Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Avslöja avgiftsmjölkarna – undvik värsta fonderna

Expressen har rapporterat om hur dyra fond-i-fonder mjölkar spararna på pengar.

Så här undviker du de värsta fonderna. 

Expressen har tidigare beskrivit hur dyra fond-i-fonder mjölkar spararna på pengar. Ofta säljs fonderna av rådgivare och förmedlare, som egentligen är försäljare. Det är anledningen till att pensionsbolag som Skandia behållit fonderna trots sin "kvalitetsgranskning", något Expressen tidigare har rapporterat om. 

För den som sitter i ett möte med en rådgivare är det inte alltid lätt att genomskåda den fond som marknadsförs. Ibland är dessutom avgifterna inte helt transparenta, vilket ytterligare försvårar för spararen. 

Men det finns saker du kan göra i stället för att råka hamna i klorna på en fond vars avgifter i slutändan kan resultera i en lägre pension.

 

LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

Ta ”råd” som en varning

Fond-i-fonder är en favorit bland förmedlare och rådgivare. Söker du dig till en extern förmedlare så är det viktigt att veta att de inte är objektiva. De tjänar mer i provision ju dyrare fond du väljer. Fråga dig själv varför rådgivaren rekommenderar just den här fonden? Ställ frågor om avgiften. 

Fråga om den egentliga avgiften

För att göra saker och ting än mer komplicerade finns det olika kostnadsmått för att mäta vad fonden egentligen kostar. Det mått du helt ska strunta i att titta på är förvaltningsavgiften. Titta i stället på den årliga avgiften, som innehåller fondens samtliga kostnader förutom transaktionskostnader. Men - när det gäller fond-i-fonder behöver du också hitta kostnaderna inklusive transaktionskostnader. Och det kan vara kluriga att hitta. Måttet TKA, som innefattar transaktionskostnader, bör du dock hitta i fondens årsbesked. 

 

LÄS MER: Svarta listan – fonderna du bör se upp med 

Undvik paketerade fonder

Det är enklare för fondbolagen att ta ut höga avgifter i sparprodukter där man fört samman olika tillgångsslag eller låter en fond investera i andra fonder, än det är i transparenta och enkla indexfonder. Så se upp om fonden är komplex och svår att förstå. Då är den ofta dyr. 

Låt dig inte luras av index

Många fond-i-fonder eller blandfonder har inga jämförelseindex. Ibland är indexen missvisande, exempelvis en blandfond som jämför sig med en räntefond. Då kommer blandfonden att framstå som bättre, eftersom den innehåller mer aktier. Fråga rådgivaren vad du ska jämföra fonden med. 

Prata med arbetsgivaren 

Har du en kollektivavtalad tjänstepension? Då är fonderna upphandlade, kontrollerade och rabatterade. Men har du en individuell tjänstepension, och din arbetsgivare har avtal med en rådgivare, behöver du vara lite på din vakt. Märker du att fonderna du rekommenderas är dyra och dåliga gör du rätt i att prata med din arbetsgivare, för att eventuellt byta avtal. 

Välj statligt i PPM

Låt ingen lura dig att tro att det på något sätt skulle vara en nackdel att vara en passiv sparare i premiepensionen, och därmed lägga pengarna i förvalet AP7 Såfa. Fonden har i snitt gått bättre än aktiva sparares fonder sedan systemet startade. Den är ett utmärkt val, och långt mycket bättre än att lägga pengarna i en dyr fond-i-fond som en rådgivare rekommenderar.