Chefsåklagare Alf Johansson menar att det inte kan bevisas att brott har begåtts. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNChefsåklagare Alf Johansson menar att det inte kan bevisas att brott har begåtts. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Chefsåklagare Alf Johansson menar att det inte kan bevisas att brott har begåtts. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Förundersökningen mot Borg läggs ned

Publicerad

Förundersökningen om mutbrott mot förre finansminister Anders Borg är nedlagd.

Chefsåklagare Alf Johansson anser att han inte kan bevisa att ett brott har begåtts.

Förundersökningen om mutbrott  har gällt både den tidigare finansministern och Handelsbankens förre  vd Pär Boman, numera styrelseordförande, och de lyxjakter som bekostats av skogskoncernen Holmen AB. De två och flera andra näringslivsföreträdare hade bjudits in av Holmens  styrelseordförande  Fredrik Lundberg. 

Chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption anser sig inte kunna bevisa att förmånerna varit otillbörliga och att brott därför inte kan styrkas. Beslutet om att lägga ner utredningen fattades på tisdagsmorgonen.

Åklagaren lägger ned utredningen mot Borg

Så här motiverar chefsåklagare Alf Johansson i ett pressmeddelande beslutet att lägga ner förundersökningen:

''De anställningar eller uppdragsförhållanden som ärendet rör är sådana som vid mottagande av otillbörliga förmåner kan aktualisera ansvar för mutbrott.

Det var bland annat jakterna som Anders Borg deltagit i som undersöktes.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Det som främst varit föremål för prövning i ärendet har varit frågan om mottagna förmåner kan anses ha varit otillbörliga.

Denna prövning påverkas dels av om det rör sig om mottagare inom offentlig eller privat sektor, dels vilken specifik typ av verksamhet och befattning som det i så fall rör sig om. Det finns därutöver ett antal förhållanden som, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, med olika styrka påverkar prövningen. Till dessa hör till exempel öppenheten kring förmåner, syfte, värde, personliga relationer, i vilken situation som förmån förekommit, skyddsintressen och förekomsten av samtycke från mottagarens huvudman''.

LÄS OCKSÅ: Anders Borgs advokat om utredningen

Alf Johansson fortsätter:

''Det har därvidlag förekommit uppgifter i media om att ansvar för företrädare för aktiebolag inte kan uppkomma om exempelvis styrelsens ordförande lämnat samtycke till mottagandet av en förmån och att det varit i fallet i aktuellt ärende. Vissa privata verksamheter, däribland bankväsendet, omfattas dock även av ett tydligt allmänt samhälleligt skyddsintresse. Samtycke till mottagande av förmåner inom sådan verksamhet har därför inte någon avgörande betydelse vid otillbörlighetsprövningen. Samtycket utgör emellertid en av flera omständigheter som ska beaktas vid den sammantagna bedömningen av vad som förevarit.

Alf Johansson: Kan inte styrka brott

Beslut i frågan om otillbörlighet ska alltid göras utifrån en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet''.

Chefsåklagare Alf Johansson:

– Efter en sådan samlad bedömning av utredningen och kompletterande utredningsåtgärder har jag funnit att jag inte kan styrka brott. Jag ser inte heller några ytterligare utredningsåtgärder som skulle ha förutsättningar att kunna leda till ett annat beslut. Förundersökningen har därför lagts ner.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen