Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Höjs din bolåneränta så vet du att banken ljugit

När reporäntan sänktes var det till en början svårt för bankerna att följa med ned – sa de. 

Höjer de sina bolåneräntor i samma sekund som Riksbanken gör det i vinter står det klart. Då har bankerna ljugit bolånetagarna rakt upp i ansiktet.  

Det fanns med ens oerhört många anledningar för bank-vd:arna att inte sänka räntorna i samma takt som Riksbanken sänkte reporäntan. Det var ökade kapitalkrav, det var finanseringsmodeller som bara delvis påverkades av reporäntan och sist – men inte minst – var det bankernas ökade kostnader för sparkonton. 

Marginalerna har ökat

Vi skulle vara glada att banken besparade oss minusränta på våra sparkonton. Hade inte Farbror Bank varit så snäll hade vi fått betala för att spara, så det så. 

Nej, banken var snäll nog att i stället öka på marginalerna på bolåneräntorna. Så där lite i skymundan, för att parera ökade kostnader för den så kallade inlåningsverksamheten. 

Någon invänder kanske att bolåneräntorna ju är historiskt låga, att bankerna minsann visst har sänkt räntorna ut till kunderna. Det har de – men lägre finansieringskostnader för bankerna har gjort att vinstmarginalerna ändå har kunnat öka. 

Bara under det tredje kvartalet gjorde storbankerna vinster på 10,5 miljarder kronor på bolånen, enligt Villaägarnas beräkningar. Det är mer än någonsin. 

LÄS MER: Höjning på gång – gör så här när räntorna stiger 

Upp till bevis för bankerna

Det stämmer som bankerna säger att kapitalkraven har ökat och att kopplingen till reporäntan är svagare än tidigare. 

LÄS MER: Höjda bolåneräntor på väg – men bankerna är förtegna 

Bankerna lånar inte pengar direkt från Riksbanken, utan från varandra. Denna upplåning måste de sedan "säkra upp" under en mycket lång tid framöver, eftersom våra bolån har löptider på 50 år eller mer. Det gör bankerna genom att baka ihop allas våra bolån och erbjuda placerare att investera i dem. För det vill investerarna ha en ränta, och det är en kostnad för banken. Sedan måste banken återigen anpassa dessa lån till att bli rörliga (med tre månaders bindningstid). 

LÄS MER: Här är bolåneräntan du måste vara beredd på 

Så nu är det upp till bevis för bankerna. Nu måste de stå för resonemanget att kopplingen till reporäntan numera är svag. Höjer de snabbt sina bolåneräntor med 25 punkter i samma stund Riksbanken höjer reporäntan med lika mycket vet vi att bankerna ljugit oss rakt upp i ansiktet.