Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Fed höjer räntan – frågan är vad Donald Trump gör sen

Foto: AARON BERNSTEIN / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Att Jerome Powell höjer räntan i kväll är näst intill givet. 

Men Fed-chefen står i skuggan av Donald Trump, som på eget bevåg är på väg att starta ett fullskaligt världshandelskrig. 

Det kan i förlängningen tvinga Powell att tänka om. 

Fed-chefen Jerome Powell är van att stå i centrum. Är man chef över den amerikanska centralbanken bör man vara det. Vad Federal Reserve gör, säger, antyder och signalerar sprider ringar på vattnet över hela världen. 

Fed har länge kommunicerat att man kommer att göra ett antal räntehöjningar i år. Och på sistone biter analytikerna inte riktigt lika mycket på naglarna inför Powells uttalanden. 

LÄS MER: Börsen inte längre rädd för Jerome Powell

Dels vet man att räntehöjningarna kommer, de har ju kommunicerats sedan länge. Dels börjar små, små förhoppningar väckas om att börsen kommer att klara övergången från lågt till högre ränteläge hyfsat väl. Powell kommer säkerligen att genomföra den andra höjningen i år i kväll, från 1,75 till 2 procent. Anledningen är att amerikansk ekonomi står stark. 

Trump sätter agendan

Men den stora anledningen till att Powells sekunder i världens rampljus denna gång kommer vara lite, lite kortare är Donald Trump. 

Donald Trump har, genom att göra sig omöjlig, intagit en sådan position på agendan för världsordningen just nu att absolut ingen annan får plats. 

LÄS MER: Ingves kan ha släppt en bomb i din pensionspåse 

Visserligen hyllades nedrustningsavtalet med Nordkorea vid mötet i Singapore, men det är tveksamt om medlemmarna i G7, världens sju största ekonomier, blev på bättre humör för det. I helgen vägrade Trump skriva under mötets gemensamma deklaration. 

Då ska vi komma ihåg att USA en gång var själva garantin för frihandel och säkerhet. Nu är i stället ett fullskaligt världshandelskrig nära. 

Tullar slår mot USA

De länder som drabbas av Trumps tullar inför snart sina motdrag. Dessutom fördyrar Trumps egna tullar produktionen för amerikanska importbolag. Eskalerar handelskriget än mer, och tullar införs på fler produkter, så kan hundratusentals amerikaner att förlora sina jobb. 

FRIDA BRATT: Ingves bränner av krutet för tidigt 

I förlängningen skulle det kunna slå mot amerikansk ekonomi. OECD har varnat för att tullarna kan bromsa den starka konjunktur som världen är inne i.

De Fed-ledamöter som vill gå mer försiktigt fram med räntehöjningarna under årets andra halva lär noga följa på utvecklingen. Ikväll ligger fokus på om Fed signalerar att det blir en eller två räntehöjningar under årets andra halva. 

Men vill det sig riktigt illa kan utveckling tvinga Powell att lägga planen på att "normalisera" räntan på hyllan.