Frida Bratt

Bli en vinnare på den osäkra bomarknaden

Publicerad

Osäkerheten på bostadsmarknaden består, och vi vet inte vilken riktning den tar framöver.

Dina Pengars krönikör Frida Bratt tipsar om hur du bör agera på dagens bostadsmarknad. Och hur du kan dra nytta av läget. 

Köpare: Utnyttja läget

Efter att under flera år ha varit säljarens marknad är det nu precis tvärtom. Bankerna är hårdare och färre beviljas bolån. Som köpare ska du förstås utnyttja detta. Låt dig inte luras av att många är på visningen. Många lånelöften som gavs innan amorteringskravet infördes gäller inte längre på samma sätt, och det är sannolikt att en del spekulanter i slutändan kanske inte ens får lånet. Du har stora möjligheter att både vara kräsen och lägga bud under utgångspris. 

Säljare: Sänk förväntningar

Den som måste sälja måste sälja. Det är inte din marknad just nu, men man kan knappast begära att livet anpassar sig efter bostadsmarknaden. Behöver du flytta så måste du försöka sälja. Har du köpt din bostad under de senaste två åren kan du få acceptera en förlust. Men det hela måste inte i slutändan bli en dålig affär om du flyttar till ett objekt som också har fallit i pris. Blir din skuldkvot, din skuld i förhållande till inkomsten, lägre tack vare försäljning och flytt får det nog anses vara en god affär. 

LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspris 

Byt upp dig

Vinnare är förstås den som har bott i sin bostad länge, som är lågt belånad, och som nu har möjligheter att byta upp sig till något större som fallit lite i pris. Förstås kan priserna fortsätta ned ännu mer, men mycket talar för att vi i stället får en utveckling där priserna varken faller eller stiger. Det kan vara läge att passa på, om din kalkyl håller. 

Undvik maxbelåning

Ett fall i bostadspriserna gör våra boendekalkyler lite mer såbara. Det bästa skyddet för att inte hamna i en besvärlig situation är att redan från början ha en låg belåningsgrad, det vill säga ett lågt lån i förhållande till din bostads värde. Det kan vara värt att ha i åtanke att även om banken ger din ansökan grönt ljus kan det finnas en poäng i att se till att belåningsgraden i och med ett köp är låg. Då blir du inte lika sårbar om priserna skulle falla ännu mer. Dessutom avgör ju belåningsgraden hur mycket du måste amortera varje månad, så en låg belåning förbättrar din månadskalkyl. Du får också bättre villkor hos de nya bolåneutmanarna, som Hypoteket, Stabelo, Landshypotek och Nordnet, om du har en låg belåninsgrad. 

LÄS MER: Expertrapport: Riv upp nya amorteringskravet 

Ta tempen

Oavsett om du ska sälja, köpa eller bara bo i din bostad under den här oroliga perioden på marknaden så är det klokt att ta tempen på ekonomin. Har din bostad fallit i pris och skulle du gå med förlust om du mot förmodan skulle behöva sälja? Den som inte själv kan bestämma tidpunkt för försäljningen som är mest sårbar. Du kan behöva realisera förlusten och restskulder kanske omvandlas till blancolån med hög ränta. Det behöver förstås inte bli så illa, men det kan vara nyttigt att kolla hur prisfallet påverkar dig. Passa också på att kolla vad som händer din ekonomi om bolåneräntorna stiger. 

LÄS MER: Därför ska du se upp med de nya bolånen 

Kolla balansen

Ett sätt att mäta hur god din personliga "balansräkning" är att kolla skuldkvoten. Du dividerar då storleken på bolånet med ditt hushålls årliga inkomst före skatt. Hamnar kvoten på över 4,5 anses du vara högbelånad, enligt Finansinspektionens bedömning, och måste amortera mer. Kan du få ned kvoten, antingen genom att köpa något billigare och ta ett mindre lån, eller höja inkomsten minskar du din sårbarhet. Du kan också amortera mer. Se till att amortera, men bara så mycket att du fortfarande kan sätta av till en buffert på ett sparkonto (omfattas du av amorteringskravet bestäms din amortering av det). 

LÄS MER: Superräntan gör det mer förmånligt att vara rik 

Samla i ladorna

Låga bolåneräntor bör ge dig utrymme att samla en buffert i ladorna. Den kan komma väl till pass om du skulle behöva sälja i nuvarande marknad, eller om räntorna stiger. En god idé kan vara att lägga undan "mellanskillnaden" mellan din bolåneränta idag och en ränta på fem procent. Pengarna ska du lägga på ett sparkonto. 

FRIDA BRATT: Så blir du vinnare i bolånekriget 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen