Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Börsen rusar i Sverige – en tillfällig lättnad i oron

Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen rusar i måndagens öppning efter vapenvilan i handelskriget. 

December har därför chans att enligt tradition sluta i dur. 

Men tro inte att orosmolnen på börsen är borta för det. 

Mest stiger tunga verkstads- och råvarubolag som SSAB, Boliden, Lundin Mining, Alfa Laval, Atlas Copco och Volvo. Samtliga har blivit rejält tilltryckta i höstens börsoro, och det utan att något i bolagen egentligen skvallrar om sämre tider. Volvo kom exempelvis med en fin rapport i tredje kvartalet, med en kraftigt ökad orderingång. Just orderingångarna var högintressanta i den senaste rapportperioden – de erbjuder ju en titt in i spåkulan. 

Men trots att Volvo kunde visa upp fina siffror så antar marknaden att färre lastbilar ändå kommer att säljas nästa år. Därför dras Volvo och andra verkstadsbolag ned i oron.

Då är det också naturligt att det är dessa bolag som också studsar upp när investerare drar en lättnadens suck. För det är precis vad vapenvilan mellan Trump och Xi Jinping innebär. USA och Kina har kommit överens om att handelsdispyten inte ska trappas upp – i stället ska man på tre månader försöka hitta en väg framåt. Det gör att chansen finns att även december 2018 blir en okej börsmånad, som december faktiskt brukar bli historiskt sett. 

SE KLIPPET: Hemligheterna för att lyckas med sitt sparande 

Trump är Trump

Men hur vapenvilan ska resultera i fred vet vi ännu mycket lite om. Donald Trump har gått med på att inte införa ytterligare tullar på kinesiska varor vid årsskiftet, men de tullar som redan rullats ut kvarstår. 

Donald Trump är tyvärr Donald Trump. När finansmarknaderna helt börjar andas ut – Trump vill inte vara orsaken till en börsnedgång – så kan han plötsligt göra en helomvändning. Frågan är om omvärlden kan lita på att Trump behåller samma humör i tre månader. 

För börsens del är det dessutom inte bara handelskonflikten som oroar. Den är en av flera faktorer som kan orsaka en större global konjunkturnedgång. Högre räntor är den andra. Visst är det osäkert i hur stor utsträckning världens centralbanker i dagsläget kommer våga höja räntorna om tecken på konjunkturnedgång fortsätter att stå som spön i backen, men huvudscenariot är ändå att det lättas på gaspedalen i samtliga utvecklade ekonomier. 

Det är därför högst osäkert hur länge dagens positiva stämning på börsen verkligen kommer att hålla i sig. 

LÄS MER: Sju superknep för att maxa pensionen

Verkstadsbolag drabbas

Den som fortsatt tror på sämre tider på börsen bör fortsatt hålla sig ifrån verkstads- och råvarubolag, som är de som främst tar stryk i en fallande konjunktur. Också tillväxtbolag tenderar att ta mer stryk än börsen i snitt när marknaden viker. En idé är att i stället satsa på sektorer som inte nödvändigtvis påverkas av konjunkturoron, som läkemedelsbolag eller hälsovårdsbolag. Det finns ett antal sådana på börsen, där det mest kända kanske är Astrazeneca. Den som tittar på fonder bör ha med sig att det knappast är läge att öka i USA. Du har dessutom redan en stor del USA i ditt sparande om du har globalfonder. 

En annan strategi är förstås att "låtsas som det regnar" och bortse från att börsen lär åka jojo framöver. Du som pensionssparar behöver inte ta position för detta, utan kan lugnt fortsätta att månadsspara i billiga fonder som placerar i aktier över hela världen. 

LÄS MER: Premiär för Dina Pengar som tv