Mångmiljonär. Christian Lundberg, vd för Fortum Sverige och enda svensk i koncernledningen, hade en taxerad inkomst på 32 miljoner år 2006, inklusive lön på cirka tre miljoner. Forutms optionsprogram gav honom 29 miljoner extra det året. Lundberg har en villa med havsutsikt på Lidingö. Foto: Christian Örnberg
Mångmiljonär. Christian Lundberg, vd för Fortum Sverige och enda svensk i koncernledningen, hade en taxerad inkomst på 32 miljoner år 2006, inklusive lön på cirka tre miljoner. Forutms optionsprogram gav honom 29 miljoner extra det året. Lundberg har en villa med havsutsikt på Lidingö.  Foto: Christian Örnberg

Fortums direktörer mångmiljonärer - på Birka energi

Publicerad
Uppdaterad
Finska eljätten Fortum är ett av Nordens mest lönsamma företag och har gjort 100 miljarder kronor i vinst sedan millenieskiftet. En stor del av vinsterna kommer från svenska elkunder och kraftanläggningar som Fortum fick köpa av svenska politiker till ett mycket förmånligt pris år 2002.
Affären blev jackpot för en grupp Fortumchefer som på sex år har kunnat stoppa sammanlagt en miljard kronor i egen ficka. Det visar Expressens granskning av Fortums toppdirektörer.
Gigantiska vinster på höga elpriser och en orgie av optionsklipp och saftiga bonusar.
Det är förklaringen till att den finska eljätten Fortums direktörer har blivit mångmiljonärer.
Största klippet hittills gjorde koncernchefen Mikael Lilius som fick hela 97 miljoner kronor i bonus och inlösta aktieoptioner häromåret.
Expressen har granskat Fortumchefernas inkomster från och med 2002. De var då som den finska eljätten lyckades med en avgörande affär: Köpet av Sveriges då tredje största energikoncern, Birka Energi, ägt av Stockholms stad.
Affären var avgörande för Fortums enorma vinster och framgångar, visar vår granskning.

Drev på politikerna att sälja

I köpet ingick 200 vattenkraftverk, stora ägarandelar i kärnkraftverk, landets största elnät med 900000 svenska elkunder samt fjärrvärme- och gasanläggningar.
En stor del av Fortums svenska vinstmaskineri.
Flera chefer på kommunalägda Birka Energi drev på stenhårt för att politikerna i Stockholms kommun skulle sälja företaget till Fortum.
Nu är de mångmiljonärer, bor exklusivt och är i flera fall ekonomiskt oberoende.
Fortum har snabbt blivit en av Nordens största och mest lönsamma energikoncerner. Företaget ägs till 51 procent av finska staten.
Fortums vinster: totalt 100 miljarder kronor sedan år 2000.
Låga produktionskostnader (3-4 öre/kWh för vattenkraft och 10-20 öre för kärnkraft) ger extrema vinster när elpriset är högt och konkurrensen svag.

Vinster kommer från elkunderna

Hälften av Fortums kraftverk, elnät och personal finns i Sverige. Hälften av Fortums vinster kommer från svenska elkunder, enligt årsredovisningarna.
Mikael Lilius, 59, har varit vd och koncernchef på Fortum i åtta år. Sedan köpet av Birka Energi 2002 uppgår hans inkomster till hela 223 miljoner kronor, enligt finska skatteverket.
Lilius fasta årslön är motsvarande 8 miljoner kronor. På sex år blir det 48 miljoner. Resten - 175 miljoner kronor - är bonusar, inlösta aktieoptioner och andra incitamentsprogram.

Optioner för 5 miljarder

2006 inlöstes Fortums hittills största optionsprogram - värt hela 5 miljarder kronor - till utvalda chefer.
Lilius taxerades 2006 för en årsinkomst på 105 miljoner kronor. Hans extrabelöning för att administrera oligopoljätten Fortum blev - 97 miljoner kronor. Det är en kvarts miljon om dagen, mer än vad de flesta svenskar sliter ihop på ett år.
Samma år noterar den svenska kronofogdemyndigheten ett annat rekord:
12946 svenskar klarade inte att betala sin elräkning från Fortum - och fick betalningsföreläggande av kronofogden.
Mikael Lilius håller en låg profil och bor i ett av Helsingfors mest exklusiva bostadsområden.
Christian Lundberg, vd för Fortum Sverige tjänade 32 miljoner kronor, inklusive lön med drygt 3 miljoner 2006. Fortums optionsprogram gav honom 29 miljoner kronor extra det året.
Expressen har talat med Lundberg. Men han var inte anträffbar när vi ringde tillbaka för en överenskommen intervju.
Håkan Grefberg, chef för Fortum Distribution hade toppåret 2006 en taxerad inkomst på 16,3 miljoner kronor, medräknat inlösta aktieoptioner.
Är du nöjd?
- Jag har en överenskommelse med min arbetsgivare och självklart så är den okej ur mitt perspektiv, säger Grefberg.
Han är chef för Fortums elnätsmonopol som har fått hård kritik för höga nätavgifter i flera år. Energimarknadsinspektionen krävde att Fortum återbetalade 271 miljoner kronor till svenska kunder, men har nu pressats att sänka kravet till 114 miljoner.
Vinsten i Fortums svenska nät är cirka en miljard kronor per år, enligt årsredovisningarna. Detta trots att nätavgifterna ska täcka underhåll och nyinvesteringar i elnäten.
Varför tar ni ut vinst i era nätmonopol?

- Som i vilken verksamhet som helst så är det viktigt att vi är attraktiva för att få in investorer så att vi kunna resa medel för att göra investeringar. Då måste vi också ha någon form av avkastning, säger Grefberg.
Svenska chefer i Fortum Värme, hälften ägt av Stockholms Stad, har också belönats med mångmiljonklipp.

Miljoner på optionsprogram

2006 tjänade fem personer totalt 30 miljoner kronor tack vare Fortums optionsprogram. Till exempel Fortum Värmes förre vd Åke Pettersson som då hade en årsinkomst på 14 miljoner kronor.
Expressen har givit Fortums koncernledning möjlighet att kommentera våra uppgifter:
- Ingen av dem vill kommentera detta, säger Maria Romantschuk, kommunikationsdirektör på Fortum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen