Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frågetecknen kring Rolléns cypernbolag

Frågetecknen kring Ola Rolléns hemliga Cypernbolag växer.
Foto: Pressbild/Hexagon
Sedan tidigare utreds Hexagon-vd:n för insiderbrott.

Frågetecknen kring Ola Rolléns hemliga företag Iskossala på Cypern bara växer, avslöjar Svenska Dagbladet.

Rollén utreds sedan tidigare för insiderbrott.

Ola Rollén, vd för företaget Hexagon, misstänks för insiderbrott. Han greps och häktades under hösten, men har försatts på fri fot medan utredningen fortgår.

Svenska Dagbladets reportrar Carolina Neurath och Patricia Hedelius har undersökt hans Cypernbaserade familjebolag Iskossala. Bolaget stod bakom de transaktioner som nu undersöks av norska myndigheter efter misstankar om insiderhandel i det norska bolaget Next.

Förekommit i penningtvättshärva

Iskossala listar ledande befattningshavare som uppges arbeta med verksamheten, bland annat en vd och en ekonomiansvarig. Teamet har liknande positioner vid andra bolag på Cypern, enligt tidningen.

Vd:n för Iskossala heter Demetris Papaprodromou som även är vd för bolaget Centaur Trust som sysslar med skatterådgivning. Det handlar om rådgivning till företag och privatpersoner för att de ska kunna fortsätta skatta på Cypern, enligt tidningen.

Mannen ska ha förekommit i en spel- och penningtvättshärva med brevlådeföretag och illegala turkiska spelpengar. Härvan ska ha haft förgreningar till bland annat Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet, och hänvisar till en tidningsartikel i turkisk media från 2008.

"Kan vara frågan om skatteplanering"

Enligt källor till Svenska Dagbladet har personalen från Centaur Trust som funktion att visa att Iskossala har verksamhet på Cypern. Förfarandet kan vara betydande för Ola Rollén av exempelvis skatteskäl - att det inte ska se ut som att Iskossala är ett brevlådeföretag, enligt tidningen.

– Det finns administrationsbolag som sitter i mängder av styrelser ja, och då kan det vara fråga om skatteplanering, säger Merja Lohela, skatteexpert på Skatteverket till tidningen.