Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från ett liv i lyx till korruptionshärva

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Presidentdottern Isabel dos Santos hävdar att hon skaffat sina affärsframgångar helt själv – utan hjälp från sin presidentfar.Foto: PAULO DUARTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Isabel dos Santos är Afrikas rikaste kvinna. Här syns hon tillsammans med maken Sindika Dokolo.Foto: Paulo Duarte / AP
När Isabels dos Santos pappa avgick som president 2017 började efterträdaren João Lourenço montera ner familjen dos Santos maktgrepp om Angola.Foto: TASS / SipaUSA
”Det är fullständigt omoraliskt att hon har tillåtits förvandla Portugal till en tvättstuga för pengar som hon stulit från Angola”, säger den före detta EU-parlamentarikern Ana Gomes om Isabel dos Santos.Foto: EU-parlamentet

Från flotta fastigheter, mingel med Paris Hilton och ett liv i lyx – till huvudperson i en omfattande korruptionshärva.

Världen har rämnat för Afrikas rikaste kvinna: Isabel dos Santos, 46.

– Hon är en fruktansvärd tjuv som stulit från sitt eget folk, säger Ana Gomes, före detta EU-parlamentariker i Portugal.

Hon är presidentdotter, Afrikas första kvinnliga miljardär och brukar kallas Angolas prinsessa. Själv kallar hon sig ”ingenjör, entreprenör, investerare”.

Men nu har det blåst upp till storm kring Isabel dos Santos, 46.

Förra söndagen kunde flera medier, med det undersökande journalistnätverket ICIJ i spetsen, avslöja hur affärskvinnan egentligen har byggt sitt imperium. Över 700 000 läckta dokument visar på en omfattande ekonomisk brottslighet, där hon med hjälp av sin pappa lyckats bli god för 2,2 miljarder dollar – 21 miljarder kronor.

Isabel dos Santos anklagas nu för korruption. För att ha plundrat Angolas statskassa.

Det här är Isabel dos Santos

Född i Baku i dåvarande Sovjetunionen 20 april 1973. Bor i dag mestadels i London och Lissabon.

Hennes pappa är angolanske José Eduardo dos Santos, hennes mamma ryska Tatiana Kukanova.

Pappan blev president i Angola när Isabel dos Santos var sex år. När pappan och mamman separerade flyttade Isabel dos Santos med sin mamma till Storbritannien.

Studerade elkraftteknik på King's college i London.

Där träffade hon sin make: konstsamlaren och affärsmannen Sindika Dokolo. De har i dag tre barn ihop.

Har övervägt att ställa upp i Angolas presidentval 2022.

Granskningen av presidentdottern kallas ”Luanda leaks” och utgår från över 715 000 dokument från en visselblåsare. 120 journalister från 20 olika länder har jobbat med materialet. Däribland finns SVT, BBC, The Guardian och New York Times.

Isabel dos Santos affärsimperium

Hennes pappa José Eduardo dos Santos var president i landet från 1979 till 2017. Under hans tid vid makten kunde dottern bygga upp sitt affärsimperium genom att ha nyckelroller i och investera i några av landets viktigaste industrier:

Banker, telekom, diamanter, fastigheter och – inte minst – oljeutvinning.

Hon var bland annat ordförande i statliga oljebolaget Sonangol 2016-2017.

Enligt de nu läckta dokumenten – som kallas ”Luanda leaks” – styr dos Santos och hennes make Sindika Dokolo över 400 bolag i 41 olika länder. Medan västerländska banker har varit tveksamma till hennes projekt har det rullat in pengar från den angolanska statskassan och från de egna bankerna, skriver The Guardian.

Det är pengar som hade kunnat gå till skolor och sjukhus i det sydvästafrikanska landet, där nästan hälften av invånarna lever i fattigdom.

Lever lyxliv – har fastighet i Dubai

Mycket av de belopp som varit i omlopp har investerats i Isabel dos Santos olika företag, men hon och maken har också kunnat leva lyxliv.

De har köpt flotta fastigheter i Monaco, London och Dubai, äger vingårdar i norra Portugal och en superyacht värd över 310 miljoner kronor. I början av 30-åren brukade Isabel dos Santos åka på Dolce & Gabbana-modevisningar, konstutställningar i Miami och weekends i Paris, rapporterar ICIJ.

https://www.instagram.com/p/B2JfbZvpLgY/

Och senast i maj 2018 syntes den angolanska affärskvinnan på fest med tv-profilen Paris Hilton under filmfestivalen i Cannes, Frankrike.

På samma fest befann sig bland andra skådespelaren Leonardo DiCaprio och fotomodellen Naomi Campbell.

Angolas prinsessa åtalas för ekonomisk brottslighet

Åklagarmyndigheten i Angola har nu åtalat presidentdottern – som bor i London – för flera typer av ekonomisk brottslighet och hotar med en internationell arresteringsorder om hon inte samarbetar. Samtidigt har den angolanska regeringen fryst hennes tillgångar.

Enligt SVT, som tagit del av de läckta dokumenten, är dos Santos, hennes make och en kompanjon skyldiga Angola över tio miljarder kronor.

Samtidigt har brottsmisstankarna orsakat något av en inrikespolitisk kris i Portugal, där Isabel dos Santos varit en av de största investerarna.

– Portugisiska myndigheter har medverkat i detta organiserade rån som skadat det angolanska folket, säger den före detta EU-parlamentarikern Ana Gomes till den portugisiska nyhetsbyrån Lusa, enligt Dagens Nyheter.

Hon fortsätter:

– Isabel dos Santos är en vacker, smart och välutbildad kvinna, men hon är också en fruktansvärd tjuv som stulit från sitt eget folk.

Isabel dos Santos förnekar brott: ”Vilseledande”

Isabel dos Santos själv nekar till allt.

”Anklagelserna som har gjorts mot mig de senaste dagarna är extremt vilseledande och falska. Det här är en väldigt koncentrerad, arrangerad och välkoordinerad politisk attack”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/isabelaangola/status/1220777978973577218

Hon har anlitat advokater som nu ska vidta åtgärder mot vad hon menar är ”felaktiga, ärekränkande” anklagelser. Dos Santos hävdar att hon tjänat alla sina pengar lagligt, och förnekar att hon använt sin pappas inflytande.

– Jag har alltid verkat inom lagen och alla mina kommersiella transaktioner har godkänt av advokater, banker, revisorer och tillsynsmyndigheter, säger hon i ett uttalande till Reuters.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!