Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida, 19, sa upp sig – lever på Tiktok

Frida Jernspets, 19, sa upp sig och lever numera på sina Tiktok-videor.
Foto: Expressen
Den kinesiska sociala medier-jätten anklagas för att bistå diktaturen med information om Tiktok-användarna.
Foto: SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

När lajksen öste in fick Frida Jernspets, 19, mersmak.

Hon sa upp sig från sitt butiksjobb och satsade helhjärtat på att göra videos på Tiktok.

Nu har hon 180 000 följare - och videoplattformen har blivit hennes jobb.

– Jag försöker vara en förebild, säger Frida Jernspets till ”Dina Pengar”.

19-åriga Frida Jernspets från Stockholm är en av Sveriges största profiler på videoappen Tiktok. I säsongsstarten av Expressens privatekonomiska magasin ”Dina Pengar” berättar Frida Jernspets för Ylva Johansson om hur hon slog igenom.

– I tvåan på gymnasiet lade jag ut en video som fick lite spridning. Då fick jag en försmak på kicken man får vid många lajks och views (visningar), säger Frida Jernspets till ”Dina Pengar”.

Hon kom snabbt upp i 50.000 följare - och insåg att hon kunde börja tjäna pengar på sina videor.

– Jag hatade mitt jobb, som var i en mataffär. Så jag satsade stenhårt i ungefär sex månader, sedan sa jag upp mig och satsade bara på Tiktok, säger Frida Jernspets.

Sedan februari i år har hon enbart försörjt sig på sina Tiktok-videor. I maj anställdes hon som konsult av Universal Music för att stötta andra artister på plattformen.

– Jag har kört mitt eget race och lagt ut det jag tycker är kul. Mina videor handlar om dans, skönhet, retoriktips - jag försöker hålla det brett, säger Frida Jernspets.

Frida Jernspets tips - Så lyckas du på TikTok:

 Tänk på vilket ”brand” du vill ha.
– Jag har varit noga med att hålla mitt ”brand” vänligt, jag lägger till exempel inte ut nakna bilder på Instagram eller olämpliga skämt, säger Frida Jernspets.

 Ha kul! Testa vad som funkar.

Gör din egen grej. Försök inte kopiera någon annan, det blir inte bra.

Att ha 180 000 följare kan kännas svindlande, berättar hon. 

– När man tänker på vilken arena mina följare kan fylla upp - det är sjukt, säger Frida Jernspets.

Känner du att det kommer med ett ansvar?

– Absolut, jag tänker på hur de som följer mig tar emot det jag lägger ut. Jag försöker vara en förebild, speciellt eftersom många som följer mig är unga. Jag gör videos om att inte ta skit och inte nöja sig med vilket förhållande som helst, för att försöka höja deras självförtroende, säger Frida Jernspets.

”Hatade mitt jobb”

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Tiktok. USA:s president Donald Trump har hotat att stänga appen om dess kinesiska ägare inte byts ut mot amerikanska. Trump påstår i sin presidentorder att Tiktok – och i förlängningen kinesiska myndigheter – samlar in information om sina användare.

Hur tänker du kring risken att vara övervakad av Kina?

– Jag har inte reflekterat så mycket kring det. Jag tror inte att man är övervakad på Tiktok, jag känner mig i alla fall inte övervakad och jag har inte märkt något av det. Att Tiktok skulle ”bannas” - jag tror inte att det skulle komma till Sverige, utan det är något som händer i USA och jag känner mig inte påverkad av det, säger Frida Jernspets.

Se hela veckans avsnitt av ”Dina Pengar” här: 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!