Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Höjning på gång – gör så här när räntorna stiger

Stefan Ingves – höjer snart?Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centralbankerna, inklusive Riksbanken, blickar mot högre räntenivåer. 

Det påverkar dig som bolånetagare, placerare och pensionssparare. 

Se här hur du parerar det penningpolitiska skiftet. 

En omställning i penningpolitiken håller på att ta vid. Den amerikanska centralbanken har höjt räntan tre gånger i år och den europeiska centralbanken har signalerat en stramare penningpolitik. Även Riksbanken har tydligare flaggat för att räntehöjningen verkligen kommer, i december eller i januari. 

FRIDA BRATT: Därför bör Ingves bry sig om att jag ratar kundvagnen 

Tänk så här med ditt bolån

Bolåneräntorna bör följa med upp den dag Riksbanken höjer. Men bankerna har goda marginaler att ta av samtidigt som konkurrensen på bolånemarknaden ökat. Därför är det inte säkert att bankerna rakt av väljer att hålla jämna steg med Riksbankens höjningar. 

Dessutom lär räntehöjningarna ske försiktigt. Enligt Riksbankens egen räntebana ligger reporäntan på endast 1 procent – om tre år. Med bibehållna marginaler skulle det betyda bolåneräntor på 3 procent. 

LÄS MER: Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok 

Att göra: 

Höjningen av bolåneräntorna lär ske i en långsam takt. Har du låga marginaler i boendeekonomin och ändå funderar på att binda räntan kan det vara läge nu. Har du marginaler behöver du inte ha bråttom. Nu är också ett bra tillfälle att amortera, eftersom det ökar skyddet mot stigande bolåneräntor. 

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Tänk så här med din buffert

Lika säkra som vi kan vara på att boräntorna lär stiga, lika säkra kan vi tyvärr nog vara på att våra sparräntor inte gör det den dag Riksbanken höjer räntan. Åtminstone inte i närtid. 

Samtidigt har vi inflation på omkring 2 procent. Det betyder att dina pengar i praktiken ligger placerade till minusränta. 

Att göra:

Ha inte mer pengar än nödvändigt på storbankens sparkonto. Pengar du inte behöver just nu kan du ha placerade hos en nischbank. Sparar du på lång sikt? Då ska du överhuvudtaget inte ha pengarna på sparkonto, utan i exempelvis fonder. 

LÄS MER: Trovärdigheten står på spel för Ingves 

Tänk så här med ditt sparande

Obligationsfonder faller paradoxalt nog när räntorna stiger, likaså preferensaktier. De har alltså inte tiden för sig. 

Att göra:

Sälj av dina obligationsfonder. Vill du ha pengar i sparformer som inte direkt korrelerar med börsen så välj hellre företagsobligationsfonder eller hedgefonder med lågriskstrategi. Amortering är också ett bra sparalternativ i ett läge med låga, men stigande, räntor.

LÄS MER: Bästa metoden: Så snabbt sparar du till en miljon 

Foto: ANN JONASSON

Tänk så här om du har aktiefonder

Ju lugnare och mer förutsägbara räntehöjningarna är, desto mer minskar risken för häftiga börsreaktioner. 

Fallhöjd finns dock numera på framför allt den amerikanska aktiemarknaden, där värderingarna är höga. 

Att göra:

Har du USA-fonder kan det vara läge att se över dem. Du har redan en stor andel USA i ditt sparande om du har globalfonder. Också Europa visar svaghetstecken. Det behöver inte vara så att du måste dra ned på risken, men kanske åtminstone inte öka den i det här läget. Vill du minska risken så kan billiga blandfonder vara en idé.

Se också till att placera brett. En bred Asienfond är i det här läget klokare än en nischad landfond på en tillväxtmarknad (som många för övrigt lider av den starka dollarn). 

LÄS MER: Gör så här med sparandet i det politiska dödläget 

Foto: ANN JONASSON

Tänk så här med din pension

För din pension är ett högre ränteläge en god nyhet. Pensionsbolagen har sedan lågränteperioden inleddes brottats med att de räntepapper pensionsbolagen placerar dina pengar knappt gett någon avkastning. Högre räntor betyder en mer gynnsam miljö för exempelvis traditionell livförsäkring. Å andra sidan – det lär dröja innan det blir någon direkt avkastning att tala om på räntepapper. 

Att göra:

Har du långt kvar till pensionen? Då ska du inte röra något, oavsett skiftet i penningpolitiken. Har du bara några år kvar och hittills haft pengarna i fondförsäkring? Då kan det, av flera skäl, finnas anledning att välja traditionell livförsäkring för en del av dina pensionspengar. 

LÄS MER: Larm - företag struntar i att betala in tjänstepension