Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förslag: Nytt skatteavdrag för att hyra och laga saker

Regeringens utredning föreslår ett nytt skatteavdrag för att göra det billigare att laga prylar och köpa begagnat.
Ola Alterå har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen och ger fyra konkreta förslag. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Det är billigt att köpa nytt och dyrt att reparera. 

Därför föreslår regeringens utredare ett nytt skatteavdrag. 

Det nya "hyberavdraget" skulle göra det billigare att laga saker, sälja begagnat och hyra, skriver utredaren på DN Debatt.

– Av 100 kronor som ett svenskt hushåll idag spenderar på konsumentprodukter används minst 98 till att köpa nya saker. Mindre än en krona går till reparationer och ännu mindre till att hyra eller dela saker, skriver Ola Alterå, Jenny von Bahr och Fredrik Sandström på DN Debatt.

De har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen, och på onsdagen presenterar de sitt betänkande. 

Tanken med en cirkulär ekonomi är att det inte ska uppstå avfall, utan att alla resurser ska återanvändas eller återföras till naturens kretslopp.

Dra av 50 procent av arbetskostnaden

Utredningen föreslår ett nytt skatteavdrag för reparationer av konsumentprodukter, tjänster i samband med begagnatförsäljning och hyra av prylar – ett så kallat hyberavdrag. Man skulle få dra av 50 procent av arbetskostnaden, som med rutavdraget.

Redan i dag kan man göra avdrag för reparation av till exempel vitvaror och datorer, men då måste arbetet ske i hemmet. Utredningen föreslår att man skulle få rätt till avdrag även när prylen skickas utanför hemmet för att repareras.

– Vårt förslag beräknas kunna skapa omkring 10 000 nya arbetstillfällen. Många av dem kräver varken akademisk utbildning eller felfri svenska. Så bidrar reformen inte bara till bättre miljö utan även till integration och sysselsättning, skriver Alterå, von Bahr och Sandström.

Reklamera begagnade produkter

Utredningen presenterar också tre andra konkreta förslag.

Kommuner ska kunna avsätta gatumark för parkering för bilpooler, på liknande sätt som de i dag kan ha särskilda parkeringsplatser för rörelsehindrade. 

Kommunerna ska också ges uppdrag att förenkla för hushållen att minska sitt avfall.

Dessutom vill utredningen stärka konsumenternas rättigheter vid begagnathandel och utöka rätten att reklamera begagnade produkter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!