Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Känner du dig som en idiot är du lönsam

Foto: MAGNUS GLANS / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER

De vill få dig att känna dig som en idiot. 

Det är nämligen så finansbranschen tjänar pengar. 

Och skulle sanningen komma fram vore det dödsstöten för de som kapitaliserar på vår pensionsångest. 

– Känner du till orange kuvertet?

Det är Anders som ringer. Han jobbar på ett PPM-säljarbolag och hans jobb är att få mig att tro att premiepension är svårt. Så svårt, att jag ska vilja betala 645 kronor per år plus fondavgifter för att få hans hjälp. 

Jag berättar för Anders att han har otur i dag. Jag är ekonomijournalist och granskar fondbranschen. Då säger Anders att det är hans första dag på jobbet. 

Händelsen är två år gammal, men det finns många Anders i finansbranschen. Alla vill de få oss att tro pensionssparande är alldeles för svårt för att vi själva ska kunna hantera det själva. Budskapet är ”det här klarar du inte själv, så vi måste göra det åt dig”. Och då vet vi att det redan finns ett utmärkt alternativ, AP7Såfa, som placerar pengarna i premiepensionen åt den som inte vill göra det själv.  

LÄS MER: Så lite behöver du spara för att trygga din pension 

Bingo med pensionsångest

Du ska helst helt enkelt känna dig som en idiot, med en allt mer tilltagande ångest för pensionen. Lyckas fondförsäljaren invagga den känslan i dig är det bingo. Då är det nämligen en enkel match att få dig att tro att du absolut behöver de komplexa och dyra sparprodukter som ofta erbjuds. 

Det är mycket nyexaminerad hjärnkapacitet från Handelshögskolan som går åt till just detta. Att hitta på nya typer av paketerade fonder som vi ska tro lindrar vår pensionsångest och som vi tror att vi behöver. Det är fonder som investerar i andra fonder, fonder som innehåller komplicerade finansiella instrument, fonder som sköter balanseringen mellan räntor och aktier automatiskt, fonder som använder belåning och så vidare. 

LÄS MER: Pengarna kan ha läckt ur ännu en PPM-fond 

Enkelt stoppa in avgifter

Anledningen till uppfinningsrikedomen är enkel. I den här typen av produkter, som består av flera lager eller led, är det enklare att stoppa in extra avgifter. 

Du kommer att få leta förgäves efter en fondbolags-vd eller säljchef som talar om den enkla sanningen. Att transparenta och lättbegripliga indexfonder, som är billiga och passivt följer ett index, i själva verket duger bra åt de allra flesta vanliga pensionssparare. Att du kan välja dessa breda och billiga fonder en gång, och sedan nöja dig med att se över dem då och då. 

Aktivt förvaltade fonder kan ge mer, men det krävs tid, kunskap och analys för att förstå om fonden är värd sitt högre pris. 

Så när säljaren påbörjar monologen om ”snårig pensionsdjungel”, ha då i åtanke vad det är du egentligen behöver. Och vad du inte behöver. 

LÄS MER: Slipp pensionschock – så här ska du agera 

Du behöver INTE: 

Fonder som investerar i andra fonder eller blandfonder. Ordna i stället en egen blandfond med enkla och billiga aktieindexfonder i kombination med en billig korträntefond. 

Så kallade ”PPM-rådgivare” som vill ”hjälpa” dig med premiepensionen. Välj hellre statliga förvaltningsalternativet AP7Såfa. 

Du behöver inte heller ”hjälp” från rådgivaren med att vara aktiv när marknaden svänger. Ditt pensionssparande ska ligga och växa i fred.

Däremot behöver du: 

Alltid jobba vitt och se till att om möjligt snabbt få en lön upp till taket för inbetalning till inkomstpensionen. 

Ta reda på var din tjänstepension finns och genast placera den i fonder med låga avgifter. Låg avgift är lika med under 0,5 procent.  Detta gäller särskilt om din tjänstepension inte är kollektivavtalad, eftersom den då kan ligga i väldigt dyra lösningar. Flytta direkt kapitalet, om det går, till en nätmäklare som har enkla och billiga indexfonder som placerar globalt. Sedan kan du komplettera med indexfonder som placerar på tillväxtmarknader och i Sverige. 

Starta ett investeringssparkonto hos en bank med ett bra utbud av fonder med låga avgifter. Välj sedan fonder enligt ovan.

Om du gör de här enkla valen så har du navigerat helt rätt i den ”djungel” som finansbranschen så gärna vill varna oss för. Och då behövs inte överutbudet av dyr och dålig ”hjälp” längre.

Men kom sanningen fram vore det dödsstöten för en bransch som kapitaliserar på vår pensionsångest. 

FRIDA BRATT: Nej Skandia, kunderna vill inte ha skräpfonder