Fredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLMFredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM
Fredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen.  Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM
Fredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / FORUMFredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / FORUM
Fredrik Backmans böcker, framförallt "En man som heter Ove", har rönt enorma framgångar över hela världen.  Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / FORUM
Rolf Lassgård med den Guldbagge som han belönades med för huvudrollen i filmatiseringen av "En man som heter Ove". Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURESRolf Lassgård med den Guldbagge som han belönades med för huvudrollen i filmatiseringen av "En man som heter Ove". Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Rolf Lassgård med den Guldbagge som han belönades med för huvudrollen i filmatiseringen av "En man som heter Ove". Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Backmans succé: 30 miljoner kronor

Publicerad

Fredrik Backman, 36, är den största svenska författarexporten sedan Stieg Larsson och hans Millennium-trilogi. 

Med över 15 miljoner kronor i vinst under förra året toppar han Dina Pengars kartläggning av bestsellerförfattarnas årsredovisningar.

– Jag eftersträvar att på alla sätt jag kan leva ett så tråkigt liv som möjligt, berättade Fredrik Backman nyligen under sitt sommarprat i P1. 

Dina Pengar har kartlagt omsättning och vinster i svenska bestsellerförfattares bolag under 2016. 

Fredrik Backmans bolag, Vecka 16 AB, har både högst resultat och omsättning. 

36-åringens framgångssaga är unik bland svenska författare. I uppväxtstaden Helsingborg jobbade han som truckförare efter att ha fått nobben från de författar- och skrivkurser som han sökt till. 

Han har sedan försörjt sig som krönikör, bloggare och frilansskribent. 

Förlaget: "Ingen kommersiell potential"

Samtidigt skrev han på en bok, som först blev refuserad av flera olika förlag.

– Ett av dem skrev att de för all del tyckte att historien var trevlig. Men sedan skrev de "men vi ser ingen kommersiell potential i den". Den historien hette "En man som heter Ove", berättade Fredrik Backman under sitt program i Sveriges Radios "Sommar", i P1

Trots personligt anslag med egen, finurlig humor har historien om den vresige gubben Ove, som egentligen har ett hjärta av guld, slagit an en sträng hos bokläsare världen över sedan släppet 2012. 

Gjorde braksuccé i Sydkorea

"En man som heter Ove" har legat på New York Times bestsellerlista i 82 veckor. Världen över har boken, som översatts till 44 språk, sålts i över 7 miljoner exemplar. 

I Sydkorea har den blivit en enorm bestseller. 

– Ingen vet riktigt varför. Inte ens den koreanska förläggaren förstår vad i helvete som pågår, sa Fredrik Backman under en intervju med New York Times förra hösten. 

Filmatiseringen av "En man som heter Ove", med Rolf Lassgård i huvudrollen, blev nominerad i två Oscarskategorier. 

Omsättning på nästan 30 miljoner kronor

Även de efterföljande romanerna, "Britt-Marie var här" och "Min mormor hälsar och säger förlåt", har gjort succé i Sverige och utomlands. 

Framgångarna speglar sig i årsredovisningen för Fredrik Backmans bolag som redovisade en omsättning på 28 866 000 kronor för 2016, och ett resultat efter skatt på 15 296 000 kronor. 

36-åringen, vars bolag har ett kapital på över 30 miljoner kronor, placerar sig därmed på förstaplats i Dina Pengars kartläggning av de bästsäljande författarna. 

Dina Pengar har sökt Fredrik Backman genom hans agent och företaget Vecka 16 AB, utan framgång. 

"Tycker inte det är roligt att ha roligt"

Fredrik Backman ger sällan intervjuer. Men att döma av författarens sommarprat i P1 så lever han ett lugnt, tillbakadraget liv med fru och barn. 

–  Jag eftersträvar att på alla sätt jag kan leva ett så tråkigt liv som möjligt. Mina barn säger att deras pappa jobbar med att knappa på dator och när människor frågar om jag vill åka på resor, på galor eller mingel svarar min fru: "Jag beklagar, men Fredrik tycker inte det är roligt att ha roligt, förstår ni", berättade Fredrik Backman och beskrev hur hans vardag kunde se ut: 

– Jag gillar att vara hemma och spela Minecraft med mina barn och läsa Harry Potter. Och när mina barn har somnat dricker jag vin med min fru och tittar på superhjältefilmer. Och när hon har somnat tittar jag på baseball och läser böcker. Och på dagarna, när min familj lever sina egna liv, då gillar jag att sitta ensam i mitt rum och hitta på historier. 

David Lagercrantz tjänar miljoner på Millennium-författandet

Hans resultat slår författaren David Lagercrantz, som kommer på en andraplacering i Dina Pengars kartläggning, med flera miljoner kronors marginal. David Lagercrantz har tjänat stora pengar på att ta över författarskapet i Millennium-serien, i vilken han släpper sin andra bok "Mannen som sökte sin skugga" i september. 

Hans bolag, Poeter & Partner, hade under 2016 en omsättning på 25 701 000 kronor och ett resultat på 12 570 000 kronor. Bolaget har ett eget kapital på cirka 18,8 miljoner. 

De tio författarna med högst vinst förra året

Författarnas bolag listade efter resultat 2016. 

Författaren Camilla Läckbergs bolag, Camlac, har ännu inte fått årsredovisningen granskad och godkänd hos Bolagsverket och finns därför inte med på listan. 

1. Fredrik Backman

Bolag: Vecka 16 AB

Omsättning: 28 866 000 

Resultat: 15 296 000 

2. David Lagercrantz 

Bolag: Poeter & Partner 

Omsättning: 25 701 000 

Resultat: 12 570 000 

3. Jan Guillou 

Bolag: Acilleus Art o Media AB 

Omsättning: 12 695 000 

Resultat: 8 462 000 

4. Leif GW Persson 

Bolag: Leif GW Persson AB 

Omsättning: 23 525 000 

Resultat: 7 904 000 

5. Jonas Jonasson 

Bolag: Speranza AB 

Omsättning: 12 792 000 

Resultat: 6 489 000 

6. Jonas Gardell 

Bolag: Jonas Gardell Produktion AB 

Omsättning: 14 071 000 

Resultat: 5 785 000 

7. Alexandra och Alexander Ahndoril (skriver under pseudonymen Lars Kepler)

Bolag: Green Eyes Vision AB

Omsättning: 17 227 000 

Resultat: 4 945 000 

8. Liza Marklund 

Bolag: Mediahuset Altersbruk AB 

Omsättning: 7 736 000 

Resultat: 4 263 000 

9. Hans Rosenfeldt 

Bolag: Hans Rosenfeldt AB 

Omsättning: 9 548 000 

Resultat: 3 246 000 

10. Jens Lapidus 

Bolag: Pilpul Litteratur AB 

Omsättning: 7 260 000 

Resultat: 2 663 000 

Källa: Bolagsverket

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen