Ränteavdraget är inte rimligt. Inte i en tid när vi brottas med hög skuldsättning och stigande bostadspriser. Det vet samtliga riksdagspartier.
Men så var det detta med valet. S och M är mer än vaga i frågan, eftersom de satsar på regeringsmakten. Regeringen har under mandatperioden helt lagt över frågan om hushållens skuldsättning på Finansinspektionen.
Men medan de amorteringskrav som införts är ett plåster, skulle ett minskat ränteavdrag vara något av en operation på såret som skuldsättningen utgör. I den bästa av världar hade politikerna vågat justera avdraget innan man införde amorteringskraven. Och att nedtrappningen kombineras med andra åtgärder, som sänkt reavinstskatt eller sänkt inkomstskatt.
LÄS MER: Sex av åtta partier vill trappa ned ränteavdraget
Påverkar många väljare
Även om den politiska diskussionen kring ränteavdraget nu faktiskt finns bland övriga partier förutom S och M, så är det knappast något parti som vill göra valfråga av ränteavdraget.
Det påverkar nämligen alldeles för många väljare. Visst är det så som Expressen visar, att avdraget räknat i kronor blir störst för hushåll som tagit störst lån. Vilket företrädelsevis sker i attraktiva områden där priserna är höga.
Men även för dem som tagit i sammanhanget betydligt mindre lån än är ränteavdraget en viktig del av kalkylen. Att kunna räkna bort en tredjedel av räntekostnaden har under alla år blivit en grundpelare i många svenskars boendekalkyl. Ränteavdraget berör i princip oss alla.
LÄS MER: Ränteavdraget kan kosta staten 65 miljarder kronor
Därför måste en justering i ränteavdraget göras varsamt. Det kan ske genom en nedtrappning eller ett tak. Det sistnämnda kan ske exempelvis genom att ränteavdraget trappas ned vid lån på, säg, 3 miljoner kronor. Båda åtgärderna skulle slå hårdast mot högbelånade, medan hushåll med lägre lån, men kanske också lägre marginaler, fortfarande skulle kunna få fullt avdrag.
Men då måste partierna efter valet ta tag i frågan på allvar. Fönstret för en förändring kan nämligen snart vara på väg att stängas.
LÄS MER: Så slår ett nedtrappat ränteavdrag mot din ekonomi
Lågränteperioden varar inte för evigt
Bolåneräntorna har legat på historiskt låga nivåer i flera år. Det betyder att ränteavdragets betydelse för svenskarnas plånböcker tillfälligt har minskat.
En familj med 3,3 miljoner kronor i lån betalar i dag cirka 2 900 kronor i månaden i räntekostnad efter avdrag, om räntan ligger på 1,5 procent. Skulle avdraget bantas till 20 procent ökar månadskostnaden med 400 kronor. Har banken gjort sin kreditprövning är det en kostnad som familjen bör klara.
Men perioden av rekordlåga räntor varar inte för evigt. Riksbanken planerar en första höjning av reporäntan i december. Visserligen lär vi bara få se försiktiga höjningar, men bolåneräntorna lär ofrånkomligen följa med upp på sikt.
Om vi får ett minskat ränteavdrag när bolåneräntan hunnit stiga till fem procent ökar det familjens bolånekostnad med 1 375 kronor i månaden. Slopas avdrag helt ökar månadskostnaden med hela 4 125 kronor – eller nästan 50 000 kronor per år.
Just därför är en nedtrappning eller ett tak för ränteavdraget i lågräntetider den framkomliga vägen om hushållens plånböcker ska kunna hantera omställningen.
Det brådskar.