Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Friande domen mot Ola Rollén kvarstår –åklagaren överklagar inte

Hexagons vd Ola Rollén friad för insiderbrott. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hexagons vd Ola Rollén kan andas ut. 

Den norska åklagaren ska inte överklaga den friande domen mot den svenske företagsledaren.

Ola Rollén friades i slutet av juni från anklagelserna om insiderbrott av hovrätten i Oslo. Bakgrunden är misstanken om att gjort sig skyldig till insiderhandel i samband med ett aktieköp i företaget Next Biometrics under 2015.

– Jag är lättad, sade Ola Rollén efter den friande domen.

Överklagar inte

Och nu meddelar åklagaren att friandet inte ska överklagas till Högsta domstolen i Norge.

– Åklagarmyndigheten har gjort en grundlig bedömning av domen och har kommit till slutsatsen att den inte ska överklagas, säger åklagaren Marianne Bender på norska Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ola Rollén blev friad av Oslo tingsrätt i januari 2018, men åklagaren valde den gången att överklaga. Men efter det nya friandet i hovrätten accepterar hon nu beslutet.

Därmed är Ola Rollén slutgiltigt frikänd från anklagelserna om insiderhandel. Tidigare hade han riskerat fängelsestraff och 25 miljoner kronor i böter.

Fortsatte som vd

Många trodde att Ola Rollén skulle tvingas ta time-out från vd-jobbet på Hexagon när han åtalades i Oslo 2017. Men han fortsatte att styra företaget från kontoret i London.

”Jag är än en gång lättad av domstolens beslut att bekräfta vad jag och mina advokater har sagt från allra första början, att jag inte gjorde något fel”, sade Ola Rollén i ett pressmeddelande efter den friande domen i juni.

”Jag vill återigen visa min stora tacksamhet och uppskattning för det överväldigande stöd som jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid. Det gör mig stolt och motiverad mig att vara Hexagons vd och koncernchef”, sade han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!