Regeringens utredning föreslår ett nytt skatteavdrag för att göra det billigare att laga prylar och köpa begagnat.Regeringens utredning föreslår ett nytt skatteavdrag för att göra det billigare att laga prylar och köpa begagnat.
Regeringens utredning föreslår ett nytt skatteavdrag för att göra det billigare att laga prylar och köpa begagnat.
Ola Alterå har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen och ger fyra konkreta förslag. Foto: ROGER VIKSTRÖMOla Alterå har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen och ger fyra konkreta förslag. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Ola Alterå har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen och ger fyra konkreta förslag. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Förslag: Nytt skatteavdrag för att hyra och laga saker

Publicerad

Det är billigt att köpa nytt och dyrt att reparera. 

Därför föreslår regeringens utredare ett nytt skatteavdrag. 

Det nya "hyberavdraget" skulle göra det billigare att laga saker, sälja begagnat och hyra, skriver utredaren på DN Debatt.

– Av 100 kronor som ett svenskt hushåll idag spenderar på konsumentprodukter används minst 98 till att köpa nya saker. Mindre än en krona går till reparationer och ännu mindre till att hyra eller dela saker, skriver Ola Alterå, Jenny von Bahr och Fredrik Sandström på DN Debatt.

De har utrett cirkulär ekonomi på uppdrag av regeringen, och på onsdagen presenterar de sitt betänkande. 

Tanken med en cirkulär ekonomi är att det inte ska uppstå avfall, utan att alla resurser ska återanvändas eller återföras till naturens kretslopp.

Dra av 50 procent av arbetskostnaden

Utredningen föreslår ett nytt skatteavdrag för reparationer av konsumentprodukter, tjänster i samband med begagnatförsäljning och hyra av prylar – ett så kallat hyberavdrag. Man skulle få dra av 50 procent av arbetskostnaden, som med rutavdraget.

Redan i dag kan man göra avdrag för reparation av till exempel vitvaror och datorer, men då måste arbetet ske i hemmet. Utredningen föreslår att man skulle få rätt till avdrag även när prylen skickas utanför hemmet för att repareras.

– Vårt förslag beräknas kunna skapa omkring 10 000 nya arbetstillfällen. Många av dem kräver varken akademisk utbildning eller felfri svenska. Så bidrar reformen inte bara till bättre miljö utan även till integration och sysselsättning, skriver Alterå, von Bahr och Sandström.

Reklamera begagnade produkter

Utredningen presenterar också tre andra konkreta förslag.

Kommuner ska kunna avsätta gatumark för parkering för bilpooler, på liknande sätt som de i dag kan ha särskilda parkeringsplatser för rörelsehindrade. 

Kommunerna ska också ges uppdrag att förenkla för hushållen att minska sitt avfall.

Dessutom vill utredningen stärka konsumenternas rättigheter vid begagnathandel och utöka rätten att reklamera begagnade produkter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen