Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Gör så här med sparandet i det politiska dödläget

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Trots politiskt kaos kan börsen hålla sig stabil i höst.

Men din ekonomi kan påverkas ändå.

Så här bör du tänka kring ditt sparande i det politiska dödläget.

Nej, det är inte bra med ett politiskt kaos. Det är en klassisk sägning att aktiemarknaden avskyr osäkerhet, och det stämmer. Titta bara på Italien, vars politiska röra sänt svallvågor genom den europeiska finansmarknaden. 

Sverige är inte Italien, men den politiska osäkerheten är nu kompakt. 

Ur börssynvinkel behöver dock en politisk verklighet som kan ställa till stora problem i morgon gör inte alltid avtryck i dag. Titta bara på Trumps USA, där de flesta väl är överens om att handelskrig och ökad protektionism på sikt är skadligt för USA. Dessutom varnar bedömare för att stimulanserna kan få statsskulden att svälla. 

Börsens reaktion: Uppgång i princip sedan Trump tillträdde. Anledning? Skattesänkningarnas, investeringarnas och avregleringarnas effekt här och nu. 

Eftersom det kortsiktiga ofta får råda kan en svag svensk regering, gärna en bred som inte får så mycket uträttat, paradoxalt nog gillas av finansmarknaden. 

 

LÄS MER: Så slår valresultatet mot din ekonomi 

Liten börsreaktion på valet

Börsen gillar nämligen passivitet – det ska helt enkelt inte hända särskilt mycket. Man vet vad man har men inte vad man får. Dessutom har Sverige ett bra utgångsläge, med en stark konjunktur som tycks överskugga de flesta politiska risker, även globalt. Vi har kompakta regelverk för finanspolitiken. Även om det blir kohandel mellan partierna, vilket skulle kunna riskera att tära på statsbudgeten, kan de ekonomiska utsvävningarna helt enkelt inte bli hur stora som helst. 

Det politiska kaoset gör med andra ord knappast att du måste fundera på att sälja dina Sverigefonder eller dina aktier på svenska börsen. 

Hittills har också kronan hållit sig stabil, men den kan pressas mer under hösten om kaoset fortskrider.  Det gynnar ju dock våra stora exportbolag på börsen och faktiskt också dina global- och USA-fonder. Sämre är det för inhemska konsumentbolag som Axfood, H&M och Clas Ohlson. Och en svag krona gör det förstås också fortsatt dyrare för oss att semestra utomlands. 

 

LÄS MER: Radikala förslag för RUT – det händer efter valet 

Svag regering hot mot ekonomin

Avvärjs hoten om begränsade vinster i välfärden och kraftigt höjda kapitalskatter – som Sjöstedt (V) och Löfven (S) vill ha – kan börsen tuffa på helt okej trots ett låst politiskt läge. 

Men – i det längre perspektivet är ett politiskt dödläge extremt dåligt för en ekonomi. 

Sverige blir mer sårbart. 

Eskalerar handelskriget och andra risker ökar i vår omvärld så är det en svaghet att ha en regering som får svårt att få gehör och kan få svårt att parera kriser. I investerares ögon är det stora minuspoäng, och kan göra att man knappast längre har överseende med de enorma problemen på svensk bostadsmarknad. 

De viktiga reformerna uteblir.

Stora och välbehövliga bostadsreformer för att lösa bostadsbristen, skuldsättningen och de stora inlåsningarna lär vi få vänta. En övergripande skatte – och arbetsmarknadsreform lär bli svår att baxa igenom. 

Sådana reformer hade i slutändan också varit bra för din privatekonomi. Nu lär problemen på bostadsmarknaden tyvärr få fortsätta, samtidigt som konjunkturen spås börja vika. 

Det du själv kan göra för att förhindra din sårbarhet i ett osäkert läge är att spara i ladorna. Har du alltid en buffert, som du lägger på sparkonto, har du åtminstone sett om ditt eget hus. Och gjort dig själv mindre sårbar. 

LÄS MER: Här är partiernas viktigaste löften för din plånbok 

LÄS MER: Så vill partierna locka barnfamiljerna 

 

Tre kortbitar

VALETS VINNARE

Det här valet har många förlorare. Några som åtminstone kan vara säkra på att få mer i plånboken efter valet är pensionärerna. Samtliga partier vill nämligen avskaffa klyftan mellan lön och pension, vilket bör innebära sänkt skatt oavsett om statsministern heter Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. 

 

VÄXANDE BOLÅNEUTMANARE

Det är ett glädjebesked att utmanarna på bolånemarknaden växer. Dagens industri skriver att Länsförsäkringar och Danske Bank tagit andelar på de svenska storbankernas bekostnad. Ökad konkurrens är det bästa receptet för bättre villkor för oss bolåntagare. Utnyttja läget och förhandla alltid med flera banker. 

 

SE UPP FÖR MINUSRÄNTA

Inflationen har legat omkring 2 procent under en tid nu, även om det är inklusive energipriser. Riksbanken vill gärna räkna bort effekterna från stigande energipriser när man tar ställning till penningpolitiken, men det kan du som konsument knappast göra. Har du inte redan gjort det är det hög tid att du ser över ditt sparkonto. Nollränta betyder numera minusränta. Kolla de mindre bankernas erbjudande och sikta på en rörlig ränta på åtminstone 0,8 procent.