Frida Bratt

Därför rasar börsen – så agerar du nu

Börsen rasar och investerarna flyr.
Foto: KOJI SASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Börsen rasar och investerarna flyr.

Vad är det som händer och hur skyddar du dina pengar?

Dina Pengars Frida Bratt reder ut. 

Vad är det som har hänt på börsen?

De asiatiska börserna låg på minus även på annandagen, detta efter stora fall på juldagen där exempelvis Tokyobörsen föll med omkring 5 procent.

Fallen följer på stora ras i USA. Förra veckan var en av de värsta i USA och även i måndags, på julafton, fortsatte fallen. De tilltog sedan Trumps finansminister Steven Mnuchin försökt lugna marknaderna, utan framgång.

Tidigare har Donald Trump skyllt börsnedgångarna på den amerikanska centralbanken Federal Reserve, men nu uppger källor för ekonomisajten Bloomberg att Trump anser att Mnuchin bidragit till raset genom att skapa oro med sina uttalanden – och att finansministern kan få sparken

Hittills i år är Dow Jones ned med 12 procent och det svenska storbolagsindexet OMXS30 har fallit nästan 11 procent. 

Varför händer det?

Sedan oktober finns en oro på aktiemarknaden, som egentligen grundar sig i en oro för sämre konjunktur och stigande räntor. Allt fler är överens om att den starka högkonjunktur vi haft i många år nu är på väg att vika. Det skapar en oro för att bolagsvinsterna inte ska motsvara förväntningarna, och därför faller aktiemarknaden.

Eftersom oron nu etablerat sig på allvar på aktiemarknaden innebär det att små händelser och enskilda personers ageranden (läs Trumps och Mnuchins) får stor betydelse. 

Samtidigt som konjunkturen börjar mattas har Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, höjt styrräntan och avslutat stora stimulanspaket. Det gör att pengar blir dyrare – det blir dyrare för företagen att låna – samtidigt som investerare flyttar pengar från aktiemarknaden till räntemarknaden, som i och med räntehöjningarna ger lite mer. 

Är börsens tålamod med Trump slut?

Aktiemarknaden har hittills gillar Trump. Han har fört en expansiv finanspolitik med skattesänkningar, avregleringar och investeringar, och var själv inte sen att ta på sig äran för den börsuppgång som varat i princip sedan Trumps tillträde fram tills oktober i år. Aktiemarknaden hade överseende med Trumps hetsiga handelskrig under en förvånansvärt lång tid. Nu, när även underliggande faktorer (vikande konjunktur och stigande räntor) gör att börsen viker tar investerare också fasta på oron kring handelskriget. Tids nog lär man också ta fasta på det stora budgetunderskott som Trumps expansiva politik har skapat. 

Kommer raset att fortsätta?

Det finns anledning att vara pessimist inför 2019. Det är ett faktum att konjunkturen viker, och även om Fed inte skulle höja räntan i samma takt som man tidigare har kommunicerat så är vi i ett stigande ränteläge. Dessutom spökar handelskriget och annan politisk oro, som brexit.

Å andra sidan är räntorna, trots centralbankernas höjningar, fortfarande på en relativt låg nivå. Det ger investerare få alternativ till aktiemarknaden, och talar för att det inte måste handla om en regelrätt börskrasch. Men en uppgång känns inte sannolik. 

Hur gör jag med mina pengar?

Se till att dela upp ditt sparande på ett smart sätt. Pensionssparande och sparande till barn och barnbarn kan du låta ticka på i aktiefonder, det är inte sparande som du ska röra. Men sparande som du planerar att använda inom fem år, liksom buffertsparande, bör du inte ha på börsen nu. Det är pengar som trivs bäst på sparkonto. 

Ditt sparande du har på medellång sikt är det du kan behöva agera med. Ligger du i aktiefonder så se till att välja mycket breda aktiefonder som placerar globalt. Var försiktig med tillväxtmarknadsfonder, eftersom tillväxtmarknader drabbas hårt när dollarn stiger till följd av Feds räntehöjningar. Du kan överväga blandfonder, men betala inte mer än 0,4 procent för dem. Korträntefonder kan tjäna som parkering för en del av kapitalet, men räkna inte med någon avkastning. 

Hur ska jag tänka med aktieportföljen?

Det är svårt att se att "bottenfiske" skulle vara en bra idé i det här läget, eftersom det är lätt att hamna fel i börsens svängningar. Enskilda aktier som kan gå bra även i en svagare konjunktur är bolag som är konjunkturokänsliga, som de inom exempelvis sjukvård eller livsmedel.

Läkemedelsjätten Astrazeneca är ett exempel på ett bolag som kan gå bra även i sämre tider. Bolaget finns i portföljen hos investmentbolaget Investor, om man vill fortsätta satsa på investmentbolag. I portföljen finns också Ericsson, som skulle kunna lyckas parera sämre tider med det faktum att man befinner sig i ett teknikskifte (5G). Ett annat klassiskt tilltag i sämre tider är att satsa på bolag med hög utdelning, så att portföljen kan fortsätta växa ändå.

Titta efter bolag som haft hög och stabil utdelning under lång tid. Exempel på sådana är telekombolagen och även bankerna, även om det kan finnas anledning att vara försiktig med de senare. Tänk också på att direktavkastningen i bolagen ser högre ut om aktiekursen fallit mycket.