Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

Kvinnor – slå vakt om er ekonomiska krockkudde

Mia Skäringer.
Foto: TV4
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Komikerna Mia Skäringer och Anna Mannheimers slutsålda "midjerösska" är perfekt för trötta mammor som behöver andas i en kravfylld vardag. 

Men när pauserna inte räcker behövs större pusselbitar.

Idylliskt vackra soliga höstdagar ackompanjerade av strålande leenden. Gotland i mitten av september. Det är bröllopshelg. Samtidigt i mina lurar längs den gotländska landsvägen: podden Skäringer&Mannheimer. Komikerna lanserade i somras "midjerösskan" – ett lyxigt fuck off-kit. 

Ett fuck off-kit är en färdigpackad lyxig liten väska – "midjerösska" – för trötta kvinnor som behöver en liten paus från man och barn, om så bara för några timmar. Ibland behövs nämligen de där små andningshålen. Att få komma tillbaka som en utvilad och piggare människa, fru och mamma. Då finns fuck off-kitet där färdigpackat med öronproppar, trosskydd och tandborste. Kitet är för övrigt slutsålt.

Men när de där pauserna inte räcker. 


LÄS MER: Bästa metoden – så snabbt sparar du till en miljon 

Buffert vägen ut

När instagram-bilderna från den idylliska gotländska kyrkan och hashtaggen #annaochjohan känns som från ett annat liv. När kylan mellan Anna och Johan finns kvar även dagen efter, när konflikten fortsätter hänga kvar i villans alla rum. När den smärtsamma sanningen till slut blir så tydlig att det inte finns någon återvändo. När Anna och Johan behöver gå skilda vägar därför att äktenskapet blivit destruktivt. 

Då aktualiseras det där ingen av dem riktigt orkade, vågade och faktiskt inte heller ville tala om när äktenskapet fortfarande var lyckligt. 

Jag säger inte att det alltid är Annorna som är de ekonomiskt svagare, men jag tror att de oftast är det. I en Ipsos-undersökning som Danske Bank låtit göra anser 37 procent av de svenska kvinnorna att ekonomin utgör ett ganska eller mycket stort hinder för möjligheten att separera. Siffran för männen ligger på 18 procent. 

LÄS MER: Gör så här med sparandet i det politiska dödläget 

Under småbarnsåren drog Johans inkomst helt enkelt ifrån Annas. Det var ju hon som var föräldraledig längst , hon som vabbade och gick ned på deltid. Så länge äktenskapet är ett faktum spelar det där möjligen mindre roll. Men vid en skilsmässa flyter skillnaderna upp till ytan och blottlägger ojämnställdhetens konsekvenser. 

Kalkylen går inte ihop på bostadsmarknaden

Anna räknar, och räknar om igen. Men kalkylen går inte ihop. Hon har inget eget sparande, ingen buffert. Hennes inkomst räcker helt enkelt inte till räntor och amorteringar på en ny egen bostad där barnen också ska få plats. En bostad som ligger i närområdet eftersom Anna inte vill att barnen ska behöva bryta upp från förskola, skola och vänner. 

Det blir för dyrt att separera. 

LÄS MER: Svenskar har en biljon på konton med noll i ränta

För kvinnor som behöver en paus på några timmar räcker Skäringers och Mannheimers kit gott och väl. Men handlar det om större livsavgörande beslut, där kvinnan riskerar att bli den ekonomiskt svagare, behövs ytterligare pusselbitar.

En sådan är fuck off-bufferten. Ett sparande som möjliggör uppbrott från såväl dåliga arbetsplatser som destruktiva relationer. En egen ekonomisk krockkudde.

En annan pusselbit är att som kvinna slå vakt om jämställdheten i ett tidigt skede. Sambeskattningen har avskaffats, barnomsorgen är utbyggd och de flesta kvinnor heltidsarbetar numera. Nu behöver jämställdheten appliceras på föräldraledigheten, vabben och deltidsarbetet. 

Lägg till sparandet i Skäringers kit

Kan inte detta fördelas jämnt av olika anledningar måste den som är hemma mest kompenseras, just genom en avsättning till en egen buffert och till ett pensionssparande för den ekonomiskt svagare. Glöm inte att skriva äktenskapsförord – annars kan både buffertsparande och privat pensionssparande delas lika vid bodelning. 

LÄS MER: Priserna ökar – därför bör du se över ditt sparkonto 

Bufferten kan vara pusselbiten som möjliggör en väg ut, såväl i arbetslivet som i relationer. Medan du som kvinna packar midjerösskan – starta också ett sparande. Om friheten mot förmodan skulle behövas. 

Bygg upp din buffert

1. Öppna ett sparkonto. Välj ett konto hos en mindre bank, gärna en annan än din huvudbank., Försök få en ränta på 0,7-0,8 procent. Kontot måste ha insättningsgaranti. 

2. Starta en automatisk överföring från ditt lönekonto.

3. Sätt ett mål och delmål på vägen. Hur stor vill du att bufferten ska vara? Räkna baklänges hur stor del av lönen du måste sätta av varje månad. 10 procent av inkomsten är toppen, men det viktiga är att du sparar. 

4. Vad kan du dra in på? Se över fasta utgifter som bolånet, försäkringarna, telefonabonnemang och elavtalet. 

5. Skriv äktenskapsförord så att denna buffert inte blir gifträttsgods och delas lika vid bodelning. 

Tre korta

TIO ÅR EFTER LEHMAN

Många av oss minns de svarta rubrikerna och vad vi gjorde när det hände. Själv hade jag vid kraschen precis sagt upp mig från en fast reportertjänst vid ett fackförbund, för att bli redaktör för en tidning som uteslutande finansierades av annonser – från finansbranschen. Behöver jag tillägga att samtliga fondbolag ströp sina annonsbudgetar?


ROPA INTE HEJ FÖR H&M

Det har varit sällsynt med glada överraskningar från H&M, men på måndagen slog klädjätten till med bättre försäljningssiffror än väntat. Aktien steg rejält på börsen. Men håll huvudet kallt. Redan nästa vecka kommer kvartalsrapporten där H&M måste visa att man löst problemen med svällande lager och att man fortsätter växa online. 


SURT FÖR INGVES

Nej, det var inte siffrorna Riksbankchefen Stefan Ingves önskade sig. Han vill att inflationen ska ligga på 2 procent, vilket den också gör. Mer, den ligger faktiskt på 2,2 procent. Men räknar vi bort uppgången i energipriserna– som anses vara tillfällig – får vi 1,2 procent. Den utlovade höjningen av reporäntan i december eller februari lever farligt.