Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

De har två sätt efter Metoo – trakasserier eller utfrysning

Bilder från filmen ”The Wolf of Wall Street”.
Foto: MARY CYBULSKI / AP PARAMOUNT PICTURES
Bilder från filmen ”The Wolf of Wall Street”.
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Foto: SHUTTERSTOCK

Trakassera inte kvinnor, frys ut dem i stället. 

Det är så chefer i finansbranschen har visat sig hantera Metoo. 

Bloombergs avslöjande reportage från Wall Street är inte bara deprimerande – det får mig faktiskt helt att tappa hoppet.

Fina kostymer och dyra klockor. Bubbel och drinkar. Företagets kreditkort. Finansbranschen har i många år varit en värld där en viss livsstil har premierats och rentav applåderats. En mansdominerad värld med ofta uråldriga värderingar och föreställningar. 

Därför var det knappast förvånande när också kvinnor i finansbranschen fått nog och protesterande under hashtaggen #Metoo. De berättade om order om korta kjolar på kontoret, om sexiga underkläder i present från de manliga kollegerna, om att ha kallats hora på handlargolvet, kommentarer om bröst och konferenser som slutat på strippklubbar. 

Jag pratade själv med Eva Halvarson, vd för Andra AP-fonden, som sa: 

”Tragiskt nog tror jag inte att jag känner en enda jämnåriga kvinna som inte har varit med om detta.”

De vet inte hur man beter sig i stället

Det är fruktansvärt. Metoo medförde säkert förbättringar på sina håll, och sådant som tidigare ansetts normalt är inte längre accepterat. 

Då har ett nytt problem dykt upp. För många av finanskostymerna vet inte hur man beter sig i stället. 

Finanstidningen Bloomberg har intervjuat 30 chefer inom finansbranschen. Det är ett gediget reportage. Och det framgår med all önskvärd tydlighet att för att inte riskera att åka på någon typ av Metoo-anklagelse ser finanskostymerna på Wall Street bara ett alternativ.

De kan inte umgås med kvinnor överhuvudtaget. 

De äter inte middag med kvinnliga kolleger. De sitter inte bredvid dem på flygplanet. Hotellrum bokas på olika våningar och boka för guds skulle inte ett möte ensam med en kvinna, lyder direktiven som Bloomberg rapporterar om.

https://twitter.com/bopinion/status/1069754933925330945

"Som att kliva omkring på äggskal", säger en chef på finansjätten Morgan Stanley.

En finansiell rådgivare säger:

"Att anställa kvinnor i dag är faktiskt en okänd risk". 

Om det anses vara en risk – i finansbranschen kalkylerar man alltid med risker – att anställa en kvinna så kommer färre kvinnor att anställas. 

En annan säger i reportaget: 

"En del män har berättat att vad de är rädda för är falska anklagelser, de är rädda för vad de inte kan kontrollera". 

Kvinnor är inte en annan sorts människor

Det här är en generation finanskostymer som inte har lärt sig hur man umgås med och talar till andra medmänniskor. Just det, medmänniskor. Kvinnor är ingen egen sort som vi är behöver tala om som om vi hade med varelser från yttre rymden att göra.

Reportaget utspelar sig visserligen på Wall Street, och man ska akta sig för att generalisera. Men resonerar bara några män i svensk finansbransch endast i närheten av på samma sätt som sina amerikanska kolleger känns det faktiskt så hopplöst att vi kollektivt i stället får hoppas på nästa generation. På yngre män och kvinnor som fått värderingarna med sig från början. 

Då berättar en kollega om en ny sorts finanselit som, unga 25-åringar som tradar hemma framför datorn och lever lyxliv för pengarna som noggrant dokumenteras på sociala medier, som på allvar vill leva det liv som utspelas i filmen Wolf of Wall Street.

Det gör mig lika deprimerad som insikten om att lärdomen vissa män drog av Metoo inte var att respektera alla medmänniskor. Det var att kvinnor inte går att umgås med.