Frida Bratt

Ingen tar ansvar för att dina pengar är borta

Det handlar om vanliga människors surt förvärvade pengar som fortfarande är borta.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det handlar om vanliga människors surt förvärvade pengar som fortfarande är borta.

Fortfarande har ingen tagit på sig skulden för hur det kunde ske.

Det är också en skandal. 

"Falconmannen blev av med Bond-bil"

"Pensionstopparnas lyxliv: 50-miljonersvillor och egen helikopter"

Vi i medier älskar att vältra oss i fondfuskarnas utsvävande leverne och rent bisarra livsvanor där all verklighetsförankring och rimlighet för längesedan svaldes ned med ett glas skumpa. 

I bland behöver vi stanna upp och påminna oss om att de miljoner som försvunnit från spararna faktiskt är riktiga pengar. Kronor och ören som din mamma, din farmor, din granne eller barnens lärare jobbat och sparat ihop. 

Kan handla om hundratusentals kronor

Om den sparare som placerat i Allras fonder i stället hade satt in pengarna i det statliga förvalsalternativet AP7Såfa visar enkel matematik att spararen hade haft hundratusentals kronor mer i premiepensionssparande i dag. Det kan vi konstatera endast utifrån den långt sämre avkastningen i Allras fonder, utan att ta ställning i frågan om någon brottslighet förekommit. 

Så stor kan förlusten vara för de drabbade.

LÄS MER: Åklagaren: Så förde Falcon-gänget över två miljarder 

Det är kapital som kan användas till att gå i tidigare pension. Det kan vara pengar som gör att en kvinna som slitit som barnmorska i 35 år kan gå ned på deltid de sista åren. Det kan också vara den tusenlapp som varje månad får månaden att gå ihop för den som lever på en skral pension. 

Vem bär ansvaret för att det här är pengar som försvunnit?

Skuldfrågan bollas mellan myndigheterna

Självklart ska de fuskande fondbolagen ställas till svars, och här pågår processer. Men det gjorde vad de gjorde inom ramen för ett statligt system. Då kan inte staten frånsäga sig ansvaret.

SE DINA PENGAR: Han ledde jakten på fondfuskarna i PPM 

Pensionsmyndigheten har hela tiden sagt att man inte haft befogenhet att stoppa oseriösa fondbolag i dörren, eftersom fondtorget var konstruerat som ett öppet fondtorg där man som fondbolag var välkommet om man hade myndighetstillstånd. (Inte heller sa man nej när Allrakoncernen inte ville lägga ned fonderna utan sälja dem till Ålandsbanken – till fina prislappen 100 miljoner kronor). Personer jag talat med i branschen hävdar att myndigheten visst hade denna möjlighet. 

Finansinspektionen har också sagt sig stå handfallen eftersom de aktuella fonderna varit registrerade i andra länder, där ansvaret ligger på hemlandets tillsynsmyndighet. Hur noggrann Maltas finansinspektion varit i sin genomlysning kan vi bara gissa.  

FRIDA BRATT: Ett viktigt steg närmare upprättelse för spararna 

Hur är det med revisionsjättarna, som rimligen borde ha mycket god inblick i exempelvis Allras bolagsstruktur? Deloitte polisanmälde visserligen Allra – men detta först efter att hela härvan nystats upp av media och efter att Pensionsmyndigheten kastat ut fonderna från fondtorget. Deloitte var Allras revisor i fem år, också i bolagen i Dubai och Luxemburg. Konkurrenten PwC var revisor för Oak Capital, men ansvarige revisorn Sussanne Sundvall menar att hon inte kände till detaljer hon hade behövt ha vetskap om för att misstänka brott. 

Kanske var uppläggen helt enkelt för svåra för kontrollerande myndigheter och övriga aktörer att förstå? Än har vi inte diskuterat klart varför ingen sa stopp i tid. Nedslående nog är svaret kanske helt enkelt att ingen vill bita den hand som föder. 

Staten borde ta på sig ansvaret

Premiepensionen var felkonstruerad från början. Samtidigt är det inte helt okomplicerat att skuldbelägga dåtidens politiker. Bär Bo Könberg, som ofta kallas pensionssystemets fader, skulden? Vi måste vara ödmjuka över det faktum att utvecklingen på finansmarknaderna, svenskarnas motvilja att välja själva i premiepensionen, uppfinningsrikedomen hos säljbolag och den massiva invasion de efter några år gjorde i systemet inte var alldeles enkelt att förutse. Det är dock en underdrift att säga att en upphandlande huvudman kommer sent – vi pratar 18 år efter att systemet sjösattes. 

LÄS MER: Han är mannen som ska utreda nya PPM 

Men någonstans är det ändå inom ett statligt tvingande system som vanliga medborgare har förlorat pengar. Då borde också staten på något sätt ta på sig ansvaret en gång för alla. 

TRE KORTBITAR

STORBANKSPENDEL


Under flera år har vi kunnat se hur spararen gått mot digitala och nischade aktörer på marknaden. Men gårdagens Svenskt Kvalitetsindex, SKI, visar att storbankerna har fler nöjda kunder än tidigare, även om nischbankerna fortsatt ligger i topp. Johan Parmler, vd för SKI, talar om en pendel som kanske svänger tillbaka. Det är bra för alla att storbankerna skärper sig. Konkurrens gynnar alla. 


GRATTIS, MEN..

Under gårdagens Nobeldag fick pristagarna 9 miljoner kronor var. Dessvärre för pristagarna drabbas de av den svaga kronan. För tio år sedan motsvarande 10 miljoner kronor (som prissumman då låg på) omkring 1,6 miljon dollar. Nu når prissumman inte upp till 1 miljon dollar. 


BÖRSPESSIMISM

Nätbanken Nordnets sparare tror på fortsatt börsnedgång, skriver banken i sitt veckobrev. Det yttrar sig i att spararna tar position för en nedgång, genom att investera i produkter som stiger när aktiemarknaden faller (bear-produkter). Jag tror att Nordnets sparare tyvärr tänker rätt, åtminstone om vi blickar framåt mot nästa år. Vi ska dock komma ihåg att enskilda aktier kan gå bra ändå.