Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Ett viktigt steg närmare upprättelse för spararna

En av de huvudmisstänkta i Allra-härvan har gripits i Dubai.
Foto: Ap / TT / NTB Scanpix

Inlåst i ett 40-gradigt häkte i Dubai.

Det är långt ifrån de excesser som Allra-kretsen ägnade sig åt innan myndigheter, polis och åklagare satte stopp. 

Att Mattias Bengtsson nu gripits är ett genombrott för förundersökningen – och ett steg närmare upprättelse för spararna. 

Nej, allt handlar sannerligen inte bara om Alexander Ernstberger, Allra-profilen som gett hela PPM-skandalen ett ansikte. Det var många kockar inblandade i den soppa som senare resulterade i att sparare förmodligen mjölkats på pengar. Det visar inte minst Pensionsmyndighetens stämning mot Allra via advokatfirman Trädgårdh, där det redogörs för hur en rad nyckelpersoner förutom Ernstberger och Persson Rothman bidrog i de komplexa uppläggen. 

Expressen har exempelvis tidigare berättat om finansmannen Klas Hellman, som hjälpte Allra och Solidar att sätta upp det Malta-bolag man senare gjorde omfattande transaktioner med. 

Omfattande transaktioner med Allra

En annan nyckelperson är den person som nu gripits; Mattias Bengtsson, före detta storägare i Oak Capital. De transaktioner som gjordes mellan Allra-fonderna och Oak Capital är ytterst centrala i härvan. Transaktionerna misstänks ha gjort det möjligt för Oak och Allra att via Allras fonder Balanserad, Maximal och Offensiv plocka ut pengar via mycket höga provisioner. 

Mellan maj 2011 och december 2012 gjorde Oak Capital en rörelsevinst på 230 miljoner kronor, enligt SvD. Åklagaren misstänker att en stor del av dessa vinster har genererats på olaglig väg. 

Oak Capitals historia stannar dock inte vid Allra-härvan. Redan innan den drog i gång hade bolaget en historia av att snuva sparare på pengar. Norska finansinspektionen Finanstilsynet riktade i en rapport 2013 svidande kritik mot Oak Capital för att ta ut hutlöst höga avgifter på så mycket som 30 procent av satsat kapital. 

Genombrott för förundersökningen

Mattias Bengtsson var storägare i detta bolag. Att han nu är gripen är ett genombrott för förundersökningen. Och ett steg närmare upprättelse för alla sparare som kan ha snuvats på mångmiljonbelopp. Den cynism som Allra-kretsen uppvisar i sina handlingar mot svenska pensionssparare måste straffa sig. Personer som Mattias Bengtsson ska inte få komma i närheten av våra sparpengar. 

Att vara inlåst i ett 40-gradigt häkte är inte kul. Men mardrömmen lär fortfarande vara värst för spararna. Hundratusentals kronor kan ha gått förlorade i utebliven avkastning. Det är en summa som kan göra hela skillnaden för om en utsliten barnmorska kan gå i pension vid 64 eller 65. 

Tusenlappar som kan göra skillnad

Det är också en summa som kan innebära den extra tusenlapp varje månad som får vardagen att gå ihop för den pensionär vars plånbok annars gapar tom den 31:a. Det är en summa som spelar roll för personer som inte köper villor för 50 miljoner och bygger komplexa konstruktioner i Dubai.  

Det får Mattias Bengtsson gärna fundera på i häktet. Om han bryr sig.