Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmsbörsen stängde på minus

När den värsta krisen har lagt sig bör staten ge samtliga i arbetsför ålder 10 000 kronor i månaden.
Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom på Swedbank.Foto: JENNY HALLENGREN
Coronapandemin slår hårt mot världens ekonomi.Foto: DAVID KEYTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: Skistar / Skistar
Börserna i USA vände skarpt nedåt på onsdagen.Foto: BRAZIL PHOTO PRESS / SPLASHNEWS. / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Coronaoron fortsätter att råda på börsen.Foto: BRAZIL PHOTO PRESS / SPLASHNEWS. / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
1 / 7

Stockholmsbörsen stängde på -3,4 procent på onsdagskvällen, vilket följde mönstret av en dyster tid på börsen i coronakrisens spår. 

Även de amerikanska börserna gick ner kraftigt vid stängning.

Den sista tiden har präglats av röda siffror på de internationella börserna. 

Stockholmsbörsen vände neråt i dag, efter gårdagens mindre uppgångar. OMXS30 stänger på −3,8 procent, medan OMXSPI stänger på −3,4 procent.

På andra sidan Atlanten inledde de amerikanska börserna det andra kvartalet med snarlika siffror. Dow Jones öppnade på -4 procent, det vill säga ett tapp på 870 punkter.

Samtidigt föll S&P med 3,7 procent och Nasdaq Composite öppnade på -3,1 procent.

Och det blev aldrig någon upphämtning under dagen. 

När börserna stängde hade S&P fallit med totalt 4,4 procent. Det är det största raset på två veckor. -4,4 procent blev sannerligen dagens siffra, då även Dow Jones och Nasdaq stängde på samma nivå.

Skistars aktie faller

Ett företag rasade i Stockholm under dagen var Skistar.

Efter mycket kritik meddelade Skistar i går att de stänger igen sina anläggningar i fjällen. Något som påverkade bolaget vid Stockholmsbörsens öppning. Bolagets aktie rasade med 7 procent när handeln öppnade.

Kort efter börsens öppning stabiliserade den sig och en timme senare låg Skistars aktie på plus – men stängde på minus 1,8 procent. 

Företagets aktiekurs har tagit stryk sedan den sista december i fjol då en aktie kostade 137 kronor. När börsen stängde på onsdagen låg kursen på 75 kronor.

Förslaget: Ge alla 10 000 kronor

För att hantera de ekonomiska följderna av coronapandemin har flera länder delat ut så kallade ”helikopterpengar”, pengar som går direkt till invånarna.

Till exempel Hongkong har beslutat att dela ut nästan 13 000 kronor till att invånare som är 18 år eller äldre. Syftet är att klara de finansiella svårigheterna, sätta fart på ekonomin och öka konsumtionen.

Även USA har bestämt att dela ut pengar till befolkningen. I deras fall innebär det ett engångsbelopp på 12 000 kronor till vuxna och 5 000 kronor till barn.

Nu förespråkar Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström en motsvarande åtgärd i Sverige.

– Regeringen jobbar för fullt och har akuta saker att göra, den har försökt lappa här och där och ge olika typer av stöd till företag och anställda, men det är svårt att täcka alla. Och ju större det här blir, ju mer komplext blir det och desto starkare blir argumentet att gå ut med ett allmänt stöd, säger han till DN.

Andreas Wallström föreslår att varje person i arbetsför ålder i landet ska få 10 000 kronor i månaden. Syftet är att kickstarta ekonomin när den mest akuta krisen är över.

 

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!