Oavsett vilken regering det blir i höst bör du som pensionär kunna se fram emot extra hundralappar i plånboken, skriver Expressens Frida Bratt. Foto: TT NYHETSBYRÅNOavsett vilken regering det blir i höst bör du som pensionär kunna se fram emot extra hundralappar i plånboken, skriver Expressens Frida Bratt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Oavsett vilken regering det blir i höst bör du som pensionär kunna se fram emot extra hundralappar i plånboken, skriver Expressens Frida Bratt.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pensionärerna är en viktig väljargrupp för både regeringspartierna och alliansen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLPensionärerna är en viktig väljargrupp för både regeringspartierna och alliansen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Pensionärerna är en viktig väljargrupp för både regeringspartierna och alliansen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Frida Bratt

Kampen om pensionärerna – därför lär de få mer pengar

Publicerad

Regeringen har under sina fyra år haft det privatekonomiska siktet inställt på pensionärerna. Mer lär komma, samtidigt som Alliansen knappast utan vidare ger bort den viktiga väljargruppen igen. Oavsett regering i höst bör du som pensionär kunna se fram emot extra hundralappar i plånboken. 

Det var i princip öppet mål för regeringen Löfven. Efter fyra år med Alliansen stod gapet mellan beskattning av inkomster och pensioner vidöppet. Man lyckades dessutom i valrörelsen 2014 skickligt etablera ett nytt begrepp – ”pensionärsskatten”. Det kan lätt tolkas som att pensionärerna påförts en alldeles ny, särskild skatt, vilket inte var fallet. I stället var det skatten på löner som sänkts via Alliansens jobbskatteavdrag, medan inget gjorts åt skatten på pensioner.

 

LÄS MER: Här är valrörelsens största plånboksfrågor 

Väntan på godispåsen

Redan i den nybildade regeringen Löfvens första höstbudget kom en skattesänkning, men bara för personer med de allra lägsta pensionerna samtidigt som den särskilda löneskatten för äldre höjdes. Väntan på ytterligare skattesänkningar blev lång, och många pensionärer undrade länge var huvudnumret i socialdemokraternas valrörelse egentligen tog vägen. 

I höstas kom svaret. Regeringen hade taktiskt sparat den största godispåsen till den sista höstbudgeten innan valet. Alla pensionärer med inkomster på mellan 10 000 kronor och 35 000 kronor fick i år sänkts skatt, till en kostnad av 4,4 miljarder kronor. Dubbelt så mycket än vad som tidigare utlovats. En person med 16 000 kronor i pension har tack vare skattesänkningar, höjt bostadstillägg och en allmän uppräkning av inkomstpensionen fått 940 kronor mer i plånboken i år, enligt Pensionsmyndigheten. 

 

FRIDA BRATT: Regeringens vårbudget hjälper inte din plånbok

Gapet kvarstår

Det är ett faktum regeringen Löfven lär ha god hjälp av i valrörelsen. De pensionärer som bor utomlands, som under mandatperioden i stället fått höjd skatt, är förhållandevis få. 

Men gapet i beskattningen mellan löner och pensioner kvarstår. Den som har en hög pension på 35 000 kronor betalar fortfarande nästan 1 500 kronor mer i skatt än en löntagare. Finansminister Magdalena Andersson har lovat att skatteklyftan ska vara försvunnen år 2020, men har samtidigt säkerligen fler ess i rockärmen. 

Samtidigt kommer Allianspartierna knappast ge bort den viktiga väljargruppen pensionärerna lika lättvindigt igen. Pensionärerna är en stor grupp, och varannan pensionär är beredd att byta bort sitt gamla parti mot det som har bäst fokus på seniorfrågor, enligt en undersökning från SPF Seniorerna som publicerades i december. 

Det är anledningen till att partierna numera tävlar i grenen skattesänkning för pensionärer. Och därför bör du som pensionär kunna vänta dig ännu lite mer i plånboken, oavsett vem som håller i luntan nästa mandatperiod. 

 

Så har regeringens politik påverkat din plånbok:

2015 

Jobbskatteavdrag för inkomster över 50 000 kr trappas ned. 

Höjt tak i A-kassan. 

Höjd grundnivå för föräldrapenningen.  

Sänkning av avdraget för privat pensionssparande från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor per år. 

Rut-avdrag för läxhjälp slopas. 

Begränsning av uppräkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt. 

Höjd särskilt löneskatt för äldre. 

Sänkt skatt för pensionärer som har det allra sämst. 

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen (2,5 år) slopas.

Underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjs. 

 

2016

Rot kapas från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent. 

Ingen uppräkning av brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomstskatt. 

Sänkt tak i rut-avdraget för hushållsnära tjänster från 50 000 till person och år till 25 000 per person och år. 

Bensinskatten höjs. 

Första höjningen av skatten på investeringssparkonto. 

Borttaget avdrag för sparande i privata pensionsförsäkringar/IPS. 

Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas. 

 Fri sjukvård för alla över 85 år. 

Höjt bostadstillägg för äldre. 

 

2017

Tillfälligt slopat tak för uppskov vid bostadsvinst

Förändring av beräkning av uppskovsbelopp för personer som flyttar till en billigare bostad

Höjd inkomstgräns för bostadsbidraget

Höjt flerbarntillägg för det tredje barnet. 

Skattereduktion på vitvaror och reparationer. 

Antalet ersättningsdagar för deltidsarbetslösa utökas från 60 till 75 veckor. 

 

2018

Sänkt skatt för pensionärer.

Höjt barnbidrag med 200 kronor per barn och månad. 

Sänkt skatt för pensionärer. 

Höjt bostadstillägg för pensionärer och personer med sjuk- och aktivitetsersättnong. 

Höjt underhållsstöd för barn mellan 11 och 18 år. 

Höjd skatt på investeringssparkonto. 

Dyrare tjänstebil. 

Höjt tak i sjukförsäkringen och höjd garantiersättning. 

Sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

Höjd skatt för personer boende utomlands med inkomster från Sverige, som pensionsinkomste. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen