Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Glöm inte – ”kapitalägare” är vanliga pensionssparare

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Socialdemokraterna vill höja skatten för banker och kapitalägare.

Problemet är att det är vanliga sparare som riskerar att träffas. Det är vad som hänt under regeringens mandatperiod. 

Vi behöver ju spara mer – inte mindre. 

Samma dag som Socialdemokraterna deklarerar att de går på val på höjda kapitalskatter för banker och kapitalägare får Nordea sin flytt godkänd av Finansinspektionen. 

Turerna i dramat Nordea versus finansminister Magdalena Andersson var många, för den som minns. Redan i förra valrörelsen gick Socialdemokraterna till val på att kritisera bankerna. Retoriken, att banker är vinstmaximerande bolånemaskiner, är effektiv. 

Dock möttes förslaget om en höjd bankskatt då av kritik från merparten av remissinstanserna. Förslaget gick då ut på att skatten skulle uppgå till 15 procent av det samlade löneunderlaget i finanssektorn. Enligt kritikerna riskerade det tusentals jobb i såväl bank- som försäkringssektor.

För ett arbetarparti ser det inte bra ut att så tydligt föra en politik som skulle riskera tusentals jobb. Därför ändrades förslaget till att istället bli en så kallad resolutionsavgift, som sedermera blev så vagt formulerad att den inte skiljer sig nämnvärt från dagens resolutionsavgift som alla banker betalar. 

LÄS MER: Partiernas besked om pensionerna inför valet 

Bankkritik går hem i stugorna

Men finansministern ville inte helt tappa ansiktet i frågan och lovade därför för cirka ett år sedan att återkomma med förslag på en ny bankskatt. Det är förslaget vi ser nu. Kritik och beskattning av banker går hem i stugorna. 

Det gör även retoriken att de som tjänar mest ska vara med och bidra. 

Det är ett uttlanade som är enkelt för många väljare att skriva under på. Problemet är att regeringen under mandatperioden inte bara höjt skatten för höginkomsttagare. Även personer med medelinkomst fick höjd skatt när regeringen begränsade uppräkningen av brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomtskatt. 

Nu gäller Socialdemokraternas förslag beskattning av kapitalinkomster. Magdalena Andersson försäkrar att det inte handlar om någon förmögenhetsskatt och inte om en återinförd arvs- och förmögenhetsskatt. 

Inte heller handlar det om en förändring av alla nationalekonomers favoritskatt, fastighetsskatten. Den begränsades kraftigt av Alliansregeringen, vilket gör att ägaren av en mångmiljonvilla i Djursholm betalar samma kommunala fastighetsavgift som den "vanliga" villaägaren i en förort till Örebro.

LÄS MER: Maxa din pension – få 24 000 extra varje år 

Skatten har höjts på ISK

Så vad är det då Magdalena Andersson avser med sin höjda kapitalskatt? Det får vi inget besked om. 

Skulle det handla om en höjd skatt på aktie- och fondvinster riskerar det tyvärr att slå mot vanliga pensionssparare. Senare under torsdagen försäkrade Socialdemokraterna att man inte avser att höja skatten på ISK, men säger inget mer än så. 

Under mandatperioden har skatten på två populära sparformer, investeringssparkonto ISK och kapitalförsäkring, höjts. Då användes samma retorik; skatten skulle höjas för "de rika". 

Nu är skatten fortfarande låg, och sparformerna är fortfarande gynnsamma. Men höjningarna gav ett signalvärde. Det var ju precis dessa sparformer vi hänvisades till när avdraget för privat pensionssparande slopades. 

Vi behöver spara mer – inte mindre. En "kapitalägare" kan också vara en vanlig pensionssparande som försöker få en vettig pension på ålderns höst. 

LÄS MER: 5 tips som lyfter ditt sparande