Anders Sundström (bilden) hävdar att chefernas extraknäck var bidragande, men inte avgörande, för Wolfs dramatiska sorti. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Svd/TTAnders Sundström (bilden) hävdar att chefernas extraknäck var bidragande, men inte avgörande, för Wolfs dramatiska sorti. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Svd/TT
Anders Sundström (bilden) hävdar att chefernas extraknäck var bidragande, men inte avgörande, för Wolfs dramatiska sorti. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Svd/TT
Dina Pengar kan exklusivt visa upp frågorna som hotar sänka ordföranden Anders Sundström.Dina Pengar kan exklusivt visa upp frågorna som hotar sänka ordföranden Anders Sundström.
Dina Pengar kan exklusivt visa upp frågorna som hotar sänka ordföranden Anders Sundström.


Så skriver FI: "Banken ombeds komplettera /.../ samtliga analyser för att identifiera och hantera intressekonflikter samt bedöma lämplighet i uppdrag och ägarintressen, såväl löpande som vid förvärv och förändringar. Det betyder begäran: Hur har Swedbanks ledning gjort av toppchefernas sidouppdrag Så skriver FI: "Ange vem/vilken instans som har beslutat samt när beslutet fattades." Det betyder begäran: Hur mycket visste vd Michael Wolf och ordförande Anders Sundström? När informerade vd sin ordförande? Så skriver FI: "Banken ombeds inkomma med samtliga, vid var tid under perioden, gällande interna regler relevanta för bankens hantering av intressekonflikter." Det betyder begäran: Exakt vilka regler har Swedbank för extraknäck? Har reglerna ändrats under att skandalen rullats upp?Så skriver FI: "Banken ombeds komplettera /.../ samtliga analyser för att identifiera och hantera intressekonflikter samt bedöma lämplighet i uppdrag och ägarintressen, såväl löpande som vid förvärv och förändringar. Det betyder begäran: Hur har Swedbanks ledning gjort av toppchefernas sidouppdrag Så skriver FI: "Ange vem/vilken instans som har beslutat samt när beslutet fattades." Det betyder begäran: Hur mycket visste vd Michael Wolf och ordförande Anders Sundström? När informerade vd sin ordförande? Så skriver FI: "Banken ombeds inkomma med samtliga, vid var tid under perioden, gällande interna regler relevanta för bankens hantering av intressekonflikter." Det betyder begäran: Exakt vilka regler har Swedbank för extraknäck? Har reglerna ändrats under att skandalen rullats upp?

Så skriver FI:

"Banken ombeds komplettera /.../ samtliga analyser för att identifiera och hantera intressekonflikter samt bedöma lämplighet i uppdrag och ägarintressen, såväl löpande som vid förvärv och förändringar.

Det betyder begäran:

Hur har Swedbanks ledning gjort av toppchefernas sidouppdrag

Så skriver FI:

"Ange vem/vilken instans som har beslutat samt när beslutet fattades."

Det betyder begäran:

Hur mycket visste vd Michael Wolf och ordförande Anders Sundström? När informerade vd sin ordförande?

Så skriver FI:

"Banken ombeds inkomma med samtliga, vid var tid under perioden, gällande interna regler relevanta för bankens hantering av intressekonflikter."

Det betyder begäran:

Exakt vilka regler har Swedbank för extraknäck? Har reglerna ändrats under att skandalen rullats upp?

Michael Wolf. Foto: Jessica Gow/TtMichael Wolf. Foto: Jessica Gow/Tt
Michael Wolf. Foto: Jessica Gow/Tt

Frågorna som kan sänka Sundström

Publicerad

Allt ljus riktas just nu mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf.

Men i det tysta utreder Finansinspektionen styrelsens hantering av tre höga chefers extraknäck.

Dina Pengar kan exklusivt visa upp frågorna som hotar sänka ordföranden Anders Sundström.

Två dagar före julafton krävde Finansinspektionen, FI, svar på en rad frågor om de toppchefers privata investeringar i fastighetsbolag som Michael Wolf beviljat, samt förankrat hos sin ordförande Anders Sundström.

Svaren riskerar att bli förödande för bankens styrelse – som då kan vara vald för ytterligare ett år.

Sundström hävdar att chefernas extraknäck var bidragande, men inte avgörande, för Wolfs dramatiska sorti.

FI granskar vilka regler banken haft, och hur styrelsen övervakat att de följts.

 

LÄS OCKSÅ: Hon tar över efter Michael Wolf

"Finns en förväntan"

Sophie Nachemson-Ekwall, författare och forskare vid Handelshögskolan inriktad på ägarstyrning, trycker på styrelsens ansvar.

– Finansinspektionen godkänner ledamöterna i styrelsen. I och med att de är godkända finns det en förväntan att de klarar av att hantera det regelverk som företagsledningen ska ha på plats, säger hon.

Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet och expert på bolagsstyrning, stämmer in.

– Att styrelsen har ett huvudansvar för de frågorna, det är ingen diskussion om det, säger han.

Det här ska väl Finansinspektionen inte ens behöva fråga om?

– Nej. Det här ska bildligt talat finnas i en pärm, som det bara är att ta fram och lämna över. Det är styrelsens ansvar att se till att det finns policys för intressekonflikter. Om man bara har en indikation på att systemet inte håller ihop har styrelsen ansvar för att gå till botten med det, säger Daniel Stattin.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf kunde ha sparkats tidigare

"Utomordentligt pinsamt"

Enligt honom är det ytterst allvarligt om reglerna inte följs.

– Det är utomordentligt pinsamt om en storbank inte har koll på sina egna policys. Det är ett tecken på att bolagsstyrningen i banken inte har fungerat, säger Daniel Stattin.

FI har fått in svaren, men tiger.

– Vi kommenterar aldrig pågående undersökningar, säger Christer Furustedt, avdelningschef på Finansinspektionen.

Swedbank håller ägarstämma den 5 april. Ett högst tänkbart scenario är att Anders Sundström väljs om som ordförande – därefter kan FI rikta svidande kritik mot styrelsen.

– Vad jag förstår har jag svårt att tänka mig att inte Finansinspektionen kommer att reagera allvarligt på det här, säger Daniel Stattin.

 

LÄS OCKSÅ: Wolf får inte veta vad han misstänks för

Därför vägrar FI skynda på

Christer Furustedt hänvisar till ”processens gång”.

– Just för att det vi kommer fram sannolikt till har en betydelse, är det viktigt att vi inte driver den undersökningen med utgångspunkt från andras klockor. Vi kan inte koppla det här till bolagsstämman, säger han.

Daniel Stattin ser tecken på att styrningen i banken inte fungerar.

– Om jag var storägare i Swedbank skulle jag fråga mig ”har vi en styrelse som är tillräckligt kompetent att reda ut det här?”.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna som kan ta över efter Wolf

 

Följ Dina Pengar på Twitter och Dina Pengar på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen