Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt toppjobb. Foto: Daniel StillerFredrik Reinfeldt har fått ett nytt toppjobb. Foto: Daniel Stiller
Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt toppjobb. Foto: Daniel Stiller
Bank of America Merril Lynch. Foto: Paul SakumaBank of America Merril Lynch. Foto: Paul Sakuma
Bank of America Merril Lynch. Foto: Paul Sakuma

Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt jobb

Publicerad

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt internationellt uppdrag – med hemlig lön.

Han blir seniorrådgivare hos den amerikanska finans- och försäkringsjätten Bank of America Merrill Lynch, och ska sälja analyser och anföranden till bankens kunder.

– Det är ett deltidsengagemang och Bank of America Merrill Lynch lämnar inte ut uppgifter om enskilda ersättningar, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.

I höstas kunde Expressen avslöja att förra statsministern Fredrik Reinfeldt föreslagits till ordförandeposten i organisationen Extractive Industries Transparency Initiative, en global standard som främjat ett ansvarsfullt och transparent nyttjande av naturresurser.

 

LÄS MER: Reinfeldt får ut full fallskärm - 156 000

 

Fredrik Reinfeldts nya uppdrag

Nu får han sitt andra internationella uppdrag.

Bank of America Merrill Lynch meddelade på tisdagen att Fredrik Reinfeldt utnämnts till seniorrådgivare för verksamheten i Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Det gläder mig att få möjligheten att arbeta med Bank of America Merrill Lynchs team, säger han i en skriftlig kommentar.

På frågan om vad han kan tillföra på det nya jobbet, blir svaret:

– Jag ska bidra med aktuella omvärldsanalyser. Det händer mycket nu, särskilt aktuellt är valet i USA, risken att Storbritannien lämnar EU, migrationen i världen och reformläget på arbetsmarknaden i Europa.

– Vidare ser jag fram emot att bistå med anföranden och analyser vid kundkontakter.

Fredrik Reinfeldt vill inte berätta vad han får i lön.

– Det är ett deltidsengagemang och Bank of America Merrill Lynch lämnar inte ut uppgifter om enskilda ersättningar.

Johan Lustig, chef för Nordic Corporate och Investment Banking på investmentbanken säger i ett pressmeddelande:

– Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år. Han kommer att bidra med unika insikter för våra kunder och för våra kolleger. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom när vi nu fortsätter att utveckla vår framgångsrika verksamhet i EMEA-regionen.

 

LÄS MER: Ex-politiker får bidrag för karriärbyte

 

Även Anders Borg är rådgivare

Även Reinfeldts tidigare kollega och före detta finansministern Anders Borg är rådgivare åt en bankjätte – Citigroup. Ett uppdrag som han tog för ett år sedan.

– Citi är en av de mest globala bankerna med ett nätverk i över 100 länder. Man har också flyttat fram sina positioner på den nordiska marknaden och jag tycker det ska bli väldigt intressant att jobba med stora nordiska företag och bidra till deras verksamhet, sa han då i en intervju med Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen