Försvunna Allra-topparna pekas ut: ”Centrala roller”

Har tidigare varit på flykt som internationellt efterlysta
Förra veckan dömdes fyra Allra-toppar till fängelse. Bland dem fanns vd:n Alexander Ernstberger som fick 6 års fängelse.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Både Ewran Mersin och Mattias Bengtsson har hållit till i Dubai.
Foto: JEFF HOLMES JSHPIX/SHUTTERSTOCK / JEFF HOLMES JSHPIX/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Förra veckan dömdes fyra Allra-toppar till fängelse.

Samtidigt ökar pressen på de tidigare direktörerna Mattias Bengtsson, 43, och Ewran Mersin, 44.

De har tidigare varit på flykt som internationellt efterlysta.

Nu pekar hovrätten ut dem och menar att de haft ”centrala roller i de transaktioner” som låg till grund för åtalen mot de fyra dömda.

– Jag kan inte kommentera vad vi eventuellt gör när det gäller de två, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Svea hovrätts fällande domar mot Allra-topparna har plötsligt fått polisen och Ekobrottsmyndigheten, EBM, att på nytt intressera sig för de två försvunna pusselbitarna i härvan: Mattias Bengtsson, 43, och Ewran Mersin, 44, som länge var häktade i sin frånvaro, internationellt efterlysta och på flykt undan gripanden.

Men ett nytt ingripande brådskar eftersom brotten preskriberas under maj månad  2022.

Mattias Bengtsson häktades i sin frånvaro den 6 november 2017 misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Misstanken utvidgades senare till att också gälla grov bestickning. Spåren ledde till Dubai i Förenade Arabemiraten. I Stockholm tog Kronofogden hans bostadsrätt och lyxbilen, en Maserati Gran Turismo, som stod i garaget på hans adress. Bengtsson misstänktes ha olika identiteter. Förutom sitt svenska pass fanns det polisuppgifter om ett polskt pass och eventuellt även ett pass utfärdat i ett tredje land utanför Europa.

Ewran Mersin häktades i sin frånvaro slutet av oktober 2017 för grov trolöshet mot huvudman. Spåren efter honom ledde också till Dubai där han hade en adress i Palm Jumeira. I Stockholm agerade Kronofogden genom att säkra Mersins våning på Östermalm och en del bohag.

Ewran Mersin var länge efterlyst i Allra-härvan.
Foto: ALLRA
Mattias Bengtsson var tidigare en av de jagade direktörerna i Allrahärvan och internationellt efterlyst.
Foto: POLISEN

Beskrivs som Ernstbergers mentor

Ewran Mersin, som senare också varit vd för Allras värdepappersbolag i Dubai, beskrivs som något av en mentor för Allra-topparna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Förutom sitt svenska medborgarskap är han även turkisk medborgare.

Båda förnekade via sina försvarare att de gjort något brottsligt och begärde att häktningarna skulle hävas. Men häktningarna och de internationella efterlysningarna låg kvar månad efter månad. Polisen i Dubai agerade genom att gripa Bengtsson, för att senare släppa honom fri.

Häktningarna låg kvar ända fram till tingsrättens friande domar mot de fyra Allra-topparna den 31 januari förra året. Kammaråklagare Thomas Hertz tvingades samma dag gå till tingsrätten och begära att häkningarna av Ewran Mersin och Mattias Bengtsson skulle hävas. 

– De är fria att komma tillbaka till Sverige, sa Hertz då.

Kammaråklagare Thomas Hertz vädjade länge till Mattias Bengtsson om att han frivilligt skulle återvända hem.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN

Brottsutredning inledd i Turkiet

Nu tycks dock en vändning vara på gång.

Dels är det en brottsutredning som inletts i Turkiet mot Ewran Mersin. Dels är det Svea hovrätts fällande domar mot Allra-topparna. Hovrätten gör nämligen indirekta utpekanden av både Mersin och Bengtsson.

Hovrätten skriver:

”Det framgår av utredningen i målet att Mattias Bengtsson och Ewran Mersin haft centrala roller i de transaktioner som ligger till grund för åtalet och att Olle Marcusson arbetat nära dem båda. Åklagaren har uppgett att varken Mattias Bengtsson eller Ewran Mersin varit möjlig att nå under förundersökningen.

Hovrätten skriver också att Olle Marcusson arbetat nära Ewran Mersin och Mattias Bengtsson med transaktionerna i Oak Capital.

”Olle Markusson har i hög grad haft rollen som utförare.”

”På nytt i strålkastarljuset”

Varken Ewran Mersin eller Mattias Bengtsson är förhörda i utredningen eftersom de var på flykt när utredningen pågick.

Ekobrottsmyndigheten har inte bestämt hur man ska agera.

– Men med de fällande domarna kommer Mersin och Bengtsson på nytt i strålkastarljuset, säger en källa.

Kammaråklagare Thomas Hertz är förtegen om hur man ska agera mot Mersin och Bengtsson.

– Jag kan inte säga något om detta.

Förundersökningen ligger dock öppen och så sent som den 21 juni meddelande åklagaren att förundersökningen mot Ewran Mersin och Matias Bengtsson pågår.

”Bör läggas ned”

Advokat Henrik Ohlsson Lilja är utsedd till försvarare av Ewran Mersin. Han anser att det vore fel om polisen på nytt gick efter hans klient.

– Vi anser att utredningen bör läggas ned. Ärendet är gammalt och utifrån min bedömning finns det ingen anledning att förhöra min klient eftersom misstankarna saknar grund, säger han. 

Advokat Sargon de Basso, som försvarar Mattias Bengtsson, har inte gått att nå.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!