Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Lundberg, 66, äger brandhärjade huset

Fredrik Lundberg är Sveriges tionde rikaste. Affärstidningen Forbes uppskattar hans förmögenhet till motsvarande cirka 34,5 miljarder kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Under tisdagen brann sekelskifteshuset med fastighetsnamnet Vildmannen 7, på Stureplan i Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fastigheten Vildmannen 7 utmärker sig med sin ovanliga fasad, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur. Nu återstår bara förkolnade rester. Foto: Hufvudstaden

En av Sveriges rikaste, finansmannen Fredrik Lundberg, 66, äger det anrika sekelskifteshus som totalförstördes i Stureplansbranden i Stockholm. 

Taxeringsvärdet är på över 200 miljoner kronor. 

Men husägaren själv vill inte uttala sig.

– Det här är en vd-fråga, inte en ägarfråga, säger Roger Ekström, kommunikationsdirektör för Lundbergssfären. 

Under tisdagen brann sekelskifteshuset med fastighetsnamnet Vildmannen 7, på Stureplan i Stockholm. 

Polisen har startat en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Fastigheten byggdes i nationalromantisk stil 1897 – men nu återstår bara förkolnande rester. 

Stadsmuseet har klassificerat huset som av allra högsta kulturhistoriska värde.

Och det är även betydande ekonomiska värden som nu har gått upp i rök. 

LÄS MER: Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer 

Fastighetsägare Fredrik Lundberg onåbar under onsdagen

Taxeringsvärdet på fastigheten, som omfattar adresserna Biblioteksgatan 9 och Jakobsbergsgatan 6, ligger på 208,6 miljoner kronor. 

Huset ägs av Hufvudstaden, mångmiljardären Fredrik Lundbergs fastighetsbolag vars bestånd bland annat omfattar gallerian NK, Nordiska Kompaniet, i Stockholm. 

När Expressen talar med Roger Ekström, Lundbergsföretagens kommunikationsdirektör, berättar han att det inte går att nå Fredrik Lundberg under onsdagen. 

– Nej, det gör det inte av rent praktiska skäl. Men det här är en vd-fråga, inte en ägarfråga, säger Roger Ekström som hänvisar till Hufvudstadens vd Ivo Stopner. 

LÄS MER: Hon får vänta – pappan behåller makten 

Lundbergs – en av Sveriges mäktigaste finansfamiljer

Med en förmögenhet som affärstidningen Forbes uppskattar till motsvarande cirka 34,5 miljarder kronor är Fredrik Lundberg Sveriges tionde rikaste. 

Genom moderbolaget L E Lundbergsföretagen AB för vilket Fredrik Lundberg är vd, har familjeimperiet, förutom i Hufvudstaden, ägande i bland andra skogsindustrikoncernen Holmen och i investmentbolaget Industrivärden, där Fredrik Lundberg är styrelseordförande. 

Författaren Anders Ström släppte tidigare i år en bok om Sveriges mäktigaste familjer där han rankade Lundbergs som sjätte mäktigast. 

Fredrik Lundberg har tidigare gått ut med att han inte har några planer på att pensionera sig i närtid. Men när han kastar in handduken är dottern Louise Lindh, 37, som umgås flitigt med kungabarnen, redo att axla manteln och ta över familjeimperiet. Hon har redan en nyckelroll som vd i bolaget Fastighets AB L E Lundberg. 

LÄS MER: Hufvudstadens aktie handelsstoppas igen

Hufvudstaden grundades av "Tändstickskungen" Ivar Kreuger

Våren 1998 köpte Lundbergssfären in sig i Hufvudstaden och är sedan dess huvudägare i det anrika fastighetsbolaget, som 1915 startades av finansmannen Ivar Kreuger, "Tändstickskungen". 

 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Lundbergs döttrar tar makten

 

Hufvudstaden äger fastigheten Vildmannen 7 sedan 1918. 

Bostadsytan i huset låg på drygt 900 kvadratmeter. Lokalytorna, där bland annat H&M:s konceptkedja Arket skulle ha öppnat sin första Sverigebutik under 2018, uppgår till 3475 kvadratmeter. 

Hyresintäkterna för fastigheten räknas till cirka 20 miljoner kronor per år – varav lokalhyror står för drygt 17 miljoner kronor. 

Hufvudstaden har nischat sig genom bestånd som består av fastigheter med centrala och eftertraktade lägen i Stockholm och Göteborg.  

Dina Pengar har sökt vd Ivo Stopner för kommentarer kring husbranden. 

Fastigheten Vildmannen 7

Fastigheten Vildmannen 7 utmärker sig med sin ovanliga fasad, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.  

Arkitekt var Erik Josephson (1864-1929), som inspirerats av samtida engelsk arkitektur. 

Vildmannen 7 hade flera mycket exklusiva lägenheter. Den största av dem var en 800 kvadratmeter stor paradvåning med nio rum. Salongen var placerad i hörntornet med god sikt ut över gatorna nedanför. I våningen, som också innehöll nio kakelugnar, fanns dessutom dubbla herrum mot Biblioteksgatan, fem rum i fil mot Jakobsbergsgatan och två jungfrukammare. 

Än i dag finns lägenheter i den del som vetter mot Jakobsbergsgatan 6. 

Också husets interiörer var mycket exklusiva. Entréerna utfördes med schackrutiga marmorgolv som övergick i endast vit marmor i trapphusen. Väggarna fick rik utsmyckning med snickerier, paneler och pilastrar medan de kryssvälvda taken gavs akantusmotiv. En av anledningarna till att huset blev så påkostat var att byggmästaren själv, C. G. Ohlsson var en av de första hyresgästerna att flytta in. 

Källa: Hufvudstadens presentation

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!