får man anta – ger för stora intäkter för att ta bort. 

Enligt Skandia efterfrågas fonderna av kunderna. Det är mycket svårt att tro på. Och här är varför: 

Skräpfonderna finns hos fondbolag du förmodligen inte hört namnet på, om det inte gäller exempelvis skandalbolaget Allra. De är dock knutna till betydligt större förmedlarorganisationer. Fondbolaget Navigera ingår i samma koncern som förmedlarjätten Max Matthiesen. Fondbolaget Monyx ingår i samma koncern som Hjerta, som i sin tur har 210 mindre förmedlare knutna till sig.

 

LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

Skandia dikterar villkoren

Förmedlarorganisationerna är mäktiga. Det är de som möter dig som söker hjälp att placera ditt pensionskapital, och som rekommenderar vilka fondval du ska göra. 

Men försäkringsbolagen är ännu mäktigare. De utgör själva skyltfönstret som fonderna måste in i för att överhuvudtaget nå några kunder. 

Därför kan försäkringsbolaget diktera villkoren – och se till att avgiften för kunden blir skyhög. Fondbolaget, rådgivaren och pensionsbolaget ska ju alla ha en del av intjäningen.

 

LÄS MER: Kritiken mot Skandia: "Fult och missledande" 

Tjänar stora pengar på skräpfonderna

Skandia har inte velat uppge hur stor andel av fondavgiften man tar, men två av varandra oberoende källor uppger för Expressen att det handlar om så mycket som 70 procent. 

Försäkringsbolagen tjänar alltså enorma summor på skräpfonderna. Ur det perspektivet är det då inte konstigt att försäkringsbolagen – de finns inte bara hos Skandia utan hos samtliga försäkringsbolag – inte kastar ut skräpfonderna. 

Vad ingen i denna kletiga härva tar hänsyn till är att det är vanliga människors besparingar det handlar om. Dina pengar du slitit för, din kanske redan skrala pension. 

Och det är du som kan minst om detta som tyvärr förlorar mest. Du som söker hjälp hos en "rådgivare", som inte vet att 2,5 procent är en skyhög avgift och som tycker det här med pensioner är svårt. 

Det är ett utnyttjande av informationsunderläge å det grövsta. Spelreglerna är utformade helt utan en tanke på spararen.

 

LÄS MER: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

Förmedlarnas önskan, inte kundernas

Det här är alltså inte något som gäller bara Skandia. Men snälla, försök inte få oss att tro att någon någonsin klivit in på Rådgivning och Pension AB och bett om att få lägga pengar i Navigera Tillväxt, med en avgift på 2,45 procent.

Den fonden – eller mer specifikt avgiften – är det ni försäkringsbolag och era förmedlare som efterfrågar.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!