Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Gör så här om du inte får tjänstepension

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Tjänstepensionen är för dagens unga av mycket stor betydelse för hur stor den framtida pensionen kommer att bli.

Får du inte tjänstepension? Då ska du göra så här.

Prata med din arbetsgivare

Ta upp frågan till diskussion. Att arbetsplatsen inte har kollektivavtal är inget argument, arbetsgivaren kan göra pensionsavsättningar ändå till de anställda. Köp inte heller argument som "ingen här har tjänstepension". Nio av tio som arbetar i Sverige har tjänstepension. Arbetsgivaren bör förstå att det gör företaget mer attraktivt bland de anställda. 

Förhandla upp lönen

Det kan vara jobbigt, men försök ställa krav på arbetsgivaren. Vill inte arbetsgivaren ge dig tjänstepension bör han eller hon ge dig en högre lön som kompensation. Inom tjänstepensionsavtalet ITP sätts 4,5 procent av lönen före skatt av till pensionen. Det kan användas som riktmärke för hur mycket högre lön du behöver få. 

Spara privat

Har du möjlighet är det klokt att spara privat för att väga upp för den uteblivna tjänstepensionen. Återigen kan du, om du har möjlighet, använda riktmärket om 4,5 procent i tjänstepensionsavsättning för privatanställda tjänstepension inom kollektivavtalet ITP. 

Spara rätt

Med ditt privata pensionssparande kan du inte dra nytta av rabatter som de centrala upphandlingarna inom kollektivavtalen ger. Därför måste du själv se till att du inte betalar för mycket. Undvik att betala mer än 0,4 procent för en aktiefond. Billiga indexfonder passar utmärkt för ett långsiktigt sparande som det till pensionen. 

Försök få tjänstepension på sikt

Under tiden du arbetar på en arbetsplats där du inte får tjänstepension är det bra om du kompletterar med provat sparande. Men på sikt är det bra att faktiskt försöka få tjänstepension, antingen att din arbetsgivare börjar betala in eller att du faktiskt byter arbete. 

Se upp för rådgivare

Kom ihåg att tjänstepensionen kan vara fördelaktig utan att den är kollektivavtalad. Du och arbetsgivaren kan få möjlighet att välja hos vilket pensionsbolag du vill ha försäkringen. Men du och din arbetsgivare behöver själva se till att avtalet inte blir för dyrt och att pengarna hamnar i kostsamma placeringar. Se upp för rådgivningsbolag som vill "hjälpa till" att placera pengarna i din individuella tjänstepension i fonder med höga avgifter. Rådgivarna är egentligen säljare.