Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frantzén blev brännmärkt av kollega: ”Kockar har sina ärr”

Senaste nytt i Di-TV.
”Jag har uppfyllt och uppnått så många mål och drömmar att jag har noll ego kvar. Det är sjukt skönt”, säger Björn Frantzén i podden Chef Dilemma.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Baksidan med den aggressiva stämningen på finkrogar i England och Frankrike var bland annat att folk inte orkade jobba mer än några månader, säger Björn Frantzén i podden.Foto: FRANTZÉN GROUP
2017 flyttade Frantzén från Gamla stan till Norrmalm. Året därpå blev restaurangen den första i Sverige att få tre Michelinstjärnor.Foto: PRESSBILD / FRANTZÉN GROUP / PRESSBILD / FRANTZÉN GROUP
De tre stjärnorna tillkännagavs i Köpenhamn en måndag. Två dagar senare var det fullt ös i köket i Stockholm igen – och Björn Frantzén har ännu inte firat.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT / Philip Davali

Stjärnkocken Björn Frantzén, 43, har blivit brännmärkt med en stekspade och sett en annan kock bli knivhuggen – av en kollega.

I podden Chef Dilemma berättar han om ett hårt restaurangklimat utomlands:

– Man hugger, skär och bränner med stekpannor.

Han är en internationellt känd kock, och den som driver Frantzén – den första restaurangen i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin.

För första gången medverkar nu Björn Frantzén i en podd: Chef Dilemma.

Björn Frantzén om restaurangmiljön

Där pratar han bland annat om den hårda kulturen på stjärnkrogarna i England och Frankrike, där han arbetade i början av sin karriär.

– Den präglas av ett ledarskap som bygger på att du ska vara rädd att fuska eller rädd att försöka ta en genväg. Det ter sig i allt från det enkla: att gapa och skrika och kalla folk för väldigt otrevliga saker, till att chefen tar till våld, säger Frantzén i Chef Dilemma.

– Man hugger, skär, bränner med stekpannor.

Den svenske stjärnkocken blev en gång vittne till hur en köksmästare knivhögg en kock i armen.

– Den köksmästaren fick sen köpa tystnaden av kocken. Det var en ganska högprofilerad kock.

Blev brännmärkt av kock

Själv har han blivit brännmärkt. Han brukade jobba med en kock som hettade upp en stekspade och brände sina medarbetares underarmar om de gjorde misstag.

– De flesta kockar har sina ärr på underarmen, säger Björn Frantzén i podden.

Han berättar för programledaren Cissi Elwin hur man blir ”hjärntvättad” i denna miljö, att man tror att den är normal.

– Det som pågår i ett källarkök i London, det blir din värld.

Tidigare jobbade Frantzén med Christer Lingström – som hade ett helt annat ledarskap – på Edsbacka krog i Sollentuna. På den tiden var en Michelinstjärna max i Sverige.

– Så när man kom in på en trestjärna trodde man ju att det är så här det måste funka för att få tre stjärnor. Det tar ett tag innan man har varit igenom allt och kan lyfta på blicken och förstå vad som är bra och dåligt, säger Björn Frantzén i Chef Dilemma.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!