Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AP-fondens styrelse på lyxresa – staten betalar

Business class på Qatar Airways Boeing 747 Dreamliner, som Första AP-fonden flög med. Foto: QATAR AIRWAYS
Ossian Ekdahl, tillförordnad kommunikationschef på Första AP-fonden. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I Delhi bodde delegationen från den statliga pensionsfonden på Taj Palace.

När styrelsen för Första AP-fonden flög till Indien sparades det inte.

Det handlade om business class på flyget och femstjärniga hotell när styrelsemöten och studiebesök genomfördes, skriver Di.

44 600 kronor per person kostade kalaset – men alla reseräkningar är inte inlämnade.

Ossian Ekdahl, tillförordnad kommunikationschef på Första AP-fonden, säger till Di:

– Biljettklassen var Business class, vilket är i enlighet med fondens regler för resor av det här slaget. Fonden klimatkompenserar all verksamhet inklusive resor.

Urban Karlström, ordförande i Första AP-fonden, och hans styrelsekolleger kunde knappast ha flugit bättre – eller bekvämare.

Qatar Airways vann nämligen i år pris av Skytrax just för världens bästa Business class. På flygbolagets hemsida lovar man att pyssla om sina affärsresenärer som små barn.

28 900 bara för flygresan

– Totalt kostade resan cirka 44 600 kronor per person. Av dessa var 28 900 kostnader för flygresan, säger Ekdahl till Di, och fortsätter:

– Eftersom söndagen inte innehöll några programpunkter stod deltagarna själva för den dagens kostnader, inklusive boende och måltider.

Under de resterande fyra dagarna i Delhi och Mumbai hade fonden styrelsemöte under en dag. Övriga dagar fylldes av möten med andra pensionsfonder, riskkapitalbolag, banker, ratinginstitut, Sveriges ambassad och Indiens centralbank.

Tid avsattes också för shopping och internrepresentation i form av middagar.

 

Boende av bästa sort

Boendet var också av bästa sort. I Delhi till exempel bodde delegationen från den statliga pensionsfonden på Taj Palace – ett lyxhotell i stadens diplomatkvarter, skriver Di. 

”Känn dig som en kändis med den förstklassiga servicen på Taj Palace, New Delhi”, noterar Booking.com på sin hemsida.

Vidare konstateras:

”Matställen inkluderar Blue Ginger, en modern vietnamesisk restaurang och Masala Art med ett öppet kök. Kafe Fontana är ett 24-timmarsöppet kafé som har utsikt över den lummiga trädgården.”

 

Flera reseräkningar återstår

För ungefär en och en halv månad sedan, 21 september, var gänget tillbaka i Sverige. Det återstår ännu en del kostnader att gå igenom. 

Ossian Ekdahl vill till exempel inte uppge hur mycket mat och alkohol kostade under resan. Han hänvisar till att alla reseräkningar ännu inte är inlämnade, rapporterar Di. 

AP-fonderna är statliga myndigheter som verkar på finansmarknaden, men de står mer fria från regeringen jämfört med andra myndigheter. Lönerna sätts av AP-fondernas styrelser.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!