Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Hållbarhet är fint och bra men bara när det passar

Precis som många andra lär du ha ett tjänstepensionssparande.

Då är sannolikheten stor att du får dina pengar placerade i ett företag som fått kritik för att betala för lite skatt, som anklagas för att kränka anställda och som hjälpt till att sprida antisemitiskt material. 

"Vi är övertygade om att hållbara investeringar ger god avkastning om man har ett långsiktigt perspektiv om man redan i investeringsprocessen miljö, social utveckling och en god bolagsstyrning".

Det är fina ord vd Magnus Billing använder när han beskriver pensionsbolaget Alectas hållning inom hållbarhet. Alecta skriver på sin hemsida att man har "höga ambitioner" vad gäller investeringarnas hållbarhetsprofil. Konkurrenten AMF har ungefär samma fina formulering på sin hemsida. 

Har miljoner svenskars pensionskapital

De båda pensionsjättarna, som tillsammans har cirka 6,4 miljoner svenskar som kunder, håller en hög svansföring inom hållbarhet. De täcker in miljoner svenskars pension, särskilt som deras traditionella livförsäkringar utgör icke-valsalternativ inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. 

Därför är det allvarligt när fina principer och skrivningar gäller vissa bolag, medan det är fullt möjligt att rucka på principerna för andra. 

Alphabet, som äger Google, tycks inta något av en särställning hos pensionsbolagen. Det är ett populärt innehav. Hos Alecta är det ett av de allra största innehaven, och det största utländska. 12 miljarder av pensionsspararnas pengar finns placerade här. AMF har investerat 3 miljarder. Även en av byggstenarna icke-valsalternativet i premiepensionen, AP7Aktiefond, har över tre miljarder kronor investerade i Alphabet. 

Skatteplanering, bonusar och kränkningar

Låt oss då gå igenom varför en investering i Alphabet känns tveksam för den som säger sig värna om social och ekonomisk hållbarhet:

* Google har i många år fått skarp kritik för att man betalar för lite skatt och ägnar sig åt omfattande skatteplanering. Detta genom att rikta vinsterna mot lågskatteländer som Luxemburg och Irland. 

 

LÄS MER: Så slipper Google betala en miljard i skatt i Sverige 

 

* I början av november demonstrerade inte mindre än 17 000 anställda mot hur Google hanterat misstankar och anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Höga chefer som misstänks för grova trakasserier och övergrepp har fått lämna – med ett saftigt avgångsvederlag i handen. 

 

LÄS MER: Protesterna på Google: Därför lade 17 000 ner arbetet 

 

* Expressen kunde i våras berätta hur Google genom Youtube medverkar till att sprida hat- och våldsmaterial mot judar. 

* Google står i centrum för den allt mer intensiva integritetsdebatten. Google sparar information om dig, vad du gör och var du är. 

 

LÄS MER: Tusentals anställda protesterar mot Google 

 

Vill man investera i bolag som Alphabet, eller för den delen Facebook, så är det fritt fram. Det är det många som gör. Men då kan man heller inte utge sig för att ta hänsyn till hållbarhetsaspekter i alla placeringar, om man inte alltid gör det.

Anställda protesterar mot Googles hantering av anklagelserna om sexuella trakasserier bland anställda. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

"Vill vara med och påverka"

"Vi är medvetna om att olika anklagelser riktats mot bolaget, och följer utvecklingen noggrant. Vi har även under våren varit i kontakt med bolaget direkt", skriver AMF:s presschef Jens Söderblom. 

Christina Malmberg-Hägerstrand, presschef på Alecta, skriver i ett mejl att de anklagelser som riktas mot Google är allvarliga, att man har en pågående dialog med bolaget och att en sådan dialog resulterat i ett åtgärdspaket från Google vad gäller spridning av antisemitiskt material. 

 

LÄS MER: 48 sparkas från Google efter sexuella trakasserier 

 

 "Vi väljer i första hand försöka ta ett långsiktigt ansvar och vara med och påverka i stället för att kliva ur", skriver Christina Malmberg-Hägerstrand. 

Hos Sjunde AP-fonden säger presschef Johan Florén att fonden faktiskt gett sin advokatbyrå i uppdrag att utreda om det finns förutsättningar att driva en rättsprocess mot Google. 

Som sparare är det dock inte lätt att veta vad det är som gäller. Dialog är bra – men hur länge då? Det misstänkta skattefifflet har exempelvis pågått i många år. Under den tiden har Alphabet genererat mycket god avkastning i portföljen. 

Var drar man gränsen för när exempelvis skatteplanering och arbetsrättsbrott faktiskt har skadat ägarna? Det vill säga oss sparare. Gäller de fina orden om hållbarhet alltid – eller bara när det passar?

LÄS MER: Storstryk för PPM-gigant under hösten 

 

I KORTHET

RÄNTESÄNKNING – ELLER?

Nordea meddelade på måndagen att man sänker bolåneräntan med 2-5 punkter, det vill säga med ungefär ingenting. Detta enligt bolånechef Michael Skytt för att "ha ett konkurrenskraftigt erbjudande även på de bundna räntorna inför att Riksbanken väntas börja höja reporäntan". Bäddat för räntehöjning, med andra ord. 

 

REGERINGSRÖRA

Regeringskaoset stoppar en rad förslag för våra plånböcker som inte ser ut att kunna bli verklighet. Sänkt skatt på löneinkomster är ett sådant. Men för andra plånbokslöften ser det ljusare ut. Det mesta, alltifrån S-förslaget om familjevecka till allianslöftet om utökat rut-avdrag, kan partierna faktiskt ta med i en eventuell ändringsbudget i början av nästa år. Men då krävs förstås en regering som lägger den. 

 

FONDSPARARORO

Oktobers börsoro har gett avtryck hos spararna. Enligt färsk statistik från Fondbolagens förening tog spararna ut pengar från aktiefonder och satte in i korta räntefonder. För pengar vi ska ha om 5–7 år är det nog ett riktigt agerande. Men kom ihåg att inte röra pengar du sparar på lång sikt, till pensionen eller till barnen. Plockar du ut pengar från börsen så fort den hickar blir det väldigt svårt att sedan tajma in marknaden igen.