Förvirrande blankett skapar oro inför nya tv-skatten

Den nya tv-avgiften skapar oro bland pensionärer.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Radiotjänst kritiseras efter ett utskick om den nya tv-skatten. 

I utskicket står inget om vad skatten kommer att kosta, vilket man i stället måste man läsa sig till på nätet.

Och det har lett till stor förvirring bland pensionärer.

– Det är oerhört irriterande att de går ut med ett brev som inte är fullständigt, säger Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.

I januari slutar Radiotjänsts tv- och radioavgift att gälla. I stället tillsätts en ny skatt för public service som gäller alla över 18 med beskattningsbar inkomst. 

För att meddela om förändringen har Radiotjänst skickat hem brev till många svenskar. 

Men i företagets utskick står det ingenstans vad den nya avgiften ligger på. I stället måste man gå in på Skatteverkets sajt för att få reda på det. 

Och nu möts Radiotjänst av kritik.

– Det blir en sådan onödig oro när man skriver ut till en äldre befolkning och inte tydligt kan förklara hur det här funkar. Att man sedan hänvisar till internet är så dumt. Vi har sagt hur många gånger som helst att man inte kan utgå från att alla är digitala och har tillgång till internet, säger Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.

SPF Seniorernas generalsekreterare riktar kritik mot Radiotjänsts informationsblad.
Foto: Photo and Copyright Tomas Sodergren. All rights

SPF Seniorerna har mottagit flera oroade samtal sedan utskicket. Det handlar om både om oroade pensionärer och deras barn som inte förstått hur avgiften ska slå mot deras ekonomi.

– Man har helt missat perspektivet att den som sitter i andra änden kanske inte har tillgång att söka sig till informationen, säger han. 

Radiotjänst: Inte vårt ansvar

Enligt Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt är det inte Radiotjänsten som ansvarar för informationen om den nya tv-skatten. Därför har man valt att inte ta med den i utskicket utan hänvisar i stället till Skatteverkets sajt. 

– Vårt huvudansvar här är att avveckla det nuvarande systemet så effektivt som möjligt. Allting som har med det nya systemet att göra måste Skatteverket svara på, säger han. 

Med drabbar inte det dem som inte har tillgång till dator?

– Det kan man tycka men vi har faktiskt haft en dialog med Skatteverket sedan i somras och stämt av innehållet i utskicket med dem, och kommit fram till att det är en lämplig informationsnivå. 

Allt du behöver veta om nya tv-skatten

Alla över 18 år med beskattningsbar inkomst måste betala skatten. 


Maxbeloppet du kan behöva betala är 1300 kronor. Det gäller alla som tjänar över 13 600 kronor per månad. 


Tjänar du mindre än 13 600 kronor blir skatten lägre. 


Så räknar du ut vad du ska betala om du inte når maxgränsen:


Skatten utgör en procent av din beskattningsbara förvärvsinkomst.


Den beskattningsbara förvärvsinkomsten är taxerad förvärvsinkomst minskad med allmän pensionsavgift och grundavdrag.


Om du är osäker på hur mycket du har i beskattningsbar förvärvsinkomst och har en liknande inkomst som tidigare år kan du hitta summan på din senaste deklaration. Den preliminära skatten beräknas på förgående inkomstår.


Vinnare och Förlorare

Den nya skatten kommer också med lyckliga besked för vissa pensionärer. 


Den som bor i ett ensamhushåll kan som mest behöva betala 1 300 kronor om året. Det är nästan hälften så lite som den tidigare tv-avgiften på 600 kronor i kvartalet.


Maxbeloppet når alla som tjänar över 13 600 kronor per månad. De som tjänar mindre än 13 600 kronor får betala en ännu lägre summa, vilket kan göra stor skillnad för den som tidigare betalat tv-avgiften.

Förlorare blir i stället hushållen med flera beskattningsbara personer över 18 år. En familj med två föräldrar och ett vuxet barn som jobbar kan skatten landa på 3 900 kronor


Så får du tillbaka tv-avgiften – om du redan betalat


Den gamla avgiften slutar att gälla automatiskt den 31 december. 


Har du redan hunnit betala in en summa för 2019 kommer den automatiskt att sändas tillbaka till dig från Radiotjänst. 


Du behöver alltså inte aktivt kontakta Radiotjänst för att få tillbaka avgiften.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!