Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Bratt

Börsoron fortsätter – så här gör du med ditt ISK

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: SHUTTERSTOCK

2018 var ett börsår i moll och oron för ett dystert 2019 är befogad. 

För dig som har aktier och fonder på investeringssparkonto är det hög tid att ta ställning: Sälja av – eller sitta still i båten?

Här är svaret. 

Du som loggar in på banken för att se över ditt investeringssparkonto, ISK, möts knappast av en munter syn. Också 2019 inleddes i blodrött, men vände sedan upp. Upp- och nedgångarna lär bli vardagsmat i år. 

Det är lätt att drabbas av både oro och panik, och säljknappen är nära. 

Men tänk efter ordentligt innan du agerar. Det som bör avgöra nu är dina sparmål, det vill säga, tidpunkten för när du ska använda dina sparpengar. 

Vi har en vikande konjunktur och ett stigande ränteläge, två faktorer som i sig talar för en dyster börs 2019. Det är visserligen inte säkert att det blir en regelrätt krasch – men jag tror på en slagig utveckling med hög osäkerhet. Det finns tyvärr gott om argument för att börsåret 2019 kommer att sluta på minus. 


A) Pengar du ska använda inom tre år: Sälj

Därför: Riskerna är höga nu. Har du pengar du ska använda under kommande tre år? Sälj av. Ta höjd för att 2019 blir ett mörkt börsår. Lägg på sparkonto, trots att det inte ger särskilt mycket. 


B) Pengar du sparar på lite längre sikt: Behåll men komplettera

Men kanske har du pengar på ditt ISK som du sparar på lite längre sikt, som du i nuläget inte har något särskilt mål med? Då kan det vara klokt att delvis hålla huvudet kallt. Fortsätt lugnt att månadsspara på ditt ISK samma summa varje månad, och försök bortse från de röda siffrorna. Över tid bör börsen fortsatt vara det bästa valet för att få dina sparpengar att växa och att köpa vid olika tidpunkter är en klok strategi för att sprida riskerna. 

Det du kan fundera över är om det är läge att komplettera innehaven på ditt ISK med fonder eller aktier som antingen 1) inte alls följer börsen eller 2). som är konjunkturokänsliga. På så sätt kan den minusavkastning börsen eventuellt ger kommande år kompletteras av bättre avkastning från andra tillgångar.

LÄS MER: Stor guide: Så blir din privatekonomi 2019 

Infrastrukturfonder tycker jag ser intressanta ut. Guld, men inte guldbolag på börsen, kan vara en strategi, liksom vissa lågriskhedgefonder. Riskerna är här kan också vara höga, men poängen här är att det handlar om andra risker än de rent börsspecifika. Läs en guide till sparformer utanför börsen här

Aktier som flera experter tror kan klara sämre börsläge är bolag i konjunkturokänsliga branscher, som exempelvis läkemedelsjätten Astrazeneca. På börsen finns också ett antal bolag inom sjuk- och äldreomsorgen, som inte bör påverkas. SCA-avknoppningen Essity har lyfts fram av bland andra Söderberg och Partners investeringsstrateg Linda Lyth, med motiveringen att det finns en breddning mot just hälsovård. En annan strategi är att satsa på aktier med hög utdelning, och där är telekombolag och banker klassiska högutdelare. 

LÄS MER: Sex placeringar som kan gå bättre än börsen nästa år 

Tror du ändå att du kan behöva pengarna inom 3-5 år kan ytterligare en strategi vara att ta ned risken. Det gör du exempelvis genom att placera om en del av pengarna på ISK till en billig blandfond. Skatten är nu för hög på ISK för att korträntefonder ska vara ett alternativ – de ger för lite. Undantaget är Swedbank Robur Penningmarknadsfond, som är gratis, och därmed en bra parkering (för en del av pengarna). 


Sparande på lång sikt: Sitt still

Sparar du privat till pensionen på ditt ISK? Då behöver du överhuvudtaget inte tänka på att vikta om, eftersom sparandet sker på lång sikt. Fortsätt månadsspara i den takt du gör nu med hundra procents exponering mot börsen. De lägre kurserna gör att du köper in dig på låga nivåer.