Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Guide – så väljer du rätt och billigt i fonddjungeln

Svenska indexfonder, eller lågprisfonder, följer något av Stockholmsbörsens index. Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Välj en billig indexfond" är ett råd som ofta ges av sparexperter.

Men att välja rätt i en djungel av sådana är inte lätt. 

Så här gör du – steg för steg. 

1. Säkerställ att det är en lågprisfond

Har fonden ordet "index" i namnet behöver vi inte fundera så mycket. Andra gånger kan det vara svårare att veta att det är en lågprisfond, eller en indexfond som det egentligen heter, som vi har att göra med. Kolla att avgiften är under 0,4 procent. Gå sedan gärna in på Morningstar.se och sök på fondens namn. Då ser du om den är kategoriserad som en indexfond. 

 

Det här är en indexfond

En indexfond är en sorts lågprisfond. Den förvaltas inte aktivt av en förvaltare av kött och blod, utan följer passivt börsen i upp- och nedgångar. Fonden följer ett utvalt index, som är lika med ett genomsnitt av en specifik marknad. 

 

 En aktiv förvaltare kan försöka parera exempelvis börsfall eller försöka ge högre avkastning än index, men det kan inte indexfonden. Den följer med ner eller upp. Argumentet för att välja indexfonder är att du aldrig vet hur bra förvaltaren av kött och blod egentligen är på att ge bättre avkastning än index. Eftersom du betalar en högre avgift för en så kallad aktiv fond, motsatsen till en indexfond, så är det en större chansning. Risken finns att du betalar för mycket i onödan. 

 

För att säkerställa att du inte betalar för mycket för ditt sparande väljer du därför med fördel billiga indexfonder. 

2. Kolla vilket index fonden följer

Vilket index din fond följer har stor betydelse. Klokt kan vara att välja ett så brett index som möjligt, så du får en exponering mot många olika bolag. Då minimerar du risken att dels välja fel bransch, dels välja fel bolag inom branschen. 

Indexet OMX Stockholm Price Index OMXSPI visar utvecklingen för samtliga bolag på Stockholmsbörsen, och det gör även SIX Return Index. Det handlar om cirka 300 bolag. Indexet Nasdaq OMXS Benchmark följer 80-100 bolag och används exempelvis av fonden SPP Aktiefond Sverige och Länsförsäkringar Sverige Indexnära. 

 Följer fonden bara de 30 största bolagen på börsen, som exempelvis populära gratisfonden Avanza Zero gör, så handlar det faktiskt om en rätt smal fond som inte hängt med lika bra i uppgången som andra index. Detta eftersom småbolagen inte finns med, och för att trist utveckling i väldigt stora bolag som H&M får stor effekt. Således har inte heller Avanza Zero gått lika bra som andra indexfonder i år. 

Det vanligaste för globala indexfonder att följa är MSCI World, som följer 23 olika länders aktiemarknader och består av totalt 1 635 av världens största bolag. Det följs exempelvis av billiga Swedbank Robur Access Global. 

3. Kontrollera hur fonden följer indexet

Hur kan fonder som följer andra index gå olika bra? Svaret är att de är olika bra på att efterlikna index och gör det på olika sätt. Du kan enkelt kontrollera hur duktig förvaltaren historiskt har varit på att följa index. I fondens årsberättelse kan du kontrollera nyckeltalet active share. Ligger talet på 0 betyder det att alla fondens innehav också finns i index. Din indexfond bör ligga på max 10. 

Du kan också kolla om fonden historiskt har gett samma avkastning som jämförelseindex. Nyckeltalet tracking error bör ligga på max 0,5 för att det ska handla om en riktig indexfond. 

4. Syna avgiften

Indexfonder är billiga, vilket är det absolut främsta skälet till att du ska välja dem för ett långsiktigt sparande. Swedbank Robur har indexfonder för 0,2 procent i avgift, vilket är en bra nivå. Betala inte mer än 0,4 procent för en global indexfond. Sedan finns det gratisfonder från Avanza och Nordnet – men välj inte gratis till varje pris. Det viktiga är att fonden följer ett index du tycker passar dig. '

5. Kolla Morningstar-stjärnor

Databasen Morningstar är en ovärderlig källa för användbar fondinformation. Förutom information om avgifter, innehav, risktagande, index, kategorisering och så vidare så sätter Morningstar också egna betyg. Betyget baseras på hur väl fonden har avkastat historiskt jämfört med andra fonder med samma placeringsinriktning. Har en fond fem stjärnor av Morningstar kan det vara en pusselbit som ligger till grund för ditt beslut att köpa fonden. 

 

Största indexfonderna

Indexfonder som följer Stockholmsbörsen med mest förvaltat kapital, index fonden följer samt den årliga avgiften. 

 

1. Handelsbanken Sverigefond Index: 24 miljarder kronor

Följer index: SIX Return Index

Årlig avgift: 0,67 procent

Utveckling i år: 2,8 %

 

2. SEB Sverige Indexfond: 20 miljarder kronor

Följer index: SIX Return Index

Årlig avgift: 0,4 %

Utveckling i år: 3 %

 

3. Avanza Zero: 17 miljarder kronor

Följer index: SIX30RX

Årlig avgift: 0 % 

Utveckling i år: 1,3 %

 

4. SPP Aktiefond Sverige: 15 miljarder kronor

Följer index: Nasdaq OMXS Benchmark

Årlig avgift: 0,21 %

Utveckling i år: 2 %

 

5. Länsförsäkringar Sverige Indexnära

Följer index: OMX Stockholm Benchmark Cap

Årlig avgift: 0,21 %

Utveckling i år: 2 %

 

Källa: Morningstar, data från 181108