Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fri elmarknad - ett fiasko som du får betala för

Bolagen slog till så fort politikerna släppte elmarknaden fri. Vattenfall, Fortum och Eon köpte upp så många konkurrenter de kunde.

- Att vi politiker inte såg till att konkurrensen och insynen på elmarknaden blev bättre än vad den blev, är ett misslyckande, säger energiminister Mona Sahlin.

Direkt efter avregleringen 1996 inleddes uppköpsrundan. Målet var att få flest kraftverk och flest kunder för att tjäna mest pengar. Företag som SCA, Stora Kopparberg, Korsnäs och Boliden trodde på politikernas och kraftindustrins löften. - De såg framför sig låga elpriser och sålde sina egna kraftverk för att i stället köpa el av kraftindustrin, säger Bo Källstrand, vd för Svensk Energi. Nu har de tröttnat på rekordhöga elpriser och kräver en statlig reglering av elmarknaden. - Vi ser i dag ingen annan lösning på elprisproblemen. Det vi har i dag är inte en fungerande konkurrensutsatt marknad som det var tänkt, utan en oligopolmarknad, säger Sverker Martin-Löf, skogsjätten SCA:s styrelseordförande och Industrivärdens starke man, till SvD.

"Jag var emot"

 Statsminister Göran Persson kan tänka sig att återreglera elmarknaden - även om det strider mot EU:s direktiv: - Jag tycker det är väldigt intressant att industrin kommer med det här kravet. Jag har aldrig dolt att jag var emot avregleringen av elmarknaden. - Konkurrensen är inte överdrivet imponerande, om jag uttrycker mig försiktigt, säger Göran Persson i en kommentar till basindustrins utspel om att återreglera elmarknaden. Efter avregleringen tog Vattenfall, Fortum och Eon snabbt över det mesta av elmarknadens produktion, försäljning och kunder. - Budskapet från regering och myndigheter var att de stora får göra som de vill på elmarknaden, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi. Kommunala energibolag som kommuninvånare under åratal byggt upp med skatter och avgifter såldes snabbt, till exempel i Malmö, Uppsala, Örebro, Norrköping och Täby. Största bytet var Stockholm Energi med 455 000 nätkunder och stor elkraftproduktion. Vattenfall ville köpa men Stockholmspolitikerna sålde till Fortum. Det som lockade var energibolagens elnät med miljontals kunder. Eljättarnas strateger hade insett att svenska elkonsumenter helst vill köpa el från samma företag som de alltid gjort, gärna från det företag som äger elnätet. Statliga Vattenfall, finska delstatliga Fortum och tyska Eon köpte därför totalt 2,3 miljoner kunder i energibolagen, enligt Elverksföreningens statistik. Trion skaffade sig snabbt kontroll på marknaden. Därmed sprack en avgörande förutsättning för syftet med avregleringen: många konkurrenter som pressar priserna. Dåvarande energiminister Jörgen Andersson, s, såg ett skäl till att avreglera elmarknaden. 1994 sa han: - Elen ska bli billigare. Men det blev tvärtom - elpriset har efter avregleringen stigit med upp till 126 procent, enligt SCB. Vad säger du om ditt löfte att elpriset skulle sjunka? - Det är inte besvärande för mig. Elpriset sjönk de första åren så länge marknaden fungerade, sedan försämrades konkurrensen. Vilket ansvar har du för det? - Det är konkurrensverket som inte har skött sig. De godkände alla uppköp av energibolag. Politikerna avreglerade inte bara elmarknaden. De avreglerade också sitt eget ansvar för att elmarknaden skulle fungera som de hade lovat. - Vi tänkte inte på hur tillsyn och kontroll av elmarknaden skulle ske, säger Mona Sahlin.

Eljättarna kontrollerar 90 procent


Vattenfall, Fortum och Eon äger nästan 50 procent av den nordiska elproduktionen eller nära 90 procent av den svenska produktionen. 


De tre har cirka 3,5 miljoner elkunder i Sverige och kontrollerar cirka 76 procent av elförsäljningen i Sverige via egna säljbolag, partners och uppköpta konkurrenter.  


70 procent av kunderna tillhör lokala nätmonopol knutna till elbolag som samarbetar med de tre eljättarna. Källa: Energimyndigheten, Elverksföreningen och avgifter.com

MONA SAHLIN KRITISK. Hon var biträdande statsminister när riksdagen beslöt om avregleringen hösten 1995. Det fanns ett rosa avregleringsskimmer. Alla trodde att allt skulle bli bra bara man avreglerade, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!